Ćebad i jastučići – priprema doma za zimski san

enterijer.rs
Ćebad i jastučići – priprema doma za zimski san


Sve kraći i hladniji dani te neminovni dolazak zime u nama često izazivaju želju da se iz spoljnog sveta što pre vratimo u udobnost sopstvenog doma i sklupčamo ispod toplog ćebeta uz šolju čaja ili drugog toplog napitka. Upravo nam ova želja za zimskim snom može poslužiti kao inspiracija da dekorišemo dom i petvorimo ga u zimsko utočiste, svojevrsnim “preseljenjem” prekrivača i jastuka iz spavaće u ostale sobe doma. 

Prekrivače i jastuke svih boja i veličina možete koristiti na mnogo načina, a zimski period je idealan za to jer pod okriljem zime ova opuštena i neobavezna dekoracija retko kad će izgledati neuredno. Naprotiv, višak ćebadi i jastuka u kući tokom zime će doprineti udobnijem i toplijem utisku i atmosferi.

Kada želimo da ukrasimo prostor jastucima i prekrivačima, na raspolaganju nam je široko polje delovanja. Možemo se opredeliti za neku temu koju ćemo ispratiti, na primer praznična, arapska,meksička, indijska, rustična, moderna, klasična, disko…

Praznična tema je tokom perioda predstojećih zimskih praznika veoma zahvalna, i bez radikalnih i skupih poteza doprineće prazničnoj atmosferi u domu. Različiti motivi na jstučnicama i prekrivačima, poput Deda Mraza, novogodišnje jelke i ukrasa, snega i zimskih motiva, kao i upotreba crvene i zelene boje doprinosi veseloj atmosferi i asocira na novogodišnje praznike.

Ukoliko se opredelimo za neku od etno varijanti, postoji čitav niz tema koje se otvaraju, od šarenih i veselih južnoameričkih, neutralnih i prirodnih afričkih, preko mističnih istočnih do svedenih i skromnih severnih.

Takođe, ukoliko imate staru dekorativnu ćebad ili krpare, ćilime ili bakin vez, možete ih upotrebiti i na ovaj način stvoriti podsetnik na detinjstvo i tople trenutke provedene kod bake i deke na selu. Vezene detalje možete iskoristiti za jastučnice ili ukrase na zidu. Ne treba zaboraviti obilje pletenih i heklanih komada ručnog rada kojima su se bake često bavile. Ukoliko imate neki od starih štrikanih komada odeće, stolnjak, heklani milje za koji ste izuzetno sentimentalno vezani a oštećen je ili ga jednostavno više ne upotrebljavate možete razmisliti o pravljenju jastučnice od tog komada.

Ukoliko volite moderan ili disko stil, ili imate tinejdžera u kući i želite da uredite prostor u skladu s tim, opredelite se za jarke boje i šljokice, ali i za kontrastne kombinacije.

Kada govorimo o broju, obliku i veličini jastuka, ukoliko volite i želite da postignete klasičan i strog izgled opredelite se za paran broj jastuka iste ili približno iste veličine i izgleda koje ćete simetrično rasporediti. Za opušteniji izraz igrajte se veličinama i oblicima i težite asimetriji i kad su boje, i kad su veličina i oblik jastuka u pitanju. Međutim, imajte na umu da veliki broj premalih jastuka može doprineti prenatrpanom izgledu prostorije.

Ćebad možete nonšalantno prebaciti preko kauča, fotelje ili stolice, ali izuzetno dekorativne komade možete iskoristiti kao tapiseriju. Međutim ukoliko želite da okačite na zid stari ćilim, dekorativno ćebe ili sličnu uspomenu, imajte na umu da će ovako težak komad okačen na zid biti izložen sili teže ali i sunčevim zracima koji će uticati na eventualna oštećenja.

Dekorisanje prekrivačima i jastucima je jednostavan, zanimljiv, ali i ekonomičan i praktičan način da obeležite dolazak nove sezone. Jastuci i ćebad trenutno dodaju toplinu prostoru. Kada dekorišete dom njima, nemojte oklevati da ih tokom dugih zimskih večeri koristite – umotajte se u ćebe i ušuškajte među jastuke sa knjigom i šoljom kuvanog vina. Na ovaj način “zimski san” će biti mnogo prijatniji i udobniji.


Izvor


Article viewed 4981 timesDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak