Deset saveta za kuću oslobođenu stresa

mis-elixir.blogspot.com
Deset saveta za kuću oslobođenu stresa


Evo dobrog razloga za malo uređivanja koje nije skupo: izbori koje napravite mogu rezultirati u podizanju raspoloženja, smanjenju stresa i boljem snu.Da biste pretvoili svoj prostor u isceliteljski raj, pratite ovih lakih deset saveta za uređivanje za dom bez stresa.


NA ULAZU
1. Napravite dobru fokusnu tačku
Prva stvar koju vidite kada uđete u kuću trebalo bi da bude nešto što volite, bilo da je to umetničko delo, vaza sa cvećem ili poseban suvenir. Lep prvi utisak pomaže vam da se opustite.
2. Sredite nered
Gomile stvari na ulazu šalju poruku da je još nereda i haosa unutra. Potrebno je da imate tačno određeno mesto za svaku stvar koja se unosi ili iznosi iz kuće.

U DNEVNOJ SOBI
3. Napravite prostora
Naša nervoza raste u malim prostorijama gde ima previše stvari. Izbacite sve što nije neophodno. Razmislite da ofarbate sto ili policu u istu (ili sličnu) boju kao i zid o koji se oslanja, da bi "nestala" u njemu.
4. Osvetlite mesto, ne celu sobu
Jako svetlo iznad glave čini da nam je teško da se opustimo na kraju dana. Koristite manja svetla za oblasti gde vam je ono potrebno, na primer pored kauča gde čitate.
5. Napravite staze
Ako jedva možete da dođete do stolice, a da ne udarite nogu o stočić, ili ako je put od kauča do vrata zakrčen, preuredite svoj nameštaj.
6. Pojednostavite boje
Uzdržite se od šablona i jakih boja. Ako imate previše jarkih boja ili velikih kontrasta u sobi, vaš pogled će privlačiti previše stvari, i biće vam teško da se opustite. To važi i za police. Nemojte je pretrpavati samo zato što je tu. Umesto toga, postavite nekoliko značajnijih stvari.
7. Unesite spoljašnost unutra
Ako ste okruženi prirodnim elementima, to povećava prijateljsku interakciju sa drugima. Za mirniji dom, posadite cveće u saksije, ili okačite fotografije pejsaža na zid.
U SPAVAĆOJ SOBI
8. Koristite smirujuće nijanse
Hladne nijanse plave ili zelene i neutralni zemljani tonovi nas opuštaju jer nas podsećaju na prirodu. Ako ne želite da krečite zidove, uklopite par novih stvari kao što su jastučići, jorgan ili lampa u smirujućim bojama.
9. Isključite elektroniku
Da biste se lakše odmorili, uklonite svu televiziju i kompjutere iz vaše spavaće sobe. Svetla koja emituju ovi uređaji signalizuju mozgu da ostane budan, ometaju dobar san i čine da vam je ujutru povećan nivo hormona stresa.
10. Oživite svoju fantaziju
Razmislite o tome kako zamišljate raj. Ako je to tropsko ostrvo, dodajte nijanse peska i mora i neki komad nameštaja od pletenog pruća. Preferirete planinsku ili seosku kućicu? Onda dodajte boje, materijale i detalje dekoru svoje spavaće sobe koje će vas asocirati na to.

Izvor


Article viewed 6062 timesDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak