Promijenite izgled svog doma – za vikend

zena.hr
Promijenite izgled svog doma – za vikend


Potrebna vam je promjena u vašem domu, a za neka velika preuređenja nemate vremena, niti novaca?Kako biste osvježili svoj životni prostor novim detaljima koji će ga učiniti zanimljivijim, dovoljan vam je - jedan vikend. Za ideje je naravno zaslužna, jedna i neponovljiva Martha Stewart. Naravno njezine ideje možete prilagoditi vlastitom stilu i ukusu. Kao što smo rekli - važne su ideje...

Nova presvlaka za krevet

Okvir od kreveta vam je star „kao Biblija“, ne uklapa se u uređenje vašeg prostora i više ga jednostavno ne možete gledati? Postoji vrlo jednostavno rješenje, a to je da ga prekrijete lijepom plahtom s uzorcima, tkaninom ili nekom drugom vrstom presvlake, koja će više odgovarati vašem stilu. Ne samo da ćete na taj način promijeniti dojam kompletnog kreveta nego i cijele sobe u kojoj se on nalazi. Također, moći ćete ju vrlo lako skinuti, oprati, izglačati i ponovno staviti.

Ako nabavite nekoliko različitih prekrivača, možete ih mijenjati s obzirom na godišnje doma ili dizajn posteljine. Prilikom odabira prekrivača za krevet, morate utvrditi točnu širinu kreveta, zatim morate izmjeriti visinu okvira kreveta (x2 u širinu i dužinu), i još izmjeriti dubinu unutarnjeg okvira, u koju sjeda madrac (x2 u širinu i dužinu). Također, morate odlučiti želite li prekrivač seže do poda ili da visi nekoliko centimetara.

Promijenite izgled svog doma – za vikend


Ombre efekt

Kada se radi o unutarnjem dizajnu, ombre efekt je stari način bojanja tkanine čija boja varira od svjetlijih do tamnijih nijansa. No, u današnje vrijeme, ombre efekt u dekoraciji ne mora značiti samo bojanje tkanina, nego i efekt sjenčanja u brojnim različitim dekoracijama, od jastuka, prekrivača, dekoracije na zidovima, tepiha.

Blaga narančasto-crvena kombinacija dati će vašem prostoru dojam svijetlosti i topline u bilo koje doba dana.

Promijenite izgled svog doma – za vikend     Promijenite izgled svog doma – za vikend


Četiri obojane tkanine razapete na drveni okvir daju dojam minimalizma, a opet daju određeni efekt u prostoru. Važno je da sve četiri tkanine ili platna imaju istu baznu boju, u ovom slučaju svijetlo plavu, i da su sve četiri su dovoljno različite da razbiju monotoniju, ali i daju dojam skladnosti.

Podmetači, jastuci, svijeće, prekrivači, tepisi i drugi dekorativni detalji u zemljanim bojama, dati će sasvim novi dojam neutralno obojanom prostoru, te stvoriti ombre efekt.

Promijenite izgled svog doma – za vikend     Promijenite izgled svog doma – za vikend


Novi rubovi jastučnica

Kako biste dobili dojam novine i svježine na već „dosadnim“ jastučnicama, ili pak stvorili dojam da radi o kompletu jastuka, sve što vam treba je vrpca (u ovom slučaju, pamučna pletena), koju ćete prišiti za rubove jastuka. Kada ćete određivati dužinu vrpce koja vam treba za pojedini jastuk, odrežite ju oko 5 centimetara dužu nego što je potrebno.

Rasparajte rub jastučnice u dužini od centimetra i pol, a u načinjenu rupu na šavu, gurnite vrpcu i ponovno skupa zašijte. Ostavite još jednu manju rupu na šavu, tako da možete unutra gurnuti i drugi kraj vrpce dok zašijete sve okolo jastuka.

Promijenite izgled svog doma – za vikend  Promijenite izgled svog doma – za vikend


Ukrasi za jastučnice

Želite da vaši jastuci dobe novi izgled, a da pri tome ne trebate utrošiti mnogo novaca, možete načiniti ukrase za jastučnice, koje ćete samo nataknuti na već postojeće jastučnice. Sve što trebate je nabaviti materijal s kojim želite ukrasiti jastuk, izmjeriti obujam jastučnice i odrezati tu duljinu materijala (odrežite po prilici pet centimetra dulju traku) i naravno širinu.

Ako koristite tkaninu koja je sklona paranju, obrubite tkaninu ukrasnom trakom. Na kraju, s unutarnje strane, zašijte rubove traka i navucite na postojeće jastučnice. Kako se ukrasna traka ne bi previše pomicala prilikom upotrebe jastuka, možete ju na lagano prišiti za jastučnicu ili pak s unutarnje strane staviti traku na čičak koja će vam olakšati skidanje jastučnice i ukrasnog materijala kada ćete ih htjeti oprati.

Promijenite izgled svog doma – za vikend     Promijenite izgled svog doma – za vikend


Tepih od trapera

Ako kod kuće imate mnogo starih traperica koje više ne nosite, izradite tepih od trapera. Mnogo je bolje kada traper podrapate, (a ne izrežete), jer ćete s njim dalje mnogo lakše raditi i obrađivati ga. Traper u biti nije toliko teško podrapati koliko se čini, sve što trebate je zarezati ga nekoliko centimetri i što jače i brzo povući. Trgajte traperice vertikalno.

Kako biste načinili tepih od trapera, trebat će vam i materijal od jute po prilici veličine 80x140 centimetara i oko 200 traka podrapanog trapera (po prilici 12 pari traperica). Pokušajte načiniti trake od trapera po prilici tri centimetra širine i neka budu dužine nogavice.

    

Trake od trapera počnite slagati na platno jute od samog ruba, time da vam rub trapera prelazi oko 2,5 centimetra rub platna. Zašijte materijal po sredini.

Nakon toga samo redajte trake jednu za drugom, lagano ih preklapajući i šivajući po sredini, tako dugo dok ne izradite cijeli tepih. Ovo zahtjeva nešto više posla i vještine, ali kada završite, nećete požaliti. Vaš tepih od trapera biti će prava senzacija.


Izvor


Article viewed 5876 timesDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak