Vaše cveće u novom ruhu

smedia.rs
Vaše cveće u novom ruhu


Posuda u kojoj držite biljku je podjednako važna kao i redovno zalivanje ili dovoljno svetlosti. Zašto onda ne biste ovog proleća obukli svoje saksije u novo ruho?

Svaki baštovan amater ima svog favorita kada su posude za biljke u pitanju. Kamen, plastika, keramika, terakota... izbor je zaista veliki i poseta baštenskom centru često daje inspiraciju za bezbroj ideja koje se nikada ne realiziraju, jer ne znamo kako. Tajna je u tome da, pre svega, uzmete u obzir potrebe biljke.Terakota je odličan izbor za sve koji nisu sigurni da li zalivaju svoje biljke previše. Neglazirana terakota je porozna i upija vodu i tako sprečava truljenje korena.

Druga prednost terakote je njena težina i masivnost. Uz posude od ovog materijala ne morate se bojati da će ih vetar ili dete prevrnuti – one su toliko stabilne da je i odrasloj osobi ponekad teško da ih pomakne. S druge strane, jednom kad se ovakva posuda razbije nema popravke, a posude od terakote su skupe. Nekima mogu biti i dosadne jer dolaze u jednoj boji i ne izgledaju lepo uz suvremene minimalističke eksterijere.Plastične posude za biljke su lako zamenjive i dostupne. Teško se lome, izdržljive su i dobro zadržavaju vodu, pa je rizik od isušivanja manji. Rupe na dnu posude služe za odvod viška vode, a tanjirić položen ispod posude će se pobrinuti da ne procuri dalje.

Posude od plastike dolaze u bezbroj boja i oblika, ali velika je šansa da će izgledati jeftino. Što je kvalitetnija plastika – lepše će izgledati, ali bez obzira na kvalitet lakše se prevrću. Zadržavanje vode može prouzrokovati truljenje korena biljke.

Keramičke saksije za cveće dolaze u bezbroj varijacija i uzoraka. Zahvaljujući zaštitnom premazu možete ih postaviti i izvan kuće, na kišu, vetar ili sneg, neće izgubiti na lepoti. Najveća mana im je što ponekad nemaju otvore za isticanje vode, što, kao i u slučaju plastičnih posuda, može uzrokovati truljenje. Krhke su i nisu dobar odabir za porodicu sa malom decom ili većim kućnim ljubimcima.

SAVETI ZA KUPOVINU

Kada se odlučite na zamenu posuda za cveće, uzmite u obzir veličinu biljke, veličinu svoje bašte, terase ili balkona i potrebu biljke za vodom. Obično uz svaku biljku koju kupujete stoji etiketa sa svim relevantnim podacima koji vam mogu pomoći u održavanju.Tek kada saznate kakvu posudu tražite, krenite u odabir boje i oblika. Posude koje nemaju glazuru ili koje su izrađene od terakote dobro je potopiti na 24 sata. Na taj način će porozni materijal upiti vodu. Inače bi vam se moglo dogoditi da kada zasadite biljku, posuda upije vodu namenjenu biljci.Isto tako, imajte na umu redovno presađivanje biljaka iz manjih u veće posude. Ako kupite kvalitetne posude, one će izdržati nekoliko generacija biljaka, a ako su nove i stare posude istog ili barem sličnog dizajna, bez obzira na starost izgledat će skladno i lepo na vašoj terasi.

Izvor


Article viewed 7082 timesDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak