Zavjese kao ukras vašeg doma

enterijer.ba
Zavjese kao ukras vašeg doma


Jedan od najbržih, najjednostavnijih i najjeftinijih načina da promijenite kompletan izgled i dojam koji vaša soba ostavlja, jeste da promijenite zavjese na prozorima.Istina, isto se može uraditi i postavljanjem slike na zidu ili promjenom namještaja. Međutim, nove zavjese će odmah osvježiti prostoriju, a za njihovo postavljanje ne trebate angažirati nikoga.


Odredite fokus u prostoriji

Ukoliko ne želite da vam fokus u prostoriji bude na prozoru već, naprimjer, ispred vašeg namještaja, ćilima u boji ili slike na zidu, nedvojbeno bi izbor zavjesa pao na neutralne ili prirodne boje, i relativno jednostavan stil. Takve zavjese mogu biti po sredini privezane uz zid, spuštene do kraja ili podignute do polovine, u zavisnosti od toga šta vam najviše odgovara.

Zavjese kao ukras vašeg doma Zavjese kao ukras vašeg doma Zavjese kao ukras vašeg doma


Neki ljudi, ipak, vole da im fokus u sobi bude na prozorima, kako bi uskladili ili naglasili neutralnu boju njihovog namještaja, odnosno istakli pogled kroz prozor. U tom slučaju, najbolje je uzeti zavjese jarke boje ili sa jačim stilskim detaljima. Postavljanjem gornje trake na zavjesama, naprimjer, naglašavate prozore.


Odaberite boju koja vam je ugodna

Boja zavjesa uvijek ima važnu ulogu u cjelokupnoj dekorativnoj shemi. Danas je uobičajeno da se prirodne boje miješaju sa bijelom, nekim otiscima, prugama ili jarkim bojama. Tople nijanse crvene, žute i roze udahnut će život mirnoj sobi. Hladne boje – siva, bijela ili plava – su odmarajući tonovi. Zelena i smeđa su ugodne zemljane boje. Ključ je u tome da se odaberu boje od kojih ćete se osjećati ugodno, te da ih uskladite sa drugim bojama u vašoj sobi.


Zavjese kao ukras vašeg doma Zavjese kao ukras vašeg doma Zavjese kao ukras vašeg doma


Lakši način da odlučite koje boje i koje tkanine će se uklopiti u vašu sobu jeste da kupite komad tog materijala i da ga ostavite u sobi jedno vrijeme. Postavite ga kod prozora i odmaknite se da vidite kako djeluje na prostor. Pogledajte kako boje i teksture mijenjaju raspoloženje u vašoj sobi. Također, analizirajte efekte koje proizvodi na dnevnom svjetlu i kako se mijenja noću kada je osvijetljeno lampama u vašoj sobi. Upotrijebite ovu tehniku kako biste odabrali nešto u čemu ćete uživati.


Dužina zavjesa

Dužina zavjesa je još jedan faktor o kojem se treba voditi računa. Duže zavjese će vizuelno produžiti prozor i istaći visinu prostorije. Zavjese do poda prostoriju čine formalnijom. Kraće zavjese do prozorske daske ili u visini između prozorske daske i poda daju prostoriji neformalniji izgled. Povezivanje zavjesa komadima tkanine ili trakom, odnosno namjenskim držačima, može dodatno vizuelno proširiti prozor.

Zavjese kao ukras vašeg doma Zavjese kao ukras vašeg doma Zavjese kao ukras vašeg doma Zavjese kao ukras vašeg doma


Kontrola svjetla

Dolazimo do pitanja korištenja svjetla u prostoriji. Da biste umanjili ili filtrirali sunčevu svjetlost, koristite trakaste i prozirne zavjese. Ukoliko želite zamračiti prostoriju, razmislite o neprozirnim paravanima ili platnenim tkaninama. Žaluzine će vam, s druge strane, obezbijediti i zamračivanje i potpuno osvjetljenje prostorije, zavisno od onoga šta želite.


Karniše

Sljedeće na šta trebate obratiti pažnju su karniše. Materijal, oblik, rubovi, držači… sve su ovo elementi koji će vam pomoći da kreirate željene oblike. Različiti ambijenti diktirat će i različite modele karniši, koje će, pored funkcionalnosti, vizuelno upotpuniti prostoriju.


Zabava i zadovoljstvo

Konačno, zabavljajte se birajući zavjese za vaše prozore i uživajte u zadovoljstvu koje dolazi već samim odabirom boja i oblika zavjesa u vašem domu.


Izvor


Article viewed 8007 timesDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak