Rustičan stan u Kotoru

kucastil.rs
Rustičan stan u Kotoru


Preuređeni enterijer stana u staroj zgradi u Kotoru ima za cilj samo jedno – da se čovek u njemu oseća prijatno. Poštovanje tradicije, kulture i ambijenta upečatljivog primorskog grada kao što je Kotor, za arhitektu Slobodana Čočića definisalo je idejni koncept za uređenje ovog enterijera. S druge strane, poštovan je komfor savremenog života i želje osobe koja će živeti u njemu.



Nepretenciozni bidermajer

 

Kotor je grad pomoraca, a oni su, između ostalog, donosili i nameštaj iz celoga sveta. Ovaj dom opremljen je pretežno bidermajer nameštajem iz epohe kada je i nastala ova vremešna kamena zgrada, početkom 19. veka. Nameštaj je rađen od drveta trešnje, javora i bresta. Dominacija bogatog drveta i nameštaja koji čini da trpezarija izgleda kao kreirana pre sto godina i slučajno zatečena tu.

 

Novi zid – novi doživljaj

 

Korišćeni su materijali koji su prirodni i bliski čoveku, a arhitekta se trudio da maksimalno sačuva originalne elemente, kao što su vrata od drveta mulike, prozori sa sve unutrašnjim škurinama, odnosno škurama koje se stavljaju na krila prozora sa unutrašnje strane. Tu je i brodski pod neverovatne širine od preko 30 cm, kao i vrsta reljef­nog stakla na vratima. Zanimljivo je da se, pošto ove vrste stakla odavno nema da se kupi, arhitekta dogovarao sa komšijama da se “trampe” za novo staklo uz farbanje njihovih kompletnih vrata.

 

Možda najšarmantniji deo doma su zidovi. Naime, sa konstruktivnih zidova obijen je malter ispod koga se pojavio kamen u svoj svojoj prirodnoj lepoti. Arhitekta opisuje da svaki zid predstavlja novi doživljaj, novi karakter, priču ili pesmu za sebe.

 

Novi život nasleđenog

 

Plafoni su prekriveni daskama i gredama koje su kupljene prilikom rušenja stare brvnare u okolini Nikšića. Veoma su se dobro uklopile i izgledaju prirodnije nego originalni plafon od maltera. Imaju tri namene - estetsku, konstruktivnu (budući da su grede plafona kontra gredama međuspratne konstrukcije) i zvučnu izolaciju koja predstavlja slabu stranu gradnje iz toga perioda. U organizaciji prostora zadržana je osnovna koncepcija stana sa velikim glavnim ulaznim hodnikom i bočnim prostorijama.

 

Vlasnik, ljubitelj nasleđa i tradicionalnog stila, ovim preuređenjem enterijera uspeo je da sačuva brojne nasleđene elemente i organizaciju prostora iz originalnog vremena nastanka zgrade. Kompletan enterijer je svetlo, rustično i nenametljivo mesto, pravi omaž tradiciji i vedar pogled u budućnost.

 







 























Izvor


Article viewed 4630 times



Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak