Perene bezbroj lepih vrsta

zena.blic.rs
Perene bezbroj lepih vrsta


Perene su višegodišnje zeljaste biljke koje bogatstvom boja, oblika i veličinom krase bašte cele godine, a pritom nisu zahtevne za gajenje. Njihova lepota i raskoš najbolje dolaze do izražaja u brižljivo raspoređenim cvetnim lejama, bordurama, kamenjarima, oko vodenih površina i u žardinjerama. Vi izaberite vrstu koja vam se sviđa i gajite je po uputstvu Sanje Kojić, inženjera pejzažne arhitekture u rasadniku „Gras garden“.


Zbog velikog izbora vrsta, boja cvetova, različite visine i oblika ove biljke su među najzanimljivijim u biljnom svetu. Sade se pojedinačno ili u grupama, cvetaju od proleća do zime, odgovara im svako zemljište. Međutim, potrebno je da znate koje vrste uspevaju na osunčanim, a koje na senovitim mestima, pa ih prema tome i birajte.

 

KOMBINUJTE BILJKE
Ukoliko vam je bašta osunčana, sadite santolinu, lavandu, ruzmarin, floks, biserak, holandsku travu, ptičju travu, ehinaceu, japanski ljiljan, rudbekiju. Najbolji efekat ćete postići ako perene kombinujete s dekorativnim kamenom, niskim četinarskim i zimzelenim drvećem, ukrasnim šibljem, ponekim panjem i travama. U zavisnosti od veličine prostora, birajte prikladne dekorativne saksije. 

 

NAJJEFTINIJE PERENE
U rasadniku „Gras garden“ na beogradskom Senjaku možete nabaviti holandsku travu (Armeria maritima), biserak (Iberis sempervirens), plamenac (Phlox subulata), vijuk (Festuca glauca), iđirot (Acorus gramineus) za 150 dinara po sadnici, dok santolina (Santolina chamaecyparisus), lavanda (Lavandula officinalis) i hosta (Hosta sp.) koštaju po 250 dinara. Osim ovih, u rasadniku ima i mnogih drugih sadnica za koje ćete dobiti uputstva o sadnji i nezi. 

 

BIRAJTE I VISINU
Za senovita mesta postoji veliki izbor biljaka, i po visini i po bojama cveta. Najbolje je koristiti hoste, đurđevak, zdravac, hojheru, božur…

 
Izvor


Article viewed 6047 timesDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak