Boje i njihovo slaganje u enterijeru

enterijerstana.com
Boje i njihovo slaganje u enterijeru


Ljudi se stalno pitaju koje boje da upotrebe u svom stanu: tople, hladne, svetle, tamne. A nema potrebe ni da na pominjemo da je jedan od prvih koraka pri uređivanju enterijera stambenog ili bilo kog drugog prostora je odabir boja za taj prostor.U ovom tekstu predstavićemo Vam neke osnovne principe kombinovanja boja u enterijeru, a na sajtu autora teksta, arhitekata iz firme Kroner, možete videti već urađene enterijere gde je inplementirana teorija o slaganju boja.

Potrebno je najpre upoznati se sa grafičkim prikazom spektra pod nazivom točak boja:

 

 

Prikazane boje možemo podeliti na tri grupe:  primarne boje (crvena, plava i žuta), sekundarne boje (narandžasta, zelena I ljubičasta) i tercijalne boje (crveno-narandžasta, žuto-narandžasta, žuto-zelena, plavo-zelena, plavo-ljubičasta i crveno-ljubičasta). Svaka od ovih boja može se menjati na dva načina: Oduzimanjem zasićenosti ili količine obojenosti (Saturation - boja prelazi u neku od nijansi sive) i posvetljivanjem ili potamnjivanjem koje se postiže dodavanjem crne ili bele (brightness - crvena na primer prelazi u roze ili braon).

 

 

Točak boja takođe može poslužiti i za određivanje “hladnih” i “toplih” boja. Primenjivanjem jednih ili drugih stvaramo određeni utisak u ambijentu (korišćenjem toplih tonova stvaramo ugodnu, srećnu i dinamičnu atmosferu a korišćenjem hladnih tonova stvaramo mirniju, ozbiljniju i formalniju atmosferu).

 

Slaganje boja u enterijeru

Uopšteno govoreći, slaganje boja može se izvesti na tri osnovna načina, pri čemu svaki od njih moze imati više podvarijanti. Neke mogućnosti kombinovanja navešćemo u daljem tekstu.

 

AHROMATSKA KOLOR ŠEMA


Ova kolor šema podrazumeva korišćenje nezasićenih boja ili odsustvo obojenosti, te u prostoru ostaju crna, bela i razne nijanse sive. Takođe , mogu se koristiti i blago zasićene boje. Na ovaj način stvaraju se ambijenti velikih kontrasta i jasnih linija, izdefinisani i po svom karakteru često sterilni.

 

 

Model Ahromatske kolor šeme arhitekata firme Kroner. Primere inplementirane teorije boja u već gotovim projektima možete videti u galeriji na njihovom sajtu www.kroner.rs

 

 

 

MONOHROMATSKA KOLOR ŠEMA
Kolor šema koja uključuje samo jednu boju i varijacije vrednosti njenog zasićenja ili osvetljenosti.

 

 

 

Model Monohromatske kolor šeme arhitekata firme Kroner. Primere inplementirane teorije boja u već gotovim projektima možete videti u galeriji na njihovom sajtu www.kroner.rs

 

ANALOGNA KOLOR ŠEMA
Ovo podrazumeva slaganje srodnih i susednih boja, boja koje na točku boja zauzimaju 3, 4 ili 5 uzastopnih mesta (najoptimalnije 4 mesta). Na ovaj način stvara se utisak opuštenosti i “prostora koji teče”. Ovaj način slaganja boja izuzetno prija oku.

                

                

 

 

Model Analogne kolor šeme arhitekata firme Kroner. Primere inplementirane teorije boja u već gotovim projektima možete videti u galeriji na njihovom sajtu www.kroner.rs

 

KOMPLEMENTARNA KOLOR ŠEMA
Ovaj tip kolor šeme podrazumeva korišćenje boja koje stoje jedna nasuprot druge (drugih) na točku boja. Često se naziva i kombinovanje boja po kontrastu. Efekat koji se postiže u prostoru sličan je ahromatskom kombinovanju, samo sa mnogo više živosti zbog prisustva boja. Njime se uspešno mogu naglasiti određeni detalji i stvoriti utisak ambijenta koji “vibrira” ili “igra”.

                

 

 

Model Komplementarne kolor šeme arhitekata firme Kroner. Primere inplementirane teorije boja u već gotovim projektima možete videti u galeriji na njihovom sajtu www.kroner.rs

 

Boje su osnova enterijera

Navedeni primeri kombinovanja boja su osnovne smernice koje Vam mogu pomoći u dizajnu Vašeg enterijera. Naravno, postoje i izuzeci koji takođe odlično funkcionišu u prostoru, kao kombinovanje nekoliko analognih boja i jedne komplementarne koja često može biti i samo detalj.


Izvor


Article viewed 19322 timesDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak