Lampe su sjajan dekor i najbolje osvetljenje za vaš dom

zena.blic.rs
Lampe su sjajan dekor i najbolje osvetljenje za vaš dom


Ako volite da čitate knjige ili prelistavate omiljene časopise u dnevnom boravku ili u spavaćoj sobi zavaljeni u udobnom krevetu, centralno plafonsko svetlo, ma koliko bilo intenzivno, nije dobro za čitanje i neće prijati vašim očima. Zato je najbolje da u dom unesete lampe. Evo nekoliko predloga arh. Milene Obradović, vlasnice sajta www.milena-design.com
DNEVNI BORAVAK

Moderne varijante
Najbolji način za ovo rešenje su podne lampe koje daju usmereno svetlo i koje su istovremeno veoma dekorativne. Mogu se postaviti pored stolice za sedenje ili pored udobne sofe i svakako će Vam dobro doći prilikom čitanja. Veoma su praktične i sa zglobnim metalnim drškama, koje se mogu podešavati prema Vašim potrebama i po visini i po mestu gde sedite. Mogu biti samo sa usmerenim svetlom prema dole ili u kombinaciji sa više lampi koje indirektno osvetljavaju i plafon i zidove, praveći prelepe kontraste i osvetljaje. Rade se u različitim bojama, ali je svakako bela najviše u upotebi.

 

Diskretne sa abažurom
Podne lampe sa abažurima su najrasprostranjenije rešenje u sobama i dnevnim boravcima. Veliki je izbor na tržištu, a abažuri se rade od raznih materijala,preko tkanina,poliestera,pa čak i metala. Daju lepo, mekano svetlo, uvek osvetljavajući i pod i plafon. Ne mogu se usmeravati za čitanje, već uvek morate zauzeti dobru poziciju tik uz lampu da biste prelistali omiljeni magazin. Ukoliko palenje svetla podesite sa točkićem za pojačavanje i prigušivanje jačine svetlosti, dobićete interesantan ambijent i intimnu atmosferu.


SPAVAĆE SOBE
Stona lampa

U spavaćim sobama ste svakako navikli na stone lampe, koje vam dekorišu noćni stočić. Sve vam je nadohvat ruke, mada često ove lampe nisu tako pogodne za čitanje. U zavisnosti od vrste abažura možete dobiti i dosta diskretno svetlo, što će vam dodatno naprezati oči.


Viseće lampe
Mnogo bolje rešenje su zidne lampe ili viseće lampe iz plafona, koje bolje raspršuju svetlo i usmeravaju ga ka vama. Osim toga viseće lampe su veoma dekorativne, ali ih morate pažljivo postaviti pored uzglavlja, da ne budu previše daleko,a opet ni previše blizu čitanja. Najkomotnije je da prekidač za njih postavite u visini uzglavlja odmah pored kreveta, kako bi lakše palili svetlo, bez ustajanja. 

Izvor


Article viewed 7967 timesDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak