Vječita inspiracija: Marilyn Monroe

enterijer.ba
Vječita inspiracija: Marilyn Monroe


Žena koja je predstavljala simbol stila i ženstvenosti 50-ih godina, danas između ostalog, nastavlja da živi kroz mnoge enterijere koji preferiraju naglašenost ka ljepoti i eleganciji.Kao jedna od najljepših žena svijeta Marilyn Monroe ostavila je snažan trag u filmskoj, modnoj i muzičkoj sceni prošlog vijeka.

Upravo su to razlozi zbog kojih se njen lik danas koristi kao dekoracija, odnosno kao podsjećanje o njenoj veličini i način da se evocira stil koji je nastao polovinom prošlog vijeka.

Iako je preminula u 36. godini života, juni je mjesec kada se cijeli svijet prisjeća njenog rođenja. To je dovoljan izazov za mnoge svjetske magazine o dekoraciji da pronađu i prikažu domove koji su inspirisani njenim likom ili slavnim izjavama.


Umjetničko djelo

Toliko godina nakon njene smrti, Marilyn je i dalje u vrhu poznatih ličnosti koje se najčešće spominju i citiraju. Pored Audrey Hepburn, ona je ikona stila kojoj se žene današnjice i dalje dive i njen lik koriste kao inspiraciju za uređenje spavaćih soba, dnevnih soba i hodnika.

Ona je inspiracija umjetnicima, te se kroz tehnike akvarela, ulja na platnu ili tuša vrlo često sreće u modernim domovima kao bazični „seks simbol“ u dočaravanju što osobenijih ambijenata i intimne atmosfere.


Andy Warhol print

Najpoznatiji i najčešći vid odavanja posebne naklonosti ka ovoj filmskoj divi neminovno označava printove Andy Warhola. Njeno lice, predstavljeno kao neprobojna maska u vedrim i snažnim bojama, uz tehniku otiska vjerovatno je najpopularniji umjetnički predmet Warhola.

Pop-umjetnički pokret koji je pokrenut za vrijeme života ovog velikana, 60-ih godina veličao je lik slavne Marilyn i njen portret se koristio kao proizvod masovne kulture. Zbog toga danas ne čudi pojava mnoštva reprodukcija ovog printa i grafičkog otiska, a enterijeri u kojima se oni nalaze i označavaju se kao posebni i nesvakidašnji.


Velike dimenzije

U savremenim stanovima sa naglašenim elegantnim detaljima, ukrasima i dostignućima moderne tehnologije, veliki lik Marilyn u centralnom dijelu stana može da pomogne da se ambijent personalizuje u sopstvenom stilu. Izbor nijansi i portreta na tržištu je ogroman, što u vidu foto-tapeta, naljepnica ili velikih foto-reprodukcija.

Elegancija i prefinjenost su zajedničke crte svim ovim ambijentima, a na ovaj način Marilyn i dalje živi u domovima onih koji je uzimaju za inspiraciju i koji joj se iz ličnih razloga dive.Izvor


Article viewed 3860 timesDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak