Rame uz rame sa bastom!

enterijer.rs
Rame uz rame sa bastom!


Savrseno neobican i veoma efektan nacin uredjivanja enterijera i eksterijera. Svez i inovativan pristup dizajnu, vidjen kroz zidove oblozene najrazlicitijim biljnim vrstama. Pricamo o vertikalnim bastama!Vertikalne baste ili ekoloski zidovi, kako ih jos zovu, danas su sve popularnije u modernoj arhitekturi. Bilo da su primenjeni  u otvorenim ili zatvorenim prostorima, kao i razlicitim klimatskim uslovima , moraju zadovoljiti  elementarne zivotne standarde potrebne biljkama. Odabir biljaka zavisi od lokacije, klime, kolicine sunca ili dodatnih izvora svetlosti, ako se radi o zatvorenim prostorima.

Spoljasnje vertikalne baste karakterise podela biljaka po nivoima- gore se biraju biljke koje vole sunce a otpornije su na vetar i promenljivu klimu, dok biljke donjih nivoa imaju ulogu da krase svojim bojama i oblicima. U unutrasnjim vertikalnim bastama cesto cemo naci tropske i subtropske vrste, jer je moguce zasaditi i zahtevnije biljke za odrzavanje. 

 

Ove konstrukcija su relativno  lagane, oko 20 do 25 kg/m2, debljine nekoliko centimetara, tako da se mogu zakaciti na bilo koji vertikalni zid, ne zahteva zemlju, vec mineralni substrat, a zalivaju se samo vodom sa mineralima potrebnim za rast biljaka. Odrzavanje je potpuno automatizovano i nisu skupe za instalaciju.

 

Osim  originalne estetike, ekoloski zidovi su i zdravi. Ove zelene  povrsine mogu da se integrisu u fasadu zgrade ili unutrasnju prostoriju, kao interesantan detalj koji oplemenjuje i ulepsava  prostor, ali takodje i preciscava  vazduh. Kao sto znamo biljke proizvode kiseonik, vlaze vazduh i filtriraju stetne materije.

 

Jos jedna od prednosti ovih zidova jeste dobra zvucna i toplotna izolacija. Mogu se postaviti kao pregradni, u holovim  i drugim zatvorenim prostorima. Bitno je istaci da se prilikom njihovog postavljana zadrzavaju postojeci industrijski elementi, beton, cigla, staklo, celik, a biljke nam  omogucavaju da u savremeni zivotni prostor unesemo deo prirode.  Sta vise, ovakve obloge povecavaju rok trajanja fasade jer stite od vetra, UV zracenja i  promena temperature.

Fascinantno sta sve par kvadratnih metara najdivnijih biljaka mogu da naprave od bilo kog prostora! ''In any city, all over the world, a naked wall can be turned into a vertical garden'', kaze jedan od najboljih u ovoj oblasti, Patrick Black. A vi? Vi biste, verujem, radije setali pored zelenih nego pored sivih fasada, cekali u svezoj i mirisnoj cekaonici, uzivali u kafi u nekom od ovakvih kafica!

Volimo ove zelene tepihe!

 


Izvor


Article viewed 6055 timesDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak