Zasadite magnoliju – lepa, ukrasna i lekovita

smedia.rs
Zasadite magnoliju – lepa, ukrasna i lekovita


Biljka prekrasnih cvetova i aromatičnog mirisa ima lekovita svojstva, tako da ne treba da imate dilemu koje drvo treba da zasadite u vašem vrtu.

Magnolije su poznate još od perioda krede, kada prestaje vladavina velikih drvenastih paprati, a pojavljuju se prvi rodovi kritosemenjača. Rod "Magnolia" ima više od 80 vrsta listopadnih i trajnozelenih drveća i grmova. Međutim, retki znaju kako je magnolija i lekovita biljka.

Na našim prostorima magnolija se ne spominje u priručnicima o lekovitom bilju, dok Kinezi i Japanci u svojoj tradicionalnoj medicini već dve hiljade godina koriste lekovito dejstvo ekstrakta njene kore. Uostalom, Azija je i kontinent s kojeg ova biljka potiče. Upotreba ekstrakta kore magnolije raširena je danas prvenstveno u kozmetičkoj industriji. Kora magnolije sadrži dva polifenolna jedinjenja: magnolol i honokiol. Ove komponente smanjuju crvenilo kože lica i poboljšavaju hidrataciju i elastična svojstva kože.***Dekorišite svoj dom ručno pravljenom kutijom za magazine (VIDEO)

Njihova primarna uloga u biljci je zaštita biljke od stresa. Takav antistresni efekat kora magnolije ima i na ljude. Tačnije, magnolol i honokiol regulišu nivo hormona kortizola, kog u stresnim situacijama pojačano luči kora nadbubrežne žlezde. Pojačano lučenje kortizola može uzrokovati različita nepovoljna stanja u organizmu, kao što je pojava visokog krvnog pritiska, osteoporozu, dijabetes, pojavu hipotireoze, hormonsku neravnotežu (smanjeno lučenje hormona rasta i polnih žlezda) i oslabljenu aktivnost imunološkog sastava.

Dakle, magnolija utiče povoljno na ljudsko raspoloženje pa se ekstrakt njene kore može koristiti za lečenje anksioznosti, napetosti, nervoze i nesanice. Honokiol i magnolol pokazuju jače antioksidativno dejstvo od vitamina E. Deluju povoljno na kardiovaskularni, disajni, probavni i mišićni sastav. Bombonice za dah koji sadrže ekstrakt kore magnolije za vreme jedne konzumacije ubiju većinu oralnih bakterija koje uzrokuju loš zadah i propadanje zuba.***Vertikalne bašte (VIDEO)

Zbog ovako širokog spektra dejstva i moderna zapadna medicina sve više uočava opravdanost upotrebe ekstrakta kore magnolije u različitim preparatima. Naučnici sa Univerziteta "Emory" u Atlanti došli su do zaključka kako upravo honokiol deluje i na proteine koji učestvuju u nastanku i rastu ćelija tumora. Zato, kad sledeći put budete uživali u svojoj magnoliji, setite se kako u vašem vrtu ne raste samo lek za oči, već i lek za dušu i telo! Reč je o biljci kojoj treba verovati. Uostalom, ostavila je iza sebe i dinosauruse.

Izvor


Article viewed 9415 timesDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak