Trpezarija u kuhinji

enterijer.rs
Trpezarija u kuhinji


Postoji nekoliko načina da se uz štednju prostora lepo uredi kuhinja u kojoj se nalazi i trpezarija.Mnogi maštaju o tradicionalnoj seoskoj kuhinji sa velikim kuhinjskim ormanima i golemim hrastovim stolom pretrpanim raznovresnim jelima. Na žalost, za većinu će takva kuhinja ostati samo pusta želja, budući da u savremenim stambenim prostorima jednostavno nema toliko mesta.

Preostaje nam da ostvarujemo snove u minijaturi. Ipak, ima nekoliko načina da se uz štednju prostora lepo uredi kuhinja sa trpezarijom. To je najbolje rešenje za porodice sa decom. Hrana se brzo i lako donosi na sto, nema bojazni da će se pod previše zaprljati, a iako se to desi lako se pere.

Za sto u sredini prostorije potrebno je mnogo slobodnog prostora, dakle velika kuhinja. Razmak između radne površine i naslona najbliže stolice moga bi iznositi 1,2m kako bi ljudi nesmetano prolazili oko stola. Najbolje je da je sto smešten daleko od šporeta i sudopere, izvan najprometnijh kuhinjskih površina. Obedovanje u tesnom prostoru tik uz kuhinju može biti ugodno za članove porodice, ali će sigurno ograničiti spisak gostiju. U skučenim kuhinjama bolje je postaviti sto tako da se sedi samo sa jedne strane. To nije ugodno za razgovor ali je vrlo praktično za malene kuhinje.

Velike su prednosti rasoreda u kome se sva sedišta nalaze između stola i kuhinjskog zida. Hrana se može donositi pravo na sto i u tom slučaju sto može biti i oko 70cm, a sedišta se mogu pričvrstiti na zid. Rezultat svega je ušteda prostora. Sedišta koja bi se pričvrstila na zid uglavnom se izrađuju po porudžbini, jer njihove tačne dimenzije zavise od veličine prostora. Visina sedišta zavisi od visine stola, ali treba imati u vidu i debljinu jastučića ako postoje. Jastučići za naslon mogu biti podjednake debljine ako ih želte. Oni se mogu pričvrstiti i direktno na zid ili praktično vezati.

Prostor ispred slobodnog prozora u kuhinji idealno je mesto za manji sto. A još praktičnije je ako izaberete mali stočić koji se preklapa. Ovakvi komadi kada su sklopljeni izgledaju kao komode, a uglavnom i imaju određeni prostor za odlaganje.

Šank je jedno popularno ime za trpezarijski sto, poput onih u barovima, ali samo za obroke koji se jedu na brzinu. Sedišta za ovakav tip stola moraju biti viša, barske stolice kojima se reguliše visina po potrebi. Stolice bez naslona mogu se gurnuti pod šank kada se ne koriste i tako se može dobiti dragoceni prostor.


Izvor


Article viewed 10409 times