Klime i rashladni uređaji - spas od vrelih dana

enterijer.rs
Klime i rashladni uređaji - spas od vrelih dana


Sada kada su vreli dani već počeli, klime i rashladni uređaji su jedini beg kada smo kod kuće i na poslu. Koje su cene, i kako ih najbolje koristiti možete saznati u sledećim redovima.Vrelina juna, jula i avgusta svima nam je i najlepši i najteži period u godini. Kada dođemo kući, malo osveženja bi bilo idealno. Naravno da su pored hladnih napitaka i kupki, klime najbolje i, definitivno, najrasprostranjenije rešenje.

Ovim putem bih napravila mali vodič o tome koliko je para potrebno za klima uređaj kao i koje su razlike u odnosu na vrste uređaja. U odnosu na vaše potrebe i budžet odabraćete ono što je najprikladnije.

Tipovi klima uređaja

Postoji nekoliko tipova rashladnih sistema. Onaj koji najčešće imamo sa spoljnom i unutrašnjom jedinicom je tzv podeljeni klima uređaj.

Druga vrsta je prenosivi klima uređaj. Jako zgodan jer se može premeštati po prostorijama gde vam je potrebno, s tim što svaka od tih prostorija mora imati obezbeđeno mesto za crevo koje mora biti usmereno ka spoljašnjosti, s tim što okolo ne treba da prolazi vazduh.

Najbolje rešenje je rashladni sistem, sa centralnim uređajem i jedinicama po prostorijama. Ovi sistemi se najčešće koriste u zgrada javnog značaja ili u velikim kućama. Na manje kvadrature i broj soba se ne isplati.

Prozorske klime su nekarakteristične za naše područje zbog vrste prozora. Na Zapadu i u Amerci dosta se koriste prozori koji se otvaraju povlačenjem na gore ili dole pa se prozorske klime postavljaju u otvore.

Uticaj klimatizovanih prostorija na zdravlje

Činjenica je da ne prijaju svima klimatizovane prostorije. Osnovni razlog za to je prevelika temperaturna razlika. Kada se posle tako „hladne“ prostorije izađe na vrućinu šok za organizam je ogroman, može doći do vrtoglavica, glavobolja pa čak i padanja u nesvest. Bilo da ste kod kuće ili u kancelariji, ne dozvolite da temperatuna razlika bude veća 10°C. Iako jedva čekamo da kročimo u ledenu sobu, moramo biti svesni da to nije prirodna klima i da to stvara određeni stres organizmu. Vodite računa da klima ne bude postavljena tako da duva u delove prostorije gde neko od ukućana provodi najviše vremena.  Ukoliko je to ne moguće izbeći, krilca klime podesite tako da duvaju iznad vas, dakle da stoje paralelno sa plafonom.

S obzirom da za vreme rada klima uređaja sve mora biti zatvoreno, s vremena na vreme je ugasite i otvorite prozore, dobro je da ulazi malo prirodnog vazduha. Takođe iz istog razloga nemogućnosti provetravanja maksimalno izbegavajte pušenje u prostoriji gde je aktivna klima.

Dizajn

Kada se odlučimo za vrstu klima uređaja i odredimo mesto koje nam je na raspolaganju na red dolazi najlepši deo odabira svakog dela nameštaja za kuću. Boja, oblik, dizajn. Ne bih previše dužila o ovome, samo bih vam pokazala nekoliko izuzetno atraktivnih primera koji pokazuju do koje granice je otišao rad dizajnera na ovom neophodnom uređaju.

Cena

U većini slučajeva, kada je reč o kupovini budžet je najveći problem. Međutim danas imamo veliki broj povlastica i pomoći oko plaćanja da one najmanje sume možemo lepo da iznesemo. Bezkamatni krediti, rate, dobro poznati čekovi ... Za nešto manje sume, odlična su rešenja.

Cene se kreću od 14.500 do 190.000 dinara. U ove cene su podrazumevani i rashladni sistemi koji naravno iziskuju mnogo više novca nego jednostavne kućne varijante. Ono što je neka sredina i realnost su cene od oko 30.000 gde dobijate funkciju i ne tako loš kvalitet, do nekih 100.000 gde imate vrhunske uređaje, kojima je pored kvaliteta i funkcije dizajn izuzetno istaknut i važan deo.


Izvor


Article viewed 3521 timesDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak