Trendy soba za tinejdžera

enterijer.rs
Trendy soba za tinejdžera


Došlo je vreme kada vaše dete odlučuje da je vreme da svoju dečiju sobu preuredi u malo ozbiljniji prostor, prostor koji mnogo više liči na onaj za odrasle nego za klince.Došlo je vreme kada vaše dete odlučuje da je vreme da svoju dečiju sobu preuredi u malo ozbiljniji prostor, prostor koji mnogo više liči na onaj za odrasle nego za klince. Nemojte da vas to zabrine. Budite zadovoljni što je tako, jer to je momenat kada ćete vašem tinejdžeru dati šansu da izrazi sebe, ali i da se nauči odgovornosti.

Prvo što će vaš tinejdžer poželeti da promeni je to da se obezbedi malo više prostora za sedenje i druženje sa drugarima. Pomoću malo mašte i ideja, možete im pomoći da stvore fantastičnu spavaću sobu, koja će sluziti za učenje ali i za primanje gostiju.

Prva stvar koju vaš tinejdžer treba da uradi je da zamisli kako bi to trebalo da izgleda tj. da pokuša da dođe do ideje. Možda će želeti da pozove neke od drugara kako bi se konsultovali s njima, kao bi čuli njihove predloge i mišljenja ili kako bi primenili nešto što im se dopalo, iz njihovog iskustva... To je sasvim u redu. Vi se potrudite da u startu ne kažete ne. Smatrajte da je to prava prilika i za vas, jer ćete moći tako da  podelite vaše ideje, zamisli, želje sa svojim tinejdžerom. Odredite zajednički koje stvari vaše dete želi da ima u svojoj sobi. Zatim sobu podelite na nekoliko delova tako da svaka celina ima svoju funkciju.

Bilo bi najbolje kada bi sav nameštaj iz postojeće dečije sobe mogli da zamenite sa potpuno novim ,to svi znamo, ali...porazgovarajte koje su to stvari koje bi mogle da se zadrže, koji su to komadi koji bi mogli da se prefarbaju ili pretapaciraju. Jedan od predloga je da sve što je bilo različitih boja, tipično za razigrane dečje sobice, prefarbate u isti ton i tako dobijete jednu ozbiljniju notu. Naprimer, stari krevet osvežite tako što ćete mu dodati novo ili promeniti staro uzglavlje. Odredite jedan deo sobe gde će akcenat biti na interesantno osvetljenom komadu kao što je neka skulptura ili jednostavan niski stočić sa lampom. Obiđite buvljak ili vaš tavan ili podrum u potrazi za nekim interesantnim komadom koji vas neće mnogo koštati.

Organizacija skladištenje u tenejdžerskoj sobi je vrlo važna. Dovoljan broj polica na zidovima, potrebnih kutija i korpi koje mogu stajati ispod kreveta su neizostavni komadi.

Verovatno će jedna od želja biti da se neki od zidova oboji u neku intenzivnu boju ili možda čak da se neki deo zida oslika, a možda i da se ukrasi nekim grafitom... Na kraju krajeva boje mogu dosta uticati na raspoloženje, tako da dozvolite svom tinejdžeru da istraje u toj nameri. Ako mu/ joj se kasnije ne bude dopadalo, najmanji problem je da se prekreči.

Najlepše dekoracije za ovakav prostor su svakako rukotvorine vašeg deteta. Bilo da ima neki hobi ili ne uvek ćete moći da nađete neki stari crtež ili kolaž. Uramite ga i okačite na vidno mesto. Ako poseduje pehare i sportske medalje, izložite ih obavezno jer je vrlo važno da sve što pokazuje njihova dostignuća bude vidno. Neka deca su fascinirana plakatima, putokazima, tablama. Okačite ih da vise sa plafona ili jednostavno obesite žicu za sušenje veša sa jednog na drugi kraj sobe i neka ona služi kao izložbeni deo.

Kada sve završite i pogledate videćete da se svaki razgovor i dogovor sa vašim detetom isplatio. Njegove/ njene ideje koje ste primenili su vrlo važan deo u izgradnji njegove ličnosti. On/ ona mora dobiti priliku da izrazi svoj ukus u prostoru u kome radi, spava, sanja, druži se...


Izvor


Article viewed 10687 timesDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak