Prozračivanje I Prihrana Travnjaka

uredjenjedoma.com
Prozračivanje I Prihrana Travnjaka


Svi ponosni vlasnici urednih travnjaka znaju da se briga o travnjaku ne svodi samo na povremeno uklanjanje korova i opalog lišća. Ukoliko ste i vi među njima, ovi će vam savjeti biti od koristi.
prozračivanje i prihrana travnjaka

Važne mjere njege travnatih površina su prozračivanje i prihrana. Na zbijenom i teškom tlu, zbog slabog vodozračnog režima dolazi do propadanja travnatih površina. Prema tome, prozračivanje je idealna mjera njege za travnjake na takvim tlima.Prozračivanje travnjaka obavlja se tako da radni organi stroja - rotirajući noževi, režu zapleteno korijenje te razbijaju pokoricu što povoljno utječe na rahlost i kapacitet tla za vodu i zrak. Istovremeno, poželjno je u tlo unijeti određenu količinu pijeska. Pijesak je idealan materijal za poravnavanje neravnina, ali i za poboljšavanje vodozračnog režima tla. Također, može se izvršiti i dosijavanje sjemena travne mješavine.Nakon prozračivanja preporuča se prihrana travnjaka. U proljetnim mjesecima travnjaci zahtijevaju gnojiva s više dušika (N) koji potiče bujniji rast travnjaka, ali i tamniju boju. Preporuča se unos mineralnog gnojiva NPK (formulacije 22-6-6) i KAN u količini od 2,5 kg/100 m2. Osim navedenih, na tržištu postoje i specijalna gnojiva za travnjake koja sadrže sva potrebna hraniva.

Idealno vrijeme prihrane je ujutro ili navečer, prije zalijevanja ili kiše. Nakon prihrane travnjak bi trebalo umjereno zaliti kako bi dodana hraniva što prije postala dostupna biljkama.

Izvor


Article viewed 4566 timesDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak