Male promjene koje puno znače

enterijer.ba
Male promjene koje puno znače


Dnevna soba je mjesto za odmor i relaksirajuće trenutke gdje se porodica okuplja i druži. To je prostor koji oslikava naš životni stil i ukus na polju uređenja enterijera.S vremena na vrijeme potrebno je unijeti određene promjene u ovaj dio našeg doma kako bismo održali osjećaj ugodnosti dok boravimo u njemu. Te promjene ne moraju značiti kupovinu velikih komada namještaja i bespotrebno trošenje novca. I male intervencije nekada mnogo znače.


Napravite razmještaj

Najjednostavniji način da unesete promjene u vaš dnevni boravak je premještanje postojećeg namještaja u sobi. Iskoristite ono što već imate stvarajući sasvim novi izgled enterijera. Možete upotrijebiti i namještaj iz drugih prostorija. Zamijenite tepih u dnevnom boravku s onim iz spavaće sobe, sliku iz trpezarije okačite iznad kauča, a ogledalo iz hodnika iznad komode. Mogućnosti su neiscrpne.

Iskoristite vrijeme te prilikom razmještanja uklonite stvari koje vam ničemu ne služe. Dnevna soba je dio našeg doma koji je često zakrčen nepotrebnim komadima namještaja i sitnicama koje stvaraju nered. Zapitajte se da li vam zaista treba sve ono čime ste zatrpali police ili površinu komode. Ako je odgovor “ne”, skupite sve na jedno mjesto i odlučite šta ćete baciti, a šta možete nekome pokloniti ili donirati.
Iskoristite stare stvari

Na tavanu ili u šupi sigurno imate stvari koje ste davno sklonili od pogleda. Razmislite kako biste mogli iskoristiti potencijal pronađenog blaga. Budite spremni na sasvim mala ulaganja – vremenska i novčana. Razmišljajte izvan okvira kako biste predmetima u potpunosti promijenili prvobitnu namjenu.

Staro ogledalo osvježite farbanjem okvira. Sjenilo pronađene lampe ogrnite novom tkaninom zanimljivog uzorka i dodajte sijalicu koja daje toplo svjetlo. Dosadnu drvenu stolicu obojite intenzivnijom bojom te iskoristite kao stalak za cvijeće ili kao noćni ormarić. Čvrst kofer koji više ne putuje preobrazite u klub stolić. Staru mašinu za šivanje pretvorite u bife za piće.

Dekorišite sobu nesvakidašnjim predmetima. Šarenu ponjavicu okačite na zid, stari kavez za ptice ispunite raznobojnim, velikim svijećama, pletenu korpu obojite bojom u spreju te upotrijebite za držanje časopisa ili je jednostavno napunite vunicama u raznim bojama.


Promijenite boje i uzorke jastučića

Kauč ,fotelje ili ugao su veliki i skupi komadi namještaja. Kada ih jednom kupimo računamo da će trajati dugo i ne planiramo česte promjene na tom planu. Najjednostavniji način da ih osvježimo je promjena navlaka za jastučiće. Ako ste dosad imali crvene ili narandžaste jastuke, zamijenite ih posve drugačijim jastucima u bojama kao što su plava ili zelena. Poslužite se uzorcima tkanine sa slikama ili cvjetnim motivima. Sasvim sigurno, ovim jednostavnim i jeftinim trikom, učinit ćete da vas gosti pitaju da li ste kupili novu garnituru!

 

 

 

 

 Unesite dašak prirode

Najbolji način da unesete svježinu u prostor dnevnog boravka je dekorisanje biljkama. Bilo da se radi o zelenim biljkama ili cvjetnicama, pozitivan efekat bit će postignut. Prethodno se obavijestite kakvu njegu zahtijevaju određene biljke i odaberite one koje najbolje odgovaraju vašem prostoru kada se radi o količini svjetla, položaju grijnih tijela te činjenici da imate malu djecu ili kućne ljubimce.

 

 

 

Akcenat na zidu

Umjesto krečenja cijele prostorije odaberite jedan zid  koji možete obojiti ili prekriti tapetom zanimljivog uzorka. Odaberite hrabriju boju ili tapetu upečatljivog printa koji u manjoj dozi neće “ovladati” prostorijom. U ovom slučaju bit će vam potrebna manja novčana sredstva i vrijeme potrebno za bojenje zida ili lijepljenje tapete. Na kraju će se ipak sve uloženo višestruko isplatiti jer ćete dobiti potpuno novi izgled vašeg dnevnog boravka.

Izvor


Article viewed 3225 timesDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak