Rasveta ulepšava enterijer

enterijerstana.com
Rasveta ulepšava enterijer


Rasveta ima više značenja u modernoj arhitekturi – osim osvetljavanja, uloga joj je i dekoracija prostora svetlosnim efektima i dizajnom rasvjetnih tela te mogućnost praktičnog rukovanja i održavanja.Iako se različiti svetlosni efekti češće koriste u javnim i poslovnim objektima, mesto gde ćete ih najintenzivnije osetiti i uživati u njima je upravo enterijer Vašeg doma.

 

Načini rasvete u enterijeru

Načini rasvete mogu biti različiti, a svakako se bitno razlikuje organizacija rasvete u radnim prostorima od onih koji npr. služe isključivo za odmaranje i opuštanje. Najbolji izbor je organizacija rasvete koja može funkcionisati fleksibilno i multifunkcionalno, a to znači spoj različitih vrsta rasvetnih tela kojima ćete u datom trenutku iskoristiti ono najbolje za postizanje prave atmosfere ili efekta.


Svaka prostorija stana ili kuće može dobiti novu dimenziju svetlosnim efektima. Postavljanje centralne rasvete u većini prostorija je vrlo praktično rešenje, koje uz odabir efektnog lustera, diskretne plafonjere ili nekog drugog elementa daje željeni efekt, a to je jaka osvetljenost prostora. Nužno je potrebna u kuhinji kod radnih ploča, trpezariji, kupatilu, radnim prostorima, ulaznom delu, dečijoj i dnevnoj sobi.

 

Rasveta u hodnicima

Hodnike možete obogatiti indirektnom ili tačkastom rasvetom postavljenom u spušteni plafon ili dobro dizajniranom zidnom lampom sa ili bez senila.

 

Rasveta u kuhinji                                 

Kuhinjsku rasvetu organizujte kao multifunkcionalnu te osim jake centralne, postavite rasvetu uz radne ploče. Ukoliko je povezana sa trpezarijom i dnevnom sobom, možete se poigrati različitim plafonskim svetlosnim efektima koji će u određenim trenucima biti jedini izvor osvetljenja celog  prostora i na taj način omogućiti intimniju atmosferu dnevne sobe.

 

 

Rasveta u kupatilu

Kupatilo, uz nužnu dobru osvetljenost celog prostora, a posebno umivaonika sa ogledalom, pruža mogućnosti diskretnije rasvete kade kako bi trenuci opuštanja u njoj bili upotpunjeni svetlosnim efektima.

 

 

 

Rasveta u dečijoj sobi

Dečije sobe trebaju biti dobro i ravnomjerno osvetljene. Radni stoltreba dodatno osvetliti, npr. zglobnom pomičnom rasvetom , a pokoja lampa uz krevet ili fotelju za čitanje je takođe preporučljiva.

 

 

Rasveta u spavaćoj sobi

Spavaće sobe trebaju imati prijatnu intimnu atmosferu, koja se može postići različito postavljenim lampama u prostoru, a idealno je omogućiti njeno podešavanje iz postelje.

 

Rasveta dnevne sobe

Rasvjeta dnevne sobe pruža najviše kreativnih mogućnosti, možete se poigrati efektima koje će stvoriti lampe različitog tipa i oblika te jačine i boje svetlosti, zatim rasvetom ugrađenom u plafon, pod ili elemente nameštaja s direktnim ili indirektnim odsjajem, postizanje efekata s rasvetom akvarijuma, staklenih pregrada, svetlećih panoa u prostoru te poigravanje efektima vanjske rasvjete, koji se doživljvaju i osećaju i u unutrašnjem prostoru.

 

U svakom slučaju, mogućnosti su bezgranične, a osećaji koji se pobuđuju opuštajući. Ukoliko niste sami dovoljno vešti ili kreativni, potražite pomoć arhitekata ili specijalizovanih radnji, koji će svetlosnim efektima Vaš prostor učiniti čarobnim...

 


Izvor


Article viewed 7791 timesDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak