Podna lampa

enterijer.rs
Podna lampa


Podne lampe su poslednjih godina nezaobilazni deo u dekoraciji prostora, posebno u dnevnom boravku.Veoma su praktične, ne zauzimaju suviše mesta, a uglavnom se i visina može podešavati, tako da se vrlo lako mogu uklopiti u svaki enterijer. Ovakve lampe daju takozvano ambijentalno svetlo koje pravi poseban ugođaj i prijatnu atmosferu u prostoru. Klasična lampa sa postoljem, dugačkim, najčešće povijenim "telom" od inoksa ili mesinga i velikom abažurom još uvek je omiljeni model koji se najčešće bira.

Ali ne možemo zanemariti i sasvim nove originalne modele koji više liče na svetleće skupture. Ako imate staru lampu od drveta ili kovanog gvožđa, dovoljno je da promenite abažur i dobićete novi izgled koji će se odlićno uklopiti u savremeni enterijer.

Svaka podna lampa sastoji se od postolja, tela i abažura. Postolje bi trebalo da bude neutralno, ali stabilno i teško, kako bi podnelo teret cele lampe i eventuanlo velikog abažura. Najčešće se izrađuje od mermera u neutraloj boji, ali i metalno postolje može biti dobar izbor. U zavisnosti od modela može biti diskretno u obliku diska koji se lako premešta ili čak većih dimenzija, npr. u obliku kvadra koji uz abažur doprinosi celokupnom izgledu lampe i čini je posebnom.

Telo lampe je obično metalno, najčešće sa zglobom, kako biste mogli da je rotirate u zavisnosti od potrebe ili regulišete visinu.

Abažur je nešto što nas najčešće privuče prilikom odabira podne lampe. Uglavnom su polukružni ili cilindrični sa jednom sijalicom koja direktno osvetljava željenu površinu. Kada su boje u pitanju, paleta je velika...od jarkih crvenih i narandžastih do umirujuće plavih i zelenih, a vrlo često crnih i belih...

Izaberite podnu lemapu koja vam se dopada, smestite je u vaš omiljeni kutak za čitanje pored udobne fotelje, na primer i uživajte.


Izvor


Article viewed 7627 timesDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak