"העיניים של הבית" - כך מגדירה האדריכלות את החלונות שדרכם יכולים הדיירים להסתכל החוצה ולראות את העולם הגדול. דרך החלון נכנס פנימה אור השמש, כמו גם אוויר צח וחיוני שנותן הרגשה של חיות ושמחה. החלון משמש גם כריאות של הבית ובאמצעותו מתחלף אוויר מעופש באוויר מלא חמצן. החלונות מווסתים את הטמפרטורה בבית, ודרכם נכנסים חום וקור שהופכים את חוויית השהייה בבית לנעימה או לבלתי נסבלת.

חשיבותו של החלון אינה מוטלת בספק, אך רבים מתפלאים מן העובדה שעלותם של החלונות מייקרת מאוד את הבית. לא עוד חלון העץ הרעוע וסורגים מברזל שאינו נסגר כראוי ומתמלא חלודה וקילופי הצבע. החלון המודרני הוא סמל לקדמה טכנולוגית ויכול לשלב בתוכו אלמנטים רבים שנלחמים בשמש הישראלית הרותחת. המגבלה היחידה שעומדת בפני האדם שבונה בית היא המחיר הגבוה של החלון עצמו, אך גם כאן ניתן לעשות דברים רבים שיוזילו את עלויות ההתקנה ולהגיע לחלום הנכסף של בית אסתטי, מואר וממוזג.


 
אלומתריס ירושלים

סוגי חלונות

הלהיט הגדול שסוחף את כל המדינה הוא החלון בעל הפרופיל הבלגי שעשוי מברזל דק מאוד. משמעות הדקיקות הזו היא שיש יותר זכוכית ופחות פרופיל חלון, כך שנכנס יותר אור לחדר. הפרופיל הדק גם מאפשר לעשות חלוקות דקות ועדינות בין הזכוכיות על ידי סרגלי זיגוג, מה שמאפשר הוספת זכוכיות צבעוניות ויצירת משחק של צורות בתוך החלון עצמו מבלי לגרוע מכמות האור. הבעיה העיקרית של פרופיל הברזל הייתה חלודה והתקלפויות של צבע, כך שנדרשה רמת תחזוקה גבוהה של שיוף וצביעה מחדש כל כמה שנים. כמענה לבעיות אלו פותח פרופיל דמוי בלגי העשוי מאלומיניום דק שאינו מחליד ושצבעו אינו מתקלף. לצד זה פיתחו פרזולים מיוחדים וצבעים בעלי מראה ישן ומחוספס המשלימים את מראה החלון של פעם עם כל היתרונות המודרניים.

טיפ:

  • במפתחים גדולים אין צורך לבחור פרופיל בלגי דק, כיוון שאחוז השטח שהפרופיל תופס קטן יחסית לגודל החלון. אפשר לבחור פרופיל רחב סטנדרטי וכך להפחית את העלויות.
  • כאשר בוחרים לשלב חלון בלגי בבית, מומלץ לבדוק אם יש צורך להוסיף רשתות, תריסים וסורגים, החוסמים את החלון ומפחיתים את האפקט של חלון עדין ואלגנטי. במקרה כזה מומלץ לוותר על החלון עם הפרופיל הבלגי שמייקר את עלויות הבנייה.

 
מקסיקו

הצללה

אם החלונות הם עיני הבית, התריסים הם העפעפיים ובאמצעותם אפשר לשלוט על כמות האור, האוויר והחום שנכנסים לבית. נושא ההצללה הופך למרכיב יותר ויותר חשוב בתכנון מבנים בכל העולם, כיוון שיש לו חשיבות אקולוגית ממדרגה ראשונה. מצד אחד, התחממותו המתמדת של כדור הארץ והעלייה המשמעותית ברמות הקרינה יוצרות מצב של צריכת חשמל שהולכת ועולה לצורכי קירור הבית. מצד שני, ישנה שאיפה מצד הלקוחות להורדת צריכת אנרגיה לצד הדרישה לחלונות גדולים יותר בבתים, כך שנושא ההגנה על הסביבה, החיסכון הכספי והמיגון, מתמקדים בנושא ההצללה.

מרבית הפתרונות בשוק עושים שימוש באמצעים היוצרים חיץ בין החוץ לפנים. קיימים מספר סוגי שלבים העשויים בתהליכים וחומרים שונים, כאשר כל אחד מהם משפיע באופן שונה על גודל הפתח והמראה החיצוני של החלון. באופן כללי חומר השלב מחולק ל"משוך" ו"מוקצף". השלב המשוך הוא פרופיל אלומיניום המיוצר בתהליך אקסטרוזיה המגיע במידות שונות, אבל בעיקרו הוא עשוי אלומיניום ובעל עובי דופן שמידותיו הן בין 1.6 סנטימטר ל-33 מילימטר ומתנהג כמערכת מיגון, חזקה ועמידה. זו גם הסיבה שהוא בעל משקל כבד, ולכן מתאים רק לתריסי הזזה או לתריס גלילה שמותקן בו מנוע חשמלי לפתיחה. השלב המוקצף עשוי פח אלומיניום בעובי של כ-0.4 מילימטר המיוצר בתהליך של רול פורמינג שמכופף את הפח ויוצר את צורת השלב שלתוכו מכניסים קצף פוליאוריתני הידוע במשקלו הקל ובתכונות הבידוד התרמי והאקוסטי.

בחברת "קליל תעשיות", קיימות אפשרויות רבות להצללה וביניהן אפשרות יוצא דופן לשילוב ציורי אמנות על התריס. אפשרויות אלה יכולות להתאים במיוחד לחדרי ילדים או לאנשים שהם חובבי אמנות. בקליל תעשיות גם תומכים באפשרות של שלב דו גווני היוצר גוון חיצוני לתריס ששונה מהגוון הפנימי שלו, אלמנט הפותח אפשרויות נוספות מבחינת עיצוב הבית.

ליאור שפירא, אדריכל החברה "סהל-אלובין", מציע פתרון של בחירת גוון בהיר לשלבי התריסים המונעת תופעות של הקרנת חום. הוא מוסיף כי ארגז תריס גלילה מסוג מונובלוק של אלובין המבוצע לפי הוראות הייצור המפורטות, מקנה אטימות ובידוד מצוינים. אפשרות נוספת להצללה בתוך זיגוג החלון - היא זכוכית בידודית המכילה בתוכה צאלון ונציאני שנשלט באמצעות מערכת חשמלית.

חברת "פרומט" מספקת פתרונות חדשים ומעניינים לנושא ההצללה. בין המוצרים המעניינים ביותר ניתן לציין את רפפות ההצללה המותקנות מחוץ לבנין, המטפלות בקרינה הישירה ובקרינה המבוזרת. רפפות ההצללה יוצרות מצב שבו זרימת האוויר על הקיר גורמת לקיר לאבד חום. הרפפות יכולים להיות בזווית קבועה מראש או ממונעות, וכך מתאפשר לשנות את זווית הרפפות בהתאם לצרכי ההצללה בזמן נתון. עוד מוצר מעניין הוא וילון החוץ מתוצרת חברת Guthrie Douglas הבריטית המגיע עם מערכת מתיחה אוטומטית שמאפשרת החזקת הבד במצב מתוח גם בהתקנה אופקית מחוץ או בתוך המבנה.


 
מקסיקו

תכנון הפתחים

תכנון נכון וחכם של מיקום וגודל הפתחים יכול לנצל את קרני השמש החורפית המקרינה בזווית נמוכה לחימום חללי של המבנה, ויפחית את השפעתן של קרני השמש הקיציות המקרינות בזווית גבוהה ומחממות את הבית. בפועל, נדרשת התייחסות לנושא ההצללה מכל כיווני הבית למעט הצד הצפוני שהוא הכיוון היחיד שאינו חשוף לקרני שמש ישירות ומאפשר תאורה טבעית רכה.

כדי ליצור מצב של מערכת מיזוג טבעית, מומלץ לתכנן חלונות בקירות נגדיים של הבית היוצרים מצב של החלפת האוויר בבית. כאשר האוויר נע סביב הבית הוא מתקרר ופוחתות תופעות כמו עיבוי (קונדנסציה), עובש, והצטברות של חיידקים מזיקים. תחושת משב אוויר על גוף האדם יוצרת הרגשה נעימה של טמפרטורה נמוכה יותר. מרבית אזורי הארץ נהנים מרוחות קרירות המגיעות מכיוון הים במערב או צפון-מערב, חוץ מאזור העמקים ואזורים עם תנאי טופוגרפיה מיוחדים. עוד תופעה שניתן למנוע על ידי תכנון נכון היא תופעת הריבוד התרמי שיוצרת אפקט חממה כאשר האוויר החם בחדר עולה ומצטבר למעלה. למניעת האפקט הזה מומלץ לתכנן חלונות גבוהים קרובים לתקרה שיגרמו ליציאת האוויר החם וליצירת סחרור ויניקה של אוויר צח וקריר מהחלונות הנמוכים יותר.

ב"סהל אלובין" מציעים פתרון לעניין הבידוד התרמי בהשקת דגם החלון החדש שלהם - חלון הזזה סופר תרמי המאפשר הפרדה תרמית בין פנים וחוץ באמצעות מערכת פרופילי אלומיניום כפולים, שביניהם מותקן פרופיל פוליאמיד (חומר מבודד מיוחד) השובר את מעברי הקור והחום בין החוץ לפנים הבית. החלון כולל גם מנגנון מתוחכם המאפשר הזזה קלה, וכך אפשר ליצור חלונות מעוצבים במפתח זכוכית רחב ביותר. דגם החלון החדש כולל גם מנגנון מתוחכם מתוצרת גרמניה הקרוי SHIEBE HEBE (הרם הזז), שמאפשר לפתוח ולסגור את כנפי החלון בקלות רבה. מנגנון זה מאפשר לייצר דלתות וחלונות הזזה במפתחים של מעל ל-3 מטרים גובה כל כנף, ואלה יתנו מענה אדריכלי של יצירת מפתחי זכוכית גדולים ללא חלוקות, לצורך יצירת קשר הרמוני וזורם יותר בין חוץ ופנים הבית.


 
תורכיה

משקופים עיוורים

תפקידו של המשקוף העיוור הוא ליצור פתח מפולס ומדויק שיהווה תשתית טובה ויציבה למוצר המוגמר - חלון או דלת אלומיניום. תפקיד נוסף של המשקוף העיוור הוא להוות משקוף עזר שיאפשר לקבלן לקבוע את קו הטיח הפנימי, ומכאן כמובן נובע שאת המשקופים העיוורים יש לקבוע לפני עבודת הטיח. הטיח מכסה את דופן המשקוף העיוור והופך אותו לנסתר ומכאן שמו "משקוף עיוור".

ליאור שפירא מציין כי אסור לוותר על המשקוף העיוור כיוון שהבנייה הקונבנציונלית בישראל אינה מדויקת במיוחד ונוצרים בפועל פתחים לא מפולסים ולא מאוזנים. למשקופים העיוורים תפקיד חשוב שיקבע ביצוע מקצועי ואיכותי של התקנת חלונות ודלתות אלומיניום. התקנת חלונות ודלתות אלומיניום דורשת רמת דיוק גבוהה מאוד שתאפשר פתיחה וסגירה תקינות ואיטום מוחלט. על פערים אלו מתגברים בעזרת תת מסגרת הנקראת משקוף עיוור. ליאור מוסיף כי המועד הנכון ביותר להתקנתו הוא מיד בתום ביצוע השלד. החומר המועדף ליצירת המשקוף הוא פח פלדה מכופף ומגולוון בעובי של בין 1.5 ל-2 מילימטר, בעל ציפוי אבץ באזור החיבורים, ולא בעץ אורן כפי שהיה נהוג בעבר. האחראי לביצוע העבודה הוא בדרך כלל קבלן האלומיניום, ויש לכך יתרונות רבים, כשהעיקרי בהם הוא שבעל מקצוע אחד אחראי על הפתחים לכל אורך התהליך.


סוג הזכוכית


בבחירת סוג הזכוכית מציין שפירא כי "בבואנו לבחור את סוג הזכוכית לבית או לבניין, עומד בפנינו עולם שלם של אפשרויות. יש לקחת בחשבון את מיקום הבית. למשפחה הבונה את ביתה ברחוב מרכזי בעיר, נדרש פתרון שונה מזו הבונה ברחוב עורפי ושקט. בית בצפון הגליל, מחייב התייחסות שונה מזו של בית בשפלת החוף". ליאור מציין כי הזכוכית הרגילה היא זכוכית חד שכבתית שנחשבת כסטנדרד בסיסי של בנייה קבלנית.

אותה זכוכית מגיעה בעובי מינימלי של 3 מילימטר, אך מומלץ להשתמש בעובי של 4 מילימטר לפחות. זכוכית רגילה מחוסמת עברה תהליכים מהירים של חימום וקירור, מה שמקנה לה חוזק עד פי ארבעה כנגד שבר לעומת זכוכית לא מחוסמת. דבר זה חשוב ביותר במקרים של בטיחות דיירי הבית, כיוון שאם זכוכית מחוסמת נשברת, היא נסדקת לרסיסים קטנים במיוחד שלא יכולים לפצוע בצורה חמורה.


 
תל אביב

זכוכית טריפלקס היא זכוכית מרובדת תלת שכבתית הבנויה משני משטחי זכוכית צמודים המודבקים ביניהם עם שכבה אמצעית שקופה הנקראת PVB.

זכוכית זו מקנה בידוד אקוסטי משופר מפני רעשים שונים. שילוב זכוכית זו בתוך חלון פתיחה נחשב למבודד ביותר מבחינה אקוסטית. זה רלוונטי לבתים שנמצאים בקרבת מקור רעש כגון רחוב סואן, בתי ספר, מפעלים, שדות תעופה ושאר מבני ציבור. כמו כן, זכוכית הטריפלקס חזקה במיוחד מפני שבר, שכן בעת שבירה היא נסדקת, אך השברים נשארים דבוקים לשכבת ה-PVB האמצעית. הדבר חיוני כשמעוניינים בביטחון (כנגד פורצים) ובבטיחות (לדיירי הבית). רמת המיגון כאן היא לא ברמת סורגי פלדה, אלא כאלמנט מעכב פריצה. חוזק הזכוכית ורמת הבידוד האקוסטי נקבעים על ידי עובי הזכוכיות ועובי שכבת ה-PVB. עובי מינימלי לכל אחת מהזכוכיות - 3 מילימטר ועובי ה-PVB - מינימום 0.38 מילימטר.

זכוכית בידודית היא זכוכית הבנויה משני משטחי זכוכית עם מרווח אוויר כלוא ויבש ביניהם. המרווח נוצר בעזרת מרווחון (ספייסר) מתכתי המכיל בתוכו חומרים סופחי לחות שמונעים הצטברות אדים בין הזכוכיות. מטרת הזכוכית הבידודית היא בעיקר לבודד כנגד חום וקור. מבחינת חוזק זוהי זכוכית זהה בתכונותיה לזכוכית רגילה, כלומר אין לה יתרונות חוזק לבטיחות או ביטחון, אלא אם היא מחוסמת. קיימים מספר דגמי זכוכית בידודית שנבדלים אחד מהשני בעובי הזכוכיות ובמרווח האוויר.

ככל שמרווח האוויר גדול יותר, כך יש יותר אוויר שמבודד וכמובן הבידוד התרמי משתפר. "בידודית 5+8+5" מציין שני משטחי זכוכית בעובי 5 מילימטר כל אחד ומרווח אוויר של 8 מילימטר. מכיוון שבזכוכית הבידודית אנו מגיעים לזיגוג עבה יחסית, יש לתת את הדעת לסוג פרופיל האלומיניום של החלון שאותו אנחנו מתכננים. סדרות אלומיניום מסוימות מסוגלות לקבל עובי זיגוג מרבי של 14 מילימטר, כלומר בידודית 4+6+4 לכל היותר.

שפירא מסביר כי בעניין מגוון האפשרויות השמים הם הגבול, כיוון שניתן לעשות שילובים אינסופיים של זכוכית טריפלקס משולבת בתוך בידודית, כפולה עם עוביי זכוכית שונים, זכוכית אורנומנטית עם הדפסים עיצוביים, ציפויים מונעי קרינה, ויטראז'ים ועוד, הכול כיד הדמיון.


 
קורסיקה וסרדיניה

צורות פתיחה

מילון מונחים:

  • פתיחת ציר - פתיחה של חלון המאפשר פתיחת כנף החלון על גבי צירים.
  • הזזה - פתיחה של חלון או דלת בהזזה על מסילה.
  • הזזה לכיס - סוג פתיחה של כנף חלון הזז לתוך כיס הבנוי בקיר
  • פתיחת קיפ - פתיחה של חלון המאפשר פתיחה בשיפוע.
  • פתיחת דריי קיפ - פתיחה של חלון המאפשר גם פתיחת ציר רגילה וגם פתיחה בשיפוע לאותו חלון.
  • פתיחת פיווט - סוג פתיחה של כנף חלון על ציר אמצעי אופקי או אנכי

 
Blinds

איך בוחרים את צורת הפתיחה?

הדילמה ידועה: האם עדיף חלון הזזה שאינו בולט לתוך החדר ואינו מפריע לפתיחת וילונות, אך מפחית במידה ניכרת את כמות האוויר שנכנס, או חלון עם פתיחת ציר רגילה שנפתח כולו, אך מפריע לווילון ובולט אל תוך החדר? אין פתרון אחד שהוא מתאים לכל מקום. אפילו חלון הזזה שנפתח כולו לתוך כיס בקיר בעייתי בגלל רמת הבידוד הנמוכה בקירות עם כיסים. חברת "קליל תעשיות" נותנת כמה טיפים לגבי צורות פתיחה:

לחדר שינה - עדיף להשתמש בחלון הזזה או דרייקיפ שאינו " גונב" חלל מתוך החדר וניתן להשאיר את חלון ההזזה פתוח בחלקו לצורך אוורור החדר. כמו כן, חלון הזזה מאפשר שימוש נוח בווילונות.

לחדר מקלחת ושירותים - חלון "קיפ" (בעל ידית פתיחה עילית) עם פתיחה עליונה חלקית, מאפשר אוורור מתמיד והכי חשוב: מונע הצצה מבחוץ אל פנים החדר גם כשהחלון פתוח לאוורור.

לסלון/חדר אירוח - חלון המשמש ליציאה למרפסת או לגינה - יהיה חלון הזזה גדול. חלונות המשמשים לצורכי אור ואוורור יהיו חלונות פתיחה על ציר, בתוספת מנגנון דריי קיפ המאפשרים פתיחה מלאה על ציר צד או פתיחה עליונה חלקית.

לחדר ילדים - עדיף להשתמש בחלון הזזה שהוא בטיחותי יותר לתפעול על ידי ילדים. בקליל תעשיות קיימת מערכת בטיחותית נוספת - חלון דריי קיפ עם מנגנון נעילה ובטיחות.

לממ"ד - בחדר זה האפשרות המומלצת היא פתיחת דריי קיפ בעל תקן איטום מיוחד של פיקוד העורף. ניתן לשדרג חלון קיים "פתיחת ציר" לחלון דרייקיפ המאפשר ניצול חלל החדר.