Beč uvodi sistem centralnog hlađenja

gradnja.rs
Beč uvodi sistem centralnog hlađenja


Baš kao što se zimi stanovi greju sistemom centralnog grejanja tako će se u Beču tokom letnjih meseci oni hladiti sistemom centralnog hlađenja.U blizini Schottenringa, u užem centru grada, gradi se novo postrojenje koji će Bečlijama omogućiti već ovo leto da lakše podnesu letnje sparine. Umesto da hlade stanove konvencionalnim metodama, koji troše puno električne energije, za rashlađivanje će koristiti sistem centralnog hlađenja.

Sistem centralnog grejanja u Beču nadaleko je poznat jer koristi otpad kao glavno gorivo. Pogon za spaljivanje otpada Spittelau, čiji je izgled dao čuveni austrijski umetnik Frindensrajh Hundervaser, svojom tehnologijom smanjuje emisiju ugljen-dioksida za 550.000 tona godišnje. Sistem centralnog hlađenja još više će doprineti unapređenu zaštite životne okoline jer će smanjiti potrebu za paljenjem klima-uređaja.

Sistem centralnog hlađenja u Beču

 

Investicija za gradnju pogona kod Schottenringa vredna je 15 miliona evra ali ona će smanjiti emisiju CO2 barem 1.500 tona C02 godišnje. Sistem centralnog hlađenja funkcionisaće preko zasebnih cevi kroz koje struji hladna voda koja se, pošto prođe kroz višekilometarski cevovod, vraća u sistem zagrejana – što je takođe iskoristiva energija.

Pogon u Schottenringa ima snagu od 15 megavata što je ekvivalentno snazi 100.000 frižidera standardne veličine.

Sistem centralnog hlađenja prvi će iskorstiti sve kompanije u Ring Toweru, gosti novog hotela Kempinski, kao i studenti novog univerziteta Rossau

 

Postrojenje u Schottenringu je četvrti pogon u nizu koji zajedno čine sistem centralnog hlađenja u Beču što daje ukupnu snagu od 57 megavata. Plan je da se do 2020. godine sistem proširi na 200 megavata što će učiniti grad Beč još čistijim a njihove sugrađena srećnijim… i rashlađenim.


Izvor


Article viewed 2390 timesDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak