Enterijer za vašeg školarca

enterijer.ba
Enterijer za vašeg školarca


Svaki početak je težak, a način da se svakom školarcu olakšaju prvi dani škole je opremanje detaljima koji mogu mnogo da znače.



Novi radni stol, luster, sat, polica ili zidni poster?! Izbor je veliki, a učinak još veći.





Najvažnije stavke u uređenju sobe za školarce jesu funkcionalnost, sigurnost i osvijetljenost. Da bi dječija soba ispunjavala sve ove uslove i pri tom bila pogodna za boravak djeteta u njoj, potrebna je organizacija i kvalitetan plan opremanja.

Najidealnija dječija soba jeste ona u kojoj se dijete dobro osjeća i ima dovoljno prostora za obavljanje svakodnevnih školskih obaveza, kao i za provođenje vremena sa prijateljima i igranje. To također može biti i mala soba, sa nekoliko kvadrata, ali tada maštovitost u kreiranju odgovarajućeg prostora igra glavnu ulogu.

Dovoljan snop dnevne svjetlosti, namještaj organizovan uz samu ivicu zida i centralni dio sobe oslobođen za nesmetano kretanje i igranje je ono što svi stručnjaci za uređenje dječijih soba savjetuju. Ukoliko je moguće ispoštovati sve ove stavke, ostaje onaj najzanimljiviji dio, a to je opremiti sobu sitnicama ili zamjeniti dotrajale komade namještaja.




Zid i slobodne površine

Najefikasnije promjene u prostoru malih dječijih soba čine boje zidova. Najčešće su to plava i  zelena kada su u pitanju dječaci i roza, crvena, narandžasta i lila kada su u pitanju djevojčice. Ofarbati zid u dvije ili tri nijanse, dodati intenzivnu žutu, poigrati se sa (a)simetričnim oblicima na njemu i efekat je već vidljiv.

Također, odlična rješenja su i zidni posteri i tapete, koji se danas mogu naći u različitim dezenima. Ako je dijete sklono ka umjetnosti i slikanju, moguće je uramiti omiljene radove i napraviti mini galeriju na zidu, pored kreveta ili radnog stola. Sve se više roditelja odlučuje i za tablu od pluta, koja je najčešće postavljena pored vrata ili iznad radne površine. Ona može da bude mali podsjetnik, način za bolju organizaciju ili jednostavno, mjesto za uspomene.





Radni sto

Prirodno svjetlo treba da bude imperativ koji će odlučiti o položaju radnog stola školarca. Prirodno svijetlo treba da osvjetljava radnu površinu sa prednje ili lijeve strane za dešnjake, odnosno sa desne strane za ljevoruke. To je najbitnija stavka koju radni sto treba da posjeduje.

Nakon toga, moguće je prefarbati stari radni sto, dograditi policu za odlaganje sa strane ili obogatiti prostor sa kutijama za odlaganje sitnica, olovaka i ostalog pribora. Pregršt je mogućnosti.





Police i detalji

U manjim prostorima često se sreću zidni paneli, montirani na vratima, u visini očiju, da bi djeca mogla da dohvate sve predmete sa njih. Oni na sebi imaju nekoliko kukica za odlaganje jakni, torbe, kao i male džepove od platna za mnoštvo ličnih sitnica. Vrlo korisno za školarce, a izuzetno lako za postavljanje i montiranje.

Za odlaganje knjiga i svesaka uvijek su neophodne police i ormarići. Uklopljeni u enterijer sa bojama ili oblicima, one su ne samo funkcionalni, nego i nezamjenjivi asesoar svake sobe. Od maštovitosti zavisi da li će to biti obične police sa kvadratnim formama ili neki neobični oblici. U svakom slučaju, na njih djeca mogu odložiti sve detalje neophodne za učenje, omiljeni globus, školsku torbu, muzički instrument, sportsku opremu, odnosno, sve ono ka čemu imaju afinitet. Na vama je samo da to prepoznate i usmjerite ih u tom pravcu.





Lampe, lusteri i satovi

Zbog smjera prirodne svjetlosti, kao i zbog pojačanja iste, lusteri i lampe su obavezni detalji radnog stola i dječije sobe. Izaberite zanimljive oblike, šarene dezene, koji će dječijoj sobi dati slatki šarm i uljepšati im boravak u njoj.





Psiholozi preporučuju da dječija soba bude što veselija i šarenija, jer će tako dijete u njoj biti raspoloženije za učenje, te kreativnije u igri. Da bi se prostor načinio veselijim, moguće je zid ukrasiti satovima različitog dizajna i tako oplemeniti prostor, ukoliko u njemu vladaju jednolične boje. To može biti budilnik za vedrija buđenja ili zidni sat sa omiljenim bojama.





Prepoznati dječije želje i ukombinovati ih sa poznatim stavkama o kvalitetnom uređenju rezultira enterijerom koje će biti ugodno i za igru i za sve školske aktivnosti i obaveze. I septembar može da počne.


Izvor


Article viewed 9432 times



Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak