Male ideje za dekoraciju stepeništa

enterijer.ba
Male ideje za dekoraciju stepeništa


Da bi stepenište izgledalo prijatno, a pri tom posjedovalo estetsku atraktivnost potrebno je voditi računa o podlozi, osvjetljenju, bojama zidova i dekorativnim detaljima.Bilo da vode do spavaće sobe, podruma ili ulaznih vrata – stepeništa su često zapostavljana i mračna ili potpuno bezlična. Sa nekoliko ideja o uređenju, stepenište može poboljšati izgled cijele kuće i savršeno se uklopiti u čitavu enterijersku postavku.


Staze i stepenice

Postavljanje svijetlog i elegantnog tepiha po središnjem dijelu stepenica, može da ima dva pozitivna aspekta. Prvenstveno je to način da se poboljša njegov sveukupan izgled, a istovremeno je i odličan način zaštite stepeništa, koje svakodnevno trpi mnoga habanja od brojnih kretanja gore i dolje.

Ukrasiti zidove

Ukrašavanjem zida pored stepeništa, na najjednostavniji i najbrži način se ovaj prostor potpuno transformiše iz bezličnog u lijep i atraktivan. Porodične fotografije uramljene u neobične ramove, umjetničke slike, posteri ili drugi dostupni dekorativni detalji učinit će da stepenište postane skladna cjelina.

Obojiti zidni prostor

Lijepa svijetla paleta boja, od pastelnih pa sve do nježnosmeđih i sivih, odlično pristaje, najčešće uskim i mračnim stepeništima. Ukoliko se posjeduju svijetla i prostrana – onda je dozvoljeno eksperimentisanje i prugama i snažnijim tonovima. Ali u svakom slučaju – ne zaboravite boje.

Dodatak prirode

Nekoliko saksija cvijeća duž stepenica može da, onim prostranijim, udahne novi život i da ih osvježi. Ukoliko je prostor mali i skučen, potrebno je izbjegavati sve što može dodatno da zaguši i optereti oblast koja mora biti prohodna.Vještačko osvjetljenje

Svako stepenište zahtijeva dovoljno svjetlosti, kako iz praktičnih tako i iz estetskih razloga. Svjetlost sa fokusom na pojedinačna gazišta ili zanimljive lampe na zidovima, pojačat će prijatniju atmosferu prilikom kretanja.


Izvor


Article viewed 15178 timesDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak