Povećajte životni prostor malim trikovima

zena.blic.rs
Povećajte životni prostor malim trikovima


Mudrim izborom nameštaja i poigravanjem s namenom različitih prostorija, i stan male kvadrature može da izgleda prostranije. Nudimo vam neka funkcionalna i maštovita rešenja. 

 

Ovakva polica može da posluži kao pregradni zid, kako bi se od jedne jedne velike sobe napravile dve prostorije različih namena

Ništa ne deluje tako efektno i raskošno u stambenom prostoru kao - prazan prostor. Nažalost, on je i najskuplji, jer najlakše je dočarati luksuz širine i prostranosti u velikoj kući ili stanu. U malom prostoru, zatrpanom nameštajem, gde se ukućani sudaraju međusobno i sa stvarima, to je težak poduhvat, ali arhitekte tvrde da prostor možete vizuelno povećati različitim zahvatima. Evo njihovih saveta:

- Ako je visina tavanice veća od standardnih 2,60 m, možete razmisliti o ugradnji spuštenog plafona koji, pored estetskog, ima i ekonomski efekat uštede u grejanju. Prostor iznad spuštene tavanice može se iskoristiti za odlaganje ređe korišćenih stvari i vansezonske garderobe.


- Iskoristite policu ili šank kao lažnu pregradu koja će prostor podeliti na više malih udobnih celina.
- Kuhinjska vrata zamenite kliznim ili harmonika-vratima.


- Zamenite kadu tuš-kabinom, uštedećete na prostoru i na energiji.


- Ugradite velika ogledala na zidove i vrata velikih plakara.
- Nameštaj koji se rasklapa (krevet, pomoćne stolice, kuhinjska radna površina koja se izvlači poput fioke) znatno štedi prostor.


- Maksimalno koristite prirodnu svetlost, omogućite da se što više prostire kroz sve prostorije.
- Umesto pregradnih zidova, koristite staklene pregrade sa zamućenim ili teksturiranim staklom.


- Pri krečenju koristite svetle boje, a po potrebi i vizuelne efekte (uzdužne, odnosno poprečne šare ili teksturu) da istaknete pojedine dimenzije prostorije.


Izvor


Article viewed 2445 timesDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak