Korisni savjeti iz Gorenja

zena.hr
Korisni savjeti iz Gorenja


Odgovorno s hranom, energijom i novcemJeste li znali da prosječno domaćinstvo godišnje baci hrane za nekih 3.000 Kn? Prosječna obitelj s dvoje djece baci hrane i za više od 5.000 Kn što je više od 140 kg, a najčešće se baca povrće, voće, mliječni i delikatesni proizvodi.

Koji su razlozi? Previše kupljene hrane odnosno namirnica, te neodgovarajuće i nepregledno pohranjivanje namirnica u hladnjaku!

Rashladno-zamrzivački aparati jedni su od najvećih potrošača energije u domaćinstvu, priključeni na električnu struju 24 sata dnevno, 365 dana godišnje. Potroše više od 1/4 ukupne električne energije u domaćinstvu. Pored toga, pogrešno postavljen aparat i previsoka temperatura okoline još više povećava potrošnju, a ako je hladnjak star 15 ili više godina, troši i do tri puta više u usporedbi s novim.

Stručnjaci iz Gorenja sukobili su se sa tim izazovima i za svoje vjerne potrošače pronašli rješenja koja im godišnje mogu uštedjeti i do 9.000 Kn. Kako? Najprije zbog manje potrošnje električne energije i time manjih računa za struju, te zbog dodanih funkcija u svrhu očuvanja svježine hrane koja je stoga dulje uporabiva i vrlo pregledne unutrašnjosti. I ne zaboravite, sa svakim ušteđenim kilovatsatom struje učinili ste puno toga dobroga i za okoliš.
 


Neka štedljivost bude i vaša briga

• Optimalna temperatura u hladnjaku je približno 5 °C. Kod održavanja niže temperature od ove, znatno se poveća potrošnja električne energije.

• Preporučljiva temperatura u zamrzivaču je -18 °C. 5 °C niža temperatura znači odmah 25 % veću potrošnju električne energije.

• Odaberite NoFrost tehnologiju s automatskim odleđivanjem u zamrzivačkom dijelu. Ledene obloge naime bitno povećavaju potrošnju električne energije i smanjuju učinkovitost hlađenja. To znači da zamrzivač energetskog razreda A, ako nije odgovarajuće održavan, djeluje kao onaj iz razreda B ili C.

• Veličina aparata mora odgovarati vašim potrebama: prazni hladnjaci su naime najveći potrošači električne energije.

• Redovito provjeravajte jesu li vrata hladnjaka dobro zatvorena i brtvi li brtva dobro.


Izvor


Article viewed 2028 timesDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak