Dnevna soba za odmor i razonodu

enterijer.ba
Dnevna soba za odmor i razonodu


Dnevna soba je mjesto za odmor i druženje svih članova domaćinstva. U dnevnom boravku se čavrlja uz kafu, kušaju se ukusni zalogaji kojima nudimo drage goste, opuštamo se uz dobar film ili zabavljamo igrajući se s dječicom.Različito od vremena kada je, prepuna heklanih stolnjaka, kristalnih čaša i glomaznih komada namještaja, prazna i tiha čekala na unaprijed najavljene posjetioce, dnevna soba je danas "najživlja" prostorija u stanu.


Središte stana

Dnevnu sobu ne smatramo bez razloga središtem stana. Prostorija je koja istovremeno udružuje više funkcija pa tako u njoj čitamo, gledamo televiziju, slušamo muziku, odlažemo različite stvari, dokumente i knjige te uspomene sa putovanja, a navečer je nerijetko pretvaramo i u spavaonicu.

Trpezarijski ili radni stol, u nedostatku prostora, pronaći će tu kutak za sebe, a unutar modernih i funkcionalno riješenih domova, dnevni dio od kuhinje dijeli samo šank.Povoljan položaj

Iskustvo nas uči da dnevna soba mora uspješno zadovoljavati cijeli niz naših individualnih zahtjeva.

Prije nego počnete planirati uređenje same prostorije, u obzir uzmite položaj prozora i vrata. Položaj prozora u odnosu na strane svijeta odredit će i izbor boja.

Ako ste dovoljno sretni i u prilici birati, dnevna soba svakako neka bude okrenuta prema jugozapadu, jer će u vrijeme kada, nakon napornog radnog dana, stignete kući, biti najljepše osvijetljena.


Prijateljski naklonjena svim ukućanima

Prostor za dnevni boravak mora biti prijateljski naklonjen svim ukućanima. Iako se urednost podrazumijeva, to ne znači da treba biti pretjerano pedantno spremljena u svakom trenutku. Ako su u kući djeca, sigurno nećemo kupiti snježnobijeli namještaj.

Svaki komad namještaja mora ispuniti i po nekoliko funkcija, a funkcija namještaja za sjedenje je da na njemu bezbrižno sjedimo, ležimo, da se naši najmlađi mogu po njemu penjati, kućni ljubimci dokoličariti, a da pri tome ne tražimo zabrinuto nastale mrlje i oštećenja.

Funkcionalnost namještaja

Namještaj kojim oblikujemo krajnji izgled dnevne sobe mora biti funkcionalan, što znači da mora dobro služiti onome za šta je namijenjen, te da kombinacijom boja, materijala i oblika stvara skladnu cjelinu sa ostatkom enterijera stambenog prostora.

U dnevnoj sobi su nam potrebni ormari, mnoštvo polica, televizor, zbirke filmova, knjige, novine, časopisi te mnogo dekorativnih predmeta.

Izbor garniture za sjedenje izuzetno je važan. Izbor je veliki, a šta ćemo odabrati ovisi o našim navikama, veličini prostorije i porodice, starosti pojedinih članova porodice i našoj društvenosti.

Oblik pokućstva za sjedenje, materijali, bila to dekorativna tkanina ili eko koža, i boje treba da budu usklađeni s ostatkom namještaja.Osim namještaja za sjedenje uz njega su nam potrebne ravne površine za odlaganje čaše ili šoljice, časopisa i knjige.


Izvor


Article viewed 13143 timesDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak