Podne svjetiljke kao vladarice prostora

magazin.net.hr
Podne svjetiljke kao vladarice prostora


Podne svjetiljke su fleksibilne, svestrane, mogu se lako premjestiti na različita mjesta u kući – udovoljavaju našim potrebama. Za razliku od rasvjete ugrađene u strop ili zid, podne svjetiljke lako se prilagođavaju različitom rasporedu namještaja i stilovima uređenja.Rasvjeta je jedna od najvažnijih stavki prilikom uređenja prostora, a osim funkcionalnosti, rasvjeta ima i ulogu dekoratera.

Između dva tipa podnih svjetiljki, onih koje daju ambijentalno svjetlo i onih 'radnih' koje su namijenjene za čitanje, pisanje i slično, treba odabrati onu koja najviše odgovara traženoj svrsi.

Može se koristiti za osvjetljavanje ulaznog prostora, spavaće sobe, prostora za blagovanje, ponekad i terase, no podnu svjetiljku najčešće nalazimo u dnevnom boravku.

Iako se u dnevni boravak postavljaju i stropne svjetiljke, jer je dobra opća osvijetljenost neophodna, ipak rasvjeta koja je najbolje usklađena s potrebom opuštanja je upravo ona topla, ugodna i opuštajuća rasvjeta podnih i stolnih svjetiljki.

Dajući svjetlo u nižoj zoni od stropnih svjetiljki, što djeluje ugodno, podne svjetiljke su najbolji izbor za čitanje, razgovor, druženje s prijateljima ili igru s djecom.

Svjetiljke sa svjetlom usmjerenim prema dolje najbolje su za čitanje, a dobro je provjeriti da li je visina ovakve svjetiljke usklađena s visinom korisnika u sjedećem položaju.
Kod gledanje televizije dobro je imati uključenu podnu svjetiljku sa svjetlom smanjenog intenziteta, kako bi smanjili napor za oči zbog brze izmjene jako svijetlih i jako tamnih scena.

Miss Bubble, XL dizajn, Herve Langlais, Lelabo

Veličina odabrane podne svjetiljke treba biti u proporciji s prostorijom u koju će se postaviti. Svojim dizajnom trebaju se uklopiti u način na koji je uređen cijeli prostor. Dizajn podne svjetiljke treba biti zanimljiv i po danu, ne samo u večernjim satima, stoga je važno uzeti u obzir utjecaj okolnog ambijenta, boje zidova, namještaja, stil uređenja...

U oblikovnom smislu, podne svjetiljke su zanimljiv vertikalni akcent dnevnog boravka u kojem je većina namještaja u istoj razini, s naglašenom horizontalnom. Osjetljive točke ovakvih svjetiljki su stabilnost i kabel koji je izložen npr. maloj djeci ili domaćim ljubimcima.

Objedinjujući često elemente funkcionalnog objekta i dekora, lijepa i kvalitetna podna svjetiljka može biti dojmljiv akcent u prostoru, dajući novu kvalitetu estetici doma.

Izvor


Article viewed 4932 timesDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak