Jeste li pazili na ovo kod opremanja sobe za dete?

magazin.net.hr
Jeste li pazili na ovo kod opremanja sobe za dete?


Kada djeca postanu školarci, bajkovit i zaigrani svijet ranog djetinjstva polako zamjenjuje jedan drugi, vrlo zanimljiv ali i ispunjen obavezama. Uređenje dječjih soba treba biti usklađeno s uzrastom, treba stimulirati razvoj djece, omogućiti im igru, druženje, odmor, učenje, i prije svega zdrav i siguran boravak.Ambijent


Dječja soba bi trebala biti prostrana, svijetla te prirodno ventilirana, s osiguranom ugodnom temperaturom.

Dovoljno prirodnog svjetla važno je zbog higijenskih razloga, kao i zbog pozicioniranja radnog stola, kojem prirodno svjetlo treba dolaziti s lijeve strane (za dešnjake), s desne strane (za ljevake) ili sprijeda.

Zaštita od sunca spriječit će bliještanje i preveliko zagrijavanje prostorije. U večernjim satima soba treba biti dovoljno umjetno osvijetljena, a radni stol bi trebao imati posebnu radnu svjetiljku.

U slučaju manjka prostora može pomoći multifunkcionalni namještaj – povišeni krevet ispod kojeg je radni stol, povišeni krevet s ormarićem u donjem dijelu, stolovi s mogućnošću zakretanja i sl.

Poželjno je koristiti što više prirodnih materijala te onih koji onemogućuju nakupljanje prašine ili uzročnika alergija. Radi sigurnosti dobro je koristiti namještaj koji ima zaobljene bridove i uglove.

Prostor dječje sobe može se oplemeniti i odgovarajućim sobnim biljkama, jer one mogu smanjiti osjećaj umora, iritaciju grla i kašalj.

Jeste li pazili na ovo kod opremanja sobe za dete?

Radni stol i radni stolac


Za djecu školskog uzrasta osobito je, kod uređenja njihove sobe, važan odabir odgovarajućeg radnog stola i stolca.

Djeca sjede više nego ikada prije, mnogi i po 10 sati dnevno, iako tijelu čovjeka ne odgovara takav pasivan život, već aktivan – život u pokretu. Djeca su osobito osjetljiva na duge periode sjedenja u nepovoljnom položaju. Za vrijeme rasta, trebali bi imati namještaj koji se neprestano može prilagođavati njihovom tijelu koje raste. Dobra pozicija kod sjedenja važna je za njihov zdrav razvoj i vid.

Svakako treba spriječiti da zbog neodgovarajućeg namještaja djeca sjede pogrbljena, da im zbog previsokog stolca noge vise u zraku ili im loša cirkulacija u nogama zbog premalo prostora za noge ispod radnog stola.

Stolac mora imati naslon za leđa i podešavanje po visini, tako da noge kod koljena budu pod približno pravim kutom. Stolac bi trebao imati kotačiće, kao i mogućnost podešavanja visine i dubine sjedenja radi prilagodbe tijelu, a također treba omogućiti pomicanje čime se pospješuje cirkulacija. Važno je i pojačanje u lumbalnom dijelu. Ruke kod laktova trebale bi također biti pod približno pravim kutom. Radni stolac treba stabilno pridržavati, ali istovremeno i omogućavati povremeno gibanje i povremenu promjenu položaja tijela, jer se shvatilo da je škodljivo upravo predugo zadržavanje istog, pa makar i naizgled udobnog položaja tijela.

Dijete bi trebalo sjesti na potencijalno odabrani stolac prije donošenja odluke, kako bi se provjerilo da li mu stolac odgovara, a to isključuje kupovinu putem kataloga. Kod odabira, trebalo bi provjeriti kvalitetu baze, ispune, podesivost mehanizma (poželjan je synchro ili sličan mehanizam), rukonaslona, mogućnost individualnog podešavanja, postojanje ergonomskih podupirača za leđa.

Veličina radnog stola trebala bi biti barem 60 x 120 cm, a visina stola ovisi o visini djeteta. Djeca visine 100 - 115 cm trebaju stol visine 45-48 cm, a djeca visine 120 - 150 cm - stol visine 55-65 cm. Tinejdžeri koriste radne stolove visine do 82 cm.

Optimalno je kada je visina stola podešavajuća, jer omogućuje rad sjedeći i stojeći, a uz to prati rast djeteta. Mogućnost nagiba radne plohe omogućuje bolji položaj tijela kod pisanja. Osim pisanja i crtanja, radni stol treba omogućiti i dobru poziciju prilikom rada na računalu. Poziciju monitora treba prilagoditi razini očiju, a tipkovnica bi trebala biti u takvom položaju, najčešće nižem nego što je razina radnog stola, koji omogućuje rad bez zamora ruku. Ukoliko je potrebno, treba postaviti oslonac za noge ispod radnog stola.

Stemik Living Jeste li pazili na ovo kod opremanja sobe za dete?

Krevet


S obzirom da i djeca barem trećinu vremena provode spavajući i za njih je osobito važno da imaju udoban krevet odgovarajućih dimenzija, a koji bi svakako trebao imati kvalitetnu podnicu i madrac.

Drvene podnice omogućavaju stalno prozračivanje madraca, a također podržavaju pravilan položaj tijela. Jednako tako, kvalitetan madrac pruža dobru potporu tijelu i osigurava ispravan položaj kralježnice tijekom spavanja.

Dječja soba ne bi trebala biti zagušena stvarima. Dobro organizirani ormari, dovoljno polica i ladica omogućit će da stvari u dječjoj sobi budu uvijek nadohvat te da ambijent dječje sobe bude ugodan i skladan.

Odabirom kvalitetnog namještaja za dječju sobu investiramo u zdravlje djece, a fleksibilnim namještajem smanjujemo troškove u budućnosti.

Ukoliko osiguramo zdrav i ugodan ambijent za dječju sobu, ostaje samo da se igrom boja i oblika što više prilagodimo karakteru djeteta, njegovim željama. No želje se tijekom odrastanja mijenjaju, tako da je dobar izbor kvalitetan, ergonomski i zdrav namještaj, koji može podnijeti buduće promjene, dok se bojom i ukrasnim dodacima uvijek mogu napraviti osvježenja, kako bi nekom novom pričom obogatili svijet dječje sobe.

Izvor


Article viewed 10339 timesDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak