Šarm djevojačkog stana

enterijer.ba
Šarm djevojačkog stana


Uređenje djevojačkog stana je više nego zabavno. Pregršt sitnica, ušuškanost, mnoštvo boja i inspiracije, uvijek je prisutno i poželjno.Ima nešto posebno šarmantno u djevojačkim stanovima, te ga se možda one zbog toga i jako teško odriču.

Mlade, a i one nešto starije dame, često su suočene sa nemogućnošću da izaberu samo jedan komad namještaja u boji za svoj prostor. Tada se kombinuju stilovi, kupuju mnogobrojni detalji, odnosno pokušava se na različite načine dobiti stan o kojem su maštale još od malih nogu.

Upravo takve stanove krasi fuzija raznorodnih dekorativnih elemenata, kombinacija seoskog, modernog, tradicionalnog, šik i romantičnog stila.

 

Dnevne sobe okupane svjetlom

Rijetko, ali ne i nemoguće, sreću se djevojački stanovi koji su tamni, zagasitih tonova i svedenih detalja.

Međutim, ovoga puta pričamo o većini, to jest o onima koji odišu svježinom i toplinom, skladom i neskladom, šarenilom i svedenošću, ali koje neosporno krasi ogromna doza šarma i neprolazne romantike.

Najčešće su to prostori manje kvadrature, te su tako dnevne sobe, pored prostora za odmor i mini kancelarije, spojene sa trpezarijom i kuhinjom (garsonjere), mali ateljei i kreativni prostori za uživanje.

Dobar način organizacije u stanu daje bolju iskorištenost ambijentalne cjeline, te jednostavniji način uklapanja detalja. Lijepe boje, lagani kontrasti i jednostavni podovi doprinose ukupnom osjećaju prostora, a dnevna soba ima „vazdušastu notu“ i pravi je ženski raj.

Poseban tretman spavaće sobe

Spavaća soba je neuporediva sa bilo kojom drugom prostorijom, bar kad su djevojke u pitanju.

Krevet mora biti udobno mjesto za opuštanje, sa mnogo svijetlih boja za mirnije raspoloženje. Jastuci, šarene prostirke, obavezno ogledalo, ormar ili garderober, a često i komoda za šminkanje – samo su neki od komada namještaja i asesoara koji sačinjavaju enterijer.

Zidovi su najčešće obojeni rozom, plavom, zelenom ili bijelom bojom, prekriveni fotografijama, slikama i lampama.

Ako se prozorima da odgovarajući tretman (vedre zavjese i draperije) djevojačka spavaća soba odisat će novim dodirom.

Romantičan i interesantan prostor stvara se jednostavnim i ličnim detaljima, koji su stvar pojedinačnih afiniteta i odraza kreativnosti.


Detalji kao dekor

Da li možemo da zamislimo prijatnu djevojačku atmosferu bez gomile detalja? Definitivno ne.

Upravo zbog toga, dekoracija ovakvih stanova ima za osnovnu pretpostavku postojanje cvjetnih aranžmana, nakita, modnih časopisa, muzičkih instrumenata, knjiga, poklona skupljanih godinama, plišanih igračaka, fotografija u raznobojnim okvirima, lustera, lampi i svih onih sitnih elemenata za koje su žene zainteresovane.

Spisak je veoma dugačak, a kombinacijom njegovih elemenata stvaraju se originalni enterijeri, koji imaju određenu zajedničku crtu, ali nikako ne liče jedan na drugi. Svaki je poseban i jedinstven, baš kao i njegove vlasnice.Izvor


Article viewed 4072 timesDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak