Najpopularnije boje za uređenje doma

t.portal.hr
Najpopularnije boje za uređenje doma


Boje izražajnih tonova poput limete, meda, tirkizne i kraljevski plave su u trendu. Kombinuju se sa belom, krem ili sivom kako bi se ublažio ukupan mat ili sjajan efekat tkanine.Novost su kontrasti s tamnim podlogama u antracit, moka ili crnoj boji. Od dekorativnih elemenata na tkaninama svakako treba spomenuti cvetne motive svih vrsta i veličina, motive životinja i romantičnih leptira, ali i insekata. Nasuprot tome se javljaju barokni detalji, kao što su arabeske ili medaljoni.

Tkanine su prozirne, strukturisane, reljefne (rebra, rombovi, krugovi, cvetne dekoracije) ili glatke. Vrlo su popularne i tkanine koje imitiraju kožu.

Najpopularnije boje za uređenje doma

Ono što važi za dekorativne tkanine takođe važi i za posteljinu: cvetni motivi su "in". Tu su i pruge, šarene fuzije za "mlade", klasični i tradicionalni motivi kao i motivi iz životinjskog sveta.

Prošla su vremena kada je trpezarijski sto bio dekorisan samo za vreme praznika. Ukrasni stolnjaci dekorisani su velikim krugovima ili zamršenim linijama ukrasa, a tkanine su često poluprozirne. Svećnjaci, dekoracije i ukrasne salvete su neizostavni.

Nijanse poput kineski crvene, zelene livade, ultramarin i zlatne donose živost u kupatila. Popularni su i mirni tonove poput ruže, pistaći zelene i ružičasto-ljubičaste. Sve je više i hladnih boja poput svetlo sive, kameno sive, antracit , noćno plave i crne. 

Zidne tapete su raznolike, od maštovitog geometrijskog dizajna, moderniziranih klasičnih motiva, etno i apstraktnih uzoraka obogatiće svaki prostor. Poželjne su nežne nijanse zlata, srebra ili bakra s reljefnim izražajem. Priroda je čest izvor inspiracije tapeta - cvetovi, vinova loza, lišće banane, kora, kamenje, drvo ili krokodilska koža. 

U segmentu tepiha dominiraju mekani, prigušeni tonovi s efektom "istrošenosti". Nasuprot tome, šareni tepisi s resama i izražajna prediva takođe su vrlo popularni. Najčešći motivi su geometrijski, poput pruga, dijamanata i talasa, a sve je više i tepiha s digitalnim printom različitih motiva.

Roletne, žaluzine, trakaste i panel zavese nude se u mnogo materijala, boja i uzoraka - od prozirnih do uzoraka dekorativnih tkanina i black-out materijala. Sada relotnama možemo upravljati i pomoću daljinskog upravljača.  

Posebno su popularne nabrane zavese sa saćima poput komora koje znatno smanjuju gubitak topline zimi i štite od topline i UV-zračenja leti. Potražnja raste i za duplim roletama s dve role tkanine koje omogućuju prolaz svetlosti prema potrebi. Klasična žaluzina je i dalje moderna, sa letvicama u različitim širinama, bojama, od drveta, bambusa ili plastike. 

Sve više tkanina i tapeta se izrađuju pomoću 3D tehnologije koja je omogućila kreativnost bez granica.

Velika kreativna sloboda i tehnološke inovacije omogućili su da tekstil dobije odavno zasluženo mesto u dekorisanju doma. Kvalitetnim odabirom, uz nizak trošak, stan će zasijati novim sjajem.


Izvor


Article viewed 3927 timesDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak