Ideje za odabir umivaonika

enterijer.ba
Ideje za odabir umivaonika


Većina umivaonika je poduprta nogama ili se ugrađuje u ormariće.Takva su rješenja dobra za prikrivanje cijevi, ali je umivaonik smješten na određenoj visini, što je nedostatak ako ste viši ili niži od prosjeka. Međutim, umivaonik pričvršćen na zid možete postaviti na visinu koja vam najviše odgovara.


Umivaonici s nogom

Umivaonika na nogama ima u velikom izboru stilova i veličina, a obično se postavlja na visinu od 85 do 90 cm. Ako vam je potreban viši, nogu ćete podići na platformu. Kako biste spriječili da vam smeta u uređenju prostora, na zid ga učvrstite tek kad je sve ostalo završeno.


Zidni umivaonici

Umivaonici koji štede prostor učvršćuju se na zid ili uspravnu pregradu dovoljno jaku da podnese težinu umivaonika punog vode. Cijev za odvod vode sakrivena je jednostavnim poklopcem sifona ili valjkastom "bocom". Zbog slobodnog prostora ispod umivaonika, kupaonica se čini većom, a tu se može odložiti vaga ili stolica bez naslonjača.


Umivaonički ormarići i dvostruki umivaonici

Klasično i savremeno oblikovani umivaonički ormarići u jednom komadu nude različitu opremu: umivaonik, radnu površinu, police i pristup vodovodnim instalacijama. Umivaonik može biti na sredini sa slobodnim površinama s obje strane, ili postavljen sa strane kako bi se oslobodila veća površina za odlaganje kozmetike ili pribora za brijanje.
Zapamtite:

  • Izaberite umivaonik koji pristaje u prostor i ostavlja mnogo mjesta za naginjanje i pranje lica, bez opasnosti da se udarite u zid iza sebe.
  • Da se ne stvore mrlje od kamenca i zbog očuvanja izgleda, prirodno drvo treba redovno podmazivati posebnim uljem. Toplina može izobličiti drvo, stoga drvene elemente u kupatilu treba postaviti daleko od grijaćih elemenata.
  • Na mramoru lako ostaju mrlje, stoga prolivenu vodu smjesta obrišite i istrljajte mjesto mekom krpom.


Izvor:
"Dizajn stanovanja", Autori: Johnny Grey, Suzanne Ardley, Dinah Hall, Sylvia Katz, Sarah Gaventa, Barbara Weiss, Znanje, Zagreb, 2001.

 

Izvor fotografija

www.dxwdesign.com
www.modern-bathroom-interior-design.blogspot.se/
www.homegallerydesign.com
www.designluxuryhom


Izvor


Article viewed 6475 timesDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak