Napravite red na zidovima

svevesti.com
Napravite red na zidovima


Uklapanje fotografija i umetničkih dela u harmoničnu celinu zahteva određenu veštinu i maštovitostUkrašavanje zidova posebno je važno jer oni privlače najveću pažnju, a naročito kada su na njima fotografije, panoi i umetničke slike. Međutim, nije uvek lako naći pravu meru, pogotovo kada su slike dragih osoba u pitanju. Ako su različitih dimenzija i ramova mogu da deluju vrlo neskladno, ali postoje načini da se dovedu “pod konac”.

Uklapanje fotografija i umetničkih dela u harmoničnu celinu zahteva određenu veštinu i maštovitost. Ako niste sigurni da li će se slika uklopiti u ambijent ili vam ram omiljene fotografije narušava sklad u enterijeru, možda vam mogu pomoći saveti dekoratera...


* Prilikom odabira umetničkih slika i zidnih panoa obratite pažnju na stil, kolorit i na okvir. Za klasično uređene prostore izaberite pejzaže, portrete, mrtvu prirodu, uokvirene u markantne ramove od tamnog drveta ili pozlate. U modernim ambijentima najbolje se uklapaju dela moderne umetnosti neobičnih motiva i jarkih boja, bez okvira ili sa staklenim i metalnim ramom. Reprezentativna dela trebalo bi da stoje u dnevnom boravku, na vidnom mestu, nikako u prostorijama u kojima se malo boravi ili kroz koje se samo prolazi kao što su hodnik, stepenište, spavaća soba ili trpezarija.

Napravite red na zidovima
* Fotografije ili slike postavite u visini očiju osobe prosečne visine (oko 170 cm), jer će tako najviše doći do izražaja u prostoriji. Mnoštvo fotografija na istom zidu ima suprotan efekat od onoga koji vlasnici žele da postignu, one individualno ne dolaze do izražaja. Roditelji, bake i deke imaju običaj da neprestano dodaju slike dece i unučića, a prethodno ne sklanjaju stare. U tom slučaju, najbolje je da budu poređane prema uzrastu deteta, od toga kada je bilo beba, tako da zid bude svedok odrastanja. Takođe, fotografije određene osobe ili sa putovanja mogu se zalepiti na karton u boji, koji će ih vizuelno ujediniti i istaći. Romantične fogografije deluju veoma zanimljivo u velikom formatu i crno-beloj tehnici, ali ne bi trebalo da ukrašavaju zid svake prostorije nego samo spavaće ili dnevne sobe.
Napravite red na zidovima
* Umetničke slike i fotografije kačite po nekakvom redu, a ne stihijski. Dobro bi bilo da ramovi budu identičnih ili sličnih dimenzija i materijala, i u istoj liniji vertikalno ili horizontalno. Vrlo efektno deluju na zidu ako ih postavite u obliku kvadrata, pravougaonika... Slike različitih dimenzija delovaće dinamično ukoliko ih okačite po veličini, počev od manjih ka većim ili obrnuto. Ili možete da napravite romboid, tako što ćete najveću sliku da stavite u sredinu i oko nje postavite manje.

* Ako nemate jasnu ideju šta biste mogli da stavite na zid, a ne želite da bude prazan, u trendu su tapet panoi. I sami možete lako i brzo da ga napravite. Odaberite tapet sa motivom koji se uklapa uz stil i nameštaj, od šperploče napravite okvir željene veličine i oblepite ga tapetom, tako da deluje kao da se ram ne vidi.

* Osvetljenje ima veliku ulogu u dekoraciji zidova. Idealno bi bilo da iznad svakog umetničkog dela i većih fotografija montirate malu zidnu lampu koja će direktno osvetljavati sliku.

Izvor


Article viewed 4261 timesDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak