Koje sve opasnosti vrebaju iz kuhinje

zena.blic.rs
Koje sve opasnosti vrebaju iz kuhinje


Kuhinjski aparati i uobičajene namirnice mogu da budu izuzetno opasni ako se neoprezno koriste. Evo na šta treba da obratite pažnju.


PREMESTITE HEMIKALIJE
U većini domaćinstava sredstva za čišćenje, poliranje, dezinfekciju i slične hemikalije stoje ispod sudopere, što ne mora da bude opasno ako živite sami. Međutim, ukoliko imate decu, izmestite hemikalije na mesto koje mališanima nije dostupno. Osim toga, sredstva za čišćenje ne bi smela da budu u blizini namirnica ni posuđa koje svakodnevno koristite.

 


TROŠITE ZALIHE IZ ZAMRZIVAČA

Pokvarena hrana iz frižidera i ostave ima karakterističan miris i boju, ali prava opasnost od trovanja vreba iz namirnica koje se čuvaju u zamrzivaču.

To posebno važi za zalihe koje stoje mesecima ili godinama, jer temperatura ispod nule ne uništava baš sve mikroorganizme. Oni se nesmetano razmnožavaju i zato bar jednom mesečno zavirite u zamrzivač i bacite sve što predugo stoji.

 

PERITE SUNĐERE, PUNI SU BAKTERIJA
Vlažne krpe i sunđeri predstavljaju veću opasnost po naše zdravlje od WC-šolje jer sadrže desetine hiljada raznih patogenih mikroorganizama. Brisanje čistih površina takvim krpama je jako opasno, pa ih treba redovno prati, dobro sušiti i redovno menjati. Sunđer i truleks posle upotrebe operite deterdžentom i toplom vodom i ostavite da se osuše.

 

 NE GURAJTE NOŽ U TOSTER
Toster je vrlo praktičan, ali i potencijalno opasan kućni aparat. Naime, hiljade ljudi godišnje u svetu strada vadeći kriške tosta metalnim nožem jer ovaj aparat ima otvorene električne delove koji u dodiru sa metalom mogu prouzrokovati električni šok. Zato je najsigurnije da sendviče vadite tek kada isključite toster.

 

ZAPALJENI TIGANJ GASITE KRPOM
Ako vam se zapalilo ulje u tiganju, ne jurcajte po kući i ne polivajte ga vodom, već plamen ugasite mokrom krpom. Takođe bi trebalo da znate da ulje korišćeno za prženje menja svoju hemijsku strukturu i postaje opasno. Da biste izbegli zakrčenje arterija i srčane bolesti, za prženje uvek koristite sveže ulje.IZBACITE PLASTIČNE POSUDE
Jedna studija iz 1990. pokazala je da se hrana uvijena u celofan lako kontaminira ftalatima, hemikalijama koje uvećavaju rizik od raka. Hranu čuvajte u staklenim posudama ili papirnoj ambalaži, a plastiku zaobilazite u širokom luku. Tako ćete zaštiti i svoje zdravlje i zdravlje vaše porodice.


JELO PODGREVAJTE SAMO JEDNOM
Kuvana hrana može da se podgreje, ali samo jednom. U suprotnom će doći do razvoja mikroorganizama koji mogu da izazovu blage stomačne tegobe, ali i ozbiljna trovanja. I smrznuti obrok sme da se podgreje samo jednom, pa ostatke nikad ne stavljajte u frižider već ih bacite u smeće.

Izvor


Article viewed 2761 timesDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak