Saveti za brže i lakše peglanje

smedia.rs
Saveti za brže i lakše peglanje


Parom možete da ispeglate i "zabranjeni" materijal, a odeća iz sušača za veš ispraviće se dok se tuširate. Poželjno je da sve peglate sa unutrašnje strane.

Ako ostavite odeću u sušaču za veš, umesto da ga ponovo perete ili “zlostavljate” peglom, jednostavno ga obesite u kupatilo dok se tuširate. Para će je ovlažiti toliko da će se ispraviti. A kako biste ubrzali peglanje, odeću prvo razvrstajte prema temperaturama za peglanje.

Svila i sintetika peglaju se na nižim temperaturama (176°C), vuna na srednjim ili visokim, a pamuk i posteljina na visokim (204-218). Za velike stvari poput stolnjaka ili zavesa sa obe strane daske za peglanje postavite stolice pa, kako peglate, ispeglane delove nežno položite preko njih. Tako ćete izbeći da se nabori stvaraju odmah nakon peglanja.
***Različite upotrebe mikrotalasne pećnice

Odeća će duže zadržati boju i teksturu ako se pegla s unutrašnje strane, ali ako je reč o vrlo osetljivoj tkanini, pri ruci je važno imati čistu pamučnu krpu, gazu ili peškir koji će poslužiti kao zaštitni sloj između tkanine i vruće pegle.

Kragne se ne smeju pritiskati peglom

Okovratnike košulja prvo ispeglajte sa unutrašnje strane. Počevši od njihovih prednjih ivica, vrhom pegle lagano krenite prema središnjem delu. Preokrenite košulju na pravu stranu i ponovite sve još jedanput. Ne pritiskajte peglom, samo klizite njome po materijalu. Za “najuredniji” rezultat odeću odmah složite.

Odeća s faltama prvo se mora ‘slegnuti’

Peglanje kružnim pokretima lako može rastegnuti tkaninu, a prelaženje peglom po porubu stvoriće vidljive bele linije. Peglajući pregibe (falte), počnite ih peglati odozdo, pa unutra prema van. Na kraju ih “fiksirajte” parom. Za razliku od ostale odeće, ne slažite je odmah, nego ostavite da se falte slegnu. Pazite i kakve produžne kablove koristite - morali bi podnositi opterećenje od barem 12 ampera kako ne bi pregoreli. Najbolji su oni s jednom utičnicom.
***Najčešće greške u koracima u kuhinji

Dvostruka parna pomoć

Ako je materijal izrazito sklon stvaranju nabora, navlažite peškir, položite odeću na njega i ispeglajte je. Ako pritom još i koristite peglu na paru, odeća će biti puno brže i bolje ispeglana. Pričekajte da se ohladi pre slaganja.

Para pegla i zabranjeno

Baršun se može ispraviti parom. Postavite peglu na oko 1,5cm od unutrašnje strane tkanine i “izravnajte” je parom. Kako bi zadržala prvobitni oblik, odeću od rastezljive tkanine treba peglati u smeru tkanja,savetuje 24sata.


Izvor


Article viewed 3375 timesDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak