Lepota malih bašta krije se u dizajnu

smedia.rs
Lepota malih bašta krije se u dizajnu


Bašte su danas povlastica koju ima veoma mali broj ljudi. Užurban stil života, menjanje navika, ali i manjak životnog prostora doveli su vrtove, posebno u gradskim područjima na rub izumiranja.

Mali vrtovi zato mogu biti prave oaze mira i opuštanja, korisne dodatne površine za aktivnosti poput sušenja veša, ali i popriličan trn u oku ukoliko ne znate kako da ga uredite. Manje prostora, često ne znači i manje posla.

Pre svega, odolite porivu da ostvarite sve svoje želje. Odredite prioritete. Da li želite da u vrtu napravite dečji prostor za igranje ili da zasadite začinsko bilje ili možda cveće? Cilj vam je da vaša baštica deluje što veća i prostranija, usprkos ograničenjima koja su nametnuta nacrtom.
BILJKE

Pored zelene, ograničite se još na jednu ili maksimalno dve boje. Na taj način ćete sprečiti kolorističku zagušenost i vizuuelno smanjivanje prostora. Ako vam se to čini premonotonim, odaberite više nijansi jedne boje, npr. od ružičaste do boje fuksije.

Prilagodite odabir biljaka terenu. Ukoliko se vaša bašta nalazi na krovu ili balkonu, najbolji odabir su velike tegle sa cvećem koje možete uvek razmestiti. Najbolji način razmeštaja je ipak stavljanje nižih biljaka većih listova ispred viših biljaka, sitnijih listova. Ako imate decu ili kućne ljubimce, pre odabira biljaka upoznajte se s potencijalno otrovnim vrstama i izbegavajte ih.

DIZAJN

Pošto su mali vrtovi često četvrtastog oblika, pokušajte da izbegnete oštre uglove. Možete ga popločati ovalnim pločama, staviti okrugli sto, zaobljene stolce, a u uglove stavite ili zasadite biljke koje će ih sakriti.

Držite se svetlih boja nameštaja i jednog stila. Fuzija stilova je zanimljiva samo u velikim vrtovima, jer u malim, baš kao i malim stanovima, može izgledati kičasto i natrpano. Minimalizam je poželjan, ali i shabby chic nameštaj u jednoj boji i bez mnogo detalja takođe može izgledati fantastično.

Isto pravilo važi i za odabir ploča, ograde ili dekorativnog kamena. Postavite okrugli stokić sa četiri stolice i suncobranom koje možete skloniti nakon upotrebe i pretvoriti vrt u npr. dečje igralište. Nameštaj neka bude lagan, ali i jednostavan za održavanje.

STVARANJE ILUZIJA

Odabir pravih boja može vizuelno povećati vaš vrt. Bela pozadina otvara prostor, a crna pomaže u kreiranju dubine. Tako npr. jedan zid možete obojiti u crnu ili čokoladnosmeđu boju i zasaditi mnogo biljaka ispred njega kako bi se stekao utisak džungle, odnosno zelenila koje ne prestaje.

Voda takođe može učiniti da bašta deluje veća, ali umesto bazena ili jacuzzija, odaberite mali vodopad koji se može smestiti uz zid ili minimalističko pojilo za ptice.

Izvor


Article viewed 8105 timesDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak