Ploča za kuhanje prilagođena vama

enterijer.ba
Ploča za kuhanje prilagođena vama


Izbor ploče za kuhanje i njen položaj veoma su važni jer od toga zavisi užitak i uspjeh rada u kuhinji.Plinske, halogene ili indukcijske ploče ugrađene u radnu površinu i zidna rerna omogućavaju prilagodljivu upotrebu energenata – brzo djelovanje grijne ploče uz ujednačenu temperaturu rerne. Ponuda grijnih ploča iznimno je velika. Proizvođači uz njih nude i parna kuhala, pekače i grijače prilagođene woku - kineskoj posudi za kuhanje, tako da svi mogu odabrati ploču po vlastitoj želji.


Izbor je vaš

Dobra ploča za kuhanje može se opremiti različitim dodacima prilagođenim vašim kulinarskim navikama. Ukoliko stavite granitnu radnu plohu do šporeta, na nju možete odlagati vruće i teške posude.
Mnogi kuhari najviše vole raditi s plinskim plamenicima jer im je lako nadzirati temperaturu.

Prostor između četiri plamenika ponekad nije dobro iskorišten, ali postoje štednjaci na kojima se između rešetki za posude nalaze dva odlagališta.

Najbolje bi bilo da je ploča postavljena blizu sudopera i površine za odlaganje vrućih posuda te ispod snažne nape koja će se pobrinuti za uklanjanje jačih mirisa i pare.

 

Obratite pažnju na nekoliko stvari

  • U kuhinji se dugo zadržavamo ispred ploče za kuhanje. Uredite kuhinju tako da se ploča nalazi na sigurnom i pogodnom mjestu, možda na središnjem dijelu otočnog elementa.
  • Želite li da besprijekorno rade, ploče za kuhanje moraju se redovno čistiti. Provjerite je li ploča za kuhanje napravljena tako da se mast ne skuplja u uglovima koje je teško očistiti.
  • Ako je metalna rešetka premalena ili previsoka, kuhinjsko posuđe moglo bi se prevrnuti.
  • Ako ploču za kuhanje često koristite, neka zaštitna ploha i držači posuda budu od izdržljivih materijala, naprimjer od nehrđajućeg čelika ili emajlirani.


Izvor


Article viewed 5587 timesDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak