Gletovanje: način izvođenja i cene

gradnja.rs
Gletovanje: način izvođenja i cene


Kako gletovati i koliko to košta? Pročitajte sve u ovom članku!Cena gletovanja “u dve ruke” sa krečenjem se kreće od 2,5 do 3,5 evra/m2. Ovo su orijentacione cene na području Beograda bez materijala ali sa uračunatom zaštitom poda.

Cena glet mase je između 550 i 700 din za džak od 25 kilograma. Kako bi pre početka radova bili upoznati sa tokom i načinom gletovanja pogledajte korake kroz slike i savete majstora.

Tok gletovanja

1. Zaštitita poda: Parket obavezno prektiri kartonom ili debelim najlonom. Ivice zalepiti krep trakom. Cena zaštite podloge se  naplaćuje od 0,5  do  1,0 evra/m2 poda, znači za stan od 50m2 zaštita poda sa kartonom ili debelim najlonom se kreće od 25 do 50 evra.

 

2. Popunjavanje rupa: Rupe i šliceve nakon štemanja elektroinstalacija je potrebno ispuniti. Majstori preporučuju Rigipsov meterijal Rimano koji pomešate sa vodom prema uputstvima koja postoje na pakovanju. Za veće pukotine, koristite materijal sa večom granulacijom.

 

3. Ispunjavanje većih rupa: Poprskajte pukotine i rupe vodom, zatim nanesite pripremljenu masu za zaptivanje. Utisnite smesu dobro u rupe po tri do četiri puta kako bi zatvorila oštećeno mesto. Da ne bi dolazilo do pucanja postavite i bandaž traku i nanesite još jedan sloj ispune preko. Površinu poravnajte gletaricom.

 

4. Priprema glet mase:Za prvi sloj glet masa mora biti nešto gušća. U vodu dodajete glet masu iz džaka i mešajte mikserom. Za prvu ruku gletovanja masa bi trebala da liči na vrlo meko testo. Pripremite glet masu za gletovanje u jednom sloju jer se glet masa za sat vremena stvrdne.
Mastori preporučiju glet masu Karbon čija cena se kreće od 650 do 700 dinara po džaku od 25 kg. Ovo je kvalitetan glet koji je pogodan ukoliko posle na zidove nanosite akrilne boje.

 

5. Gustina glet mase:Kada se smesa dobro promeša da bude homogena, ostavlja se da odstoji nekih 15 minuta da prorade aditivi u masi. Posle tog vremena masu ponovo promešati i početi sa gletovanjem.

 

6. Gletovanje plafona: Sa gletaricom počnite sa nanošenjem glet mase na plafon, počevši od ivice. Ukoliko su neravnine veće, potrebno je naneti deblji sloj gleta pa u tom slučaju glet masa mora biti nešto gušća. Izvucite par traka gleta i vratite se da ispeglete površinu. Normalno je da se na nekim delovima pojave male izbočine koje ćete kasnije ošmirglati. Obratite pažnju da ne napravite veće talase na površini koje je kasnije teško ukloniti.

 

7. Gletovanje zidova: Glet nanosite gletaricom koso u odnosu na zid pokretom odozdo na gore. Od pritiska gletarice na zid zavisi debljina sloja gleta. Za neravni zid potreban je deblji sloj gleta, znači manji pritisak gletarice prilikom nanošenja. Nakon što ste izvukli par traka, jednu do druge, sačekajte koji trenutak da zid počne da pije vodu iz gleta. Onda se vratite na početak, ispeglajte i doradite zid i tako redom. Ćoškovi se gletuju uz pomoć ugaonih špahli.

 

8. Šmirglanje: Glet ostavite da se suši peko noći i zatim počnite da šmirglate.Za šmirglanje je vrlo važno dobro osvetljenje pod kojim će se lako uočiti eventualne neravnine na zidu. Najbolje je da šmirglajte kružnim pokretima.

Kada se podloga osuši, ukoliko zid nije dovoljno ravan, trebate da ponovite gletovanje, ovog puta sa ređim gletom i šmirgl papirom sitnije granulacije.

 


Izvor


Article viewed 4942 times