Feng Shui – kako da osvežite energiju Vašeg doma

enterijer.rs
Feng Shui – kako da osvežite energiju Vašeg doma


Veoma je malo potrebno učiniti kako bismo osvežili energiju doma! Kroz materijale, teksture i boje, možemo promeniti energiju bilo kog prostora. Evo nekoliko malih saveta koje bi trebalo uvažiti prilikom uređenja doma.1. Omogućite da  što više  svetlosti prodre u predsoblje

Svetlo predsoblje simbolizuje širenje prostora na ulazu u Vaš dom, koji omogućava  slobodno  kretanje iz  jedne prostorije u drugu. Izbegavajte prepreke ispred vrata, kao što su lake pregrade oko kojih mora da zaobilazite, da bi došli do sledeće prostorije. ” Otvaranjem ” prostora, dobija se utisak da je  prostor oko ulaznih vrata  mnogo veći.

2. Iskoristite ono što već imate u stanu

Ne morate uvek menjati ono što se već nalazi u Vašem domu. Ponekad to može doneti i set drugih potpuno novih problema, ukoliko previše inovirate. Pokušajte da poradite na prostoru kakav već imate. Svaki prostor je moguće transformisati u dobro dizajniran i zamišljen ako se poigrate sa paletom različitih materijala . Npr. koristite tamnije pločice  za pod u kupatilu, kako bi dobili utisak snažnog i stabilnog prostora, a svetlije pločice za zidove da bi vizuelno povećali prostor. Za utisak veće visine prostora, korisitite vertikalne prugaste šare. Da dobijete utisak veće dubine prostora upotrebite ogledala. Igrajte se različitim tipovima osvetljenja.

3. Uklapajte i kombinujte boje i  materijale

Upotreba materijala može da promeni Vaše raspoloženje  u zavisnosti od toga koliko vam odgovara kombinacija materijala u prostoru.  Tepisi daju osećaj mekoće enterijera i nude mogućnost  da lako promenite boje i teksture u zavisnosti od toga kako želite da ukrase prostor.

Tamnije  boje daju  umirujući osećaj, one apsorbuju veći deo ambijentalnog svetla u prostoriji i  stvaraju opuštajuće okruženje. Svetle boje sa druge strane nude živost i osvježavajući izgled prostora.

Pri izboru vrste podnih materijala, važno je razumeti razlike u pogledu vizualizacije prostora . Obloge od mermera  ili kamena,   daju prostorijama elegantan izgled , ali ako se ne kombinuju  sa mekim nameštajem, može da se stvori  osećaj hladnog prostora, ili jin. Drvo daje toplu sobu i dobro se slaže  sa nameštajem svetlih boja, a prigodan  izbor tepiha može da razbije monotoniju prostora. Drugi način da se omekša izgled prostora je da se uvedu zavese i meki nameštaj, koji ne samo da utiču na boju  ambijenta, već  se mogu  koristiti za dekoraciju zidnih površina i da bi se izbego krut izgled prostora.

4. U potpunosti iskoriste svetlost

Svetlo je vitalni izvor energije  i ključni element za uređenje  bilo kog prostora. U zavisnosti od toga šta pokušavamo da postignemo, svetlo može da pomogne da istaknete ili umirite određene oblasti u  sobi.
U prostorijama  za stanovanje, koristite toplo belo osvetljenje da omekša prostor, jer daje  žućkastu  boju u  sobi.  Za radni prostor treba koristiti prirodno dnevno svetlo, jer daje snagu i koncentraciju za produktivan rad.

Kako biste istakli određene oblasti soba, upotrebite halogene svetiljke niske voltaže,  koje stvaraju svetlosne snopove, a tako omogućavaju  da se skrene  pažnja na određene oblasti koje želite da naglasite.

Kroz igru boja, svetla i materijala, Vi ste u stanju da transformišete  bilo koju sobu u svom domu tako da odgovara vašoj  kreativnosti i ličnom ukusu. Tajna da se postigne unutrašnji dizajn koji će biti  privlačan i prijatan,  je u tome da se  održi ravnoteža između ova tri glavna sastojka, tako da se u prostoru  doživi osećaj  ispunjen zadovoljstvom  i utehom.


Izvor


Article viewed 5657 timesDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak