U kuhinji leži blagostanje - uredite je prema feng šuiju

zena.blic.rs
U kuhinji leži blagostanje - uredite je prema feng šuiju


Kuhinja je jedno od najvažnijih mesta u svakom stanu. Poklonici feng šuija bi rekli da je ona ključna prostorija svakog doma jer obezbeđuje blagostanje i prosperitet. Evo osnovnih principa koje treba poštovati da bi se ispunio taj cilj."Bazična feng šui pravila su univerzalna i mogu se primeniti na svaku kuhinju", tvrdi Merilen Tul, arhitekta i dizajner u knjizi "Moderan život".


KOMANDNA POZICIJA
- Nove kuhinje su uvek u sklopu trpezarije, ali za razliku od starinskih velikih kuhinja sa prostorom za obedovanje, dizajnirane su tako da omogućuju da dvoje ljudi kuva u isto vreme. Na taj način onaj ko radi nešto u kuhinji nije izolovan od ostalih članova porodice ili od gostiju sa kojima će podeliti hranu - kaže Merilen Tul.
Onaj ko kuva treba da bude na 'komandnoj poziciji' ispred šporeta, ali tada ne treba da bude okrenut leđima ulazu u kuhinju. Ako ne možete drugačije da postavite šporet, ona predlaže sledeći trik: postavite iznad šporeta ogledalo ili neku drugu površinu koja reflektuje svetlo. Najbolje rešenje je ipak 'kuvarevo ostrvo', jer se sa njega vidi čitav prostor, svaka stvar može najbrže da se dohvati ili odloži, može da se razgovara s gostima ili da se motri na decu.

ZELENA ILI PLAVA
Od toplih boja, u kuhinji ne bi trebalo koristiti crvenu ni roze, preporučuju se bela, svetlozelena i svetloplava. Feng šui pravila usklađuju pet energija - zemlju, metal, drvo, vatru i vodu. Pošto je kuhinja mesto vatre i vode, bela je najbolja jer posreduje između ta dva elementa.
- Ove boje se dobro uklapaju i u novi dizajn kuhinjskih elemenata koji obiluju hromom - kaže Merilen Tul. - Neonska svetla preskočite, ona ne prijaju očima, mogu dovesti do visokog pritiska i glavobolje. Ako ih ipak stavite zbog ekonomičnosti, koristite neonske sijalice punog spektra.

KUVANJE U TROUGLU
Osnova kuhinje trebalo bi da bude u obliku trougla, jer to dozvoljava maksimum efikasnosti i minimum nepotrebnog kretanja. Šporet i mikrotalasnu rernu (vatra) treba odvojiti od frižidera i sudopere (voda). Treba ih odvojiti drvenim elementima, ili nečim što predstavlja drvo, kao što je biljka ili slika biljke.
Važno je da se što ravnomernije koriste sve ringle, jer to simbolizuje dobijanje novca iz više izvora. Feng šui odbacuje mikrotalasne rerne zbog elektromagnetnih polja, ali i zato što savetuje čoveku da uspori tempo, da bude svestan svake svoje aktivnosti i da sve što radi radi sa potrebnom pažnjom.

Izvor


Article viewed 7551 timesDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak