Dečje sobe za novorođenčad

enterijer.rs
Dečje sobe za novorođenčad


Roditelji uglavnom vole male tek rođene zavežljaje da imaju celu noć kraj sebe ili u susednoj prostoriji sa otvorenim vratima, tako da malim bebama još uvek ne trebaju prostrani kreveti. Biće najsrećnije i u dobro ograđenim prostorima, koji nisu preveliki.Roditelji uglavnom vole male tek rođene zavežljaje da imaju celu noć kraj sebe ili u susednoj prostoriji sa otvorenim vratima, tako da malim bebama još uvek ne trebaju prostrani kreveti. Biće najsrećnije i u dobro ograđenim prostorima, koji nisu preveliki. Na tržištu postoji veliki izbor kolevki od vrlo modernih linija i materijala do onih tradicionalnih drvenih.

Odvojena dečja soba

Kada dete počne da zapaža, puzi ili hoda, vreme je da se pobrinete za odvojenu sobu. Veće bebe se često bude noću iako nisu gladne, ali će opet mirno zaspati kada osete da se ne mogu ni s kim zabaviti.

Alarm ili interfon

Interfon nije preterani izdatak, već vrlo korisno pomagalo u kući ili stanu veće kvadrature pomoću koga možete čuti čak i prigušene zvukove i u udaljenoj prostoriji ili možete čuti kada dete plače. To će vam posebno pomoći u većem stanu ili dvoetažnoj kući. Uštedećete mnoge nepotrebne korake do dečje sobe.

Dečji krevetići

Kada dođe vreme da kolevku zamenite krevetićem, izaberite jedan od onih tipova koji će moći kasnije da se preuredi u pravi krevet, kada dete poraste. Ako se ipak odlučite za varijantu tj. klasičan krevetac, vodite računa da bude dovoljno dubok, kako bi bila isključena svaka opasnost da dete ispadne iz kreveta.

Nameštaj za dečju sobu

Kolevke za ljuljanje, ogradice za igranje i stolice za hranjenje dece moraju biti jake, stabilne i čvrste. Iako je dečja soba najbolje rešenje, nije dobro da dete po cele dane provodi u njoj. Detetu je uvek potrebna neposredna blizina roditelja i pažnja kao i osećaj sigurnosti. Nameštaj zbog toga mora biti prilagođen i raspoređen tako da ne morate da okrećete detetu leđa dok ga čuvate.


Podna površina mora biti glatka, lako periva jer će je dete vrlo lako uprljati. Tepisi i itisoni nisu praktični jer se teško održavaju, a po glatkom podu beba će vrlo lako puzati. U sobi na podu ne bi trebalo da bude nikakvih prepreka na koje biste mogli da zapnete prilikom prenošenja bebe. Rasveta u detetovoj sobi mora biti dovoljno jasna kako bi osvetlila sve delove koji vam koriste za negu i čuvanje. Neophodno je i noćno svetlo za noćno hranjenje bebe. Budući da deci često smeta jako svetlo idealno je da se ugrade prigušivači svetla povezani sa prekidačem. A temperatura treba da bude ujednačena, pogotovo ako se radi o malim tek rođenim bebama. Najpovoljnija je oko 21 C. Ako nemate centralno grejanje, dobro će Vam poslužiti mali uljani radijator s termostatskom kontrolom.

literatura:Terence Conran


Izvor


Article viewed 9047 timesDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak