Što je potrebno znati o radijatorima?

tportal.hr
Što je potrebno znati o radijatorima?


Radijatori su jedan od osnovnih ogrjevnih tijela interijera, ali njihov dizajn može uvelike utjecati na opću estetiku prostora. Danas su dostupni u različitim bojama, materijalima i oblicima, no potrebno je prije svega obratiti pozornost na njihovu veličinu i poziciju u prostoruRadijatori prenose toplinu u prostor zračenjem i konvekcijom. Sastoje se od jedne ili više ogrjevnih ploha, sa šupljim centralnim tijelom, koje ispunjava odgovarajući medij poput vruće vode ili niskotlačne pare. Ovakvi radijatori se koriste u centralnim sustavima grijanja, a kao pojedinačni radijatori, u lokalnim sustavima grijanja, mogu se koristiti oni s punim poprečnim presjekom, koje zagrijavaju električni grijači.
Radijatori se dijele u dvije osnovne grupe, i to prema materijalu od kojih su izrađeni (čelični, aluminijski, lijevano željezni ili od drugih materijala) te prema izvedbi ploha (cijevni, pločasti, člankasti ili u drugim oblicima). Člankasti (ili rebrasti) radijatori sastoje se od međusobno povezanih članaka čiji ukupan broj ovisi o toplinskim potrebama prostora. Pločaste radijatore sačinjavaju ravne, glatke ploče, koje se mogu postaviti u više redova ili se na njih postavljaju konvekcijske lamele za poboljšanje toplinskog učinka.

Pločasti radijatori imaju prednosti poput male dubine i jednostavnog čišćenja. Obično izgledaju ljepše od člankastih radijatora. Naime, spretnim dizajnom skrivene su cijevi polaznog i povratnog vode te ugrađeni ventil. Završni oblik vrlo je jednostavan i elegantan te tako vrlo neutralan u prostoru - za razliku od člankastih radijatora koji imaju vizualno grublju završnu obradu.

Cijevni radijatori sastoje se od više okomito ili vodoravno postavljenih cijevi, koje su međusobno povezane. Ovaj tip radijatora se najčešće koristi u kupaonicama zbog izgleda, koji se pokazao vrlo praktičnim za sušenje ručnika i ostale tekstilne opreme. Izvode se u različitim dimenzijama, oblicima i bojama tako da se bez problema uklapaju u svaku modernu kupaonicu.

Za čišćenje prašine na rebrima radijatora najbolje je koristiti posebne četke predviđene za tu svrhu, a vanjske površine rebrastih, pločastih i cijevnih radijatora treba održavati blagim sredstvima, koja neće oštetiti njihovu površinu. ako je radijator izrađen od posebnih materijala, koji zahtijevaju specijalno održavanje, to će biti naglašeno u uputama. Naime, dekorativni radijatori ponekad zahtijevaju specijalna sredstva za održavanje, jer se često sastoje od različitih materijala, koji naglašavaju njihovu dekorativnost.

Prije početka sezone grijanja, radijatore je potrebno 'prozračiti' posebnim ključem i tako ispustiti zrak koji ometa njihovo pravilno funkcioniranje. Zrak iz sustava se uspješno uklanja pravilnom montažom radijatora, i to na način da se ostvari pad radijatora od jedan do tri posto u odnosu na mjesto dovoda tople vode. Radijatore, koji se ne koriste redovno treba postaviti na minimalnu temperaturu kako se voda u cijevima ne bi smrznula i kako ne bi došlo do neželjenog pucanja radijatora.

Radijatori se u pravilu postavljaju uz prozore i staklene stijene
, jer su to najkritičnija mjesta prostora zbog pada temperature. Ponekad je zbog specifičnosti zahtjeva teško ispuniti ovo pravilo i tada ih je najbolje postaviti što bliže ovim kritičnim pozicijama. Veličina radijatora se određuje proračunom, koji uzima u obzir sve prostorne parametre kao i debljinu zidova, vrstu fasade, veličinu i tip vrata i prozora, namjenu te temperaturu koja se želi postići u prostoru.

Izvor


Article viewed 3087 timesDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak