יבשת אפריקה מזמנת לתושבי המערב הרפתקה אקזוטית ומהווה עבורם מקור השראה ליצירה ססגונית. המפגש המרתק בין מעצבים בני המערב עם שבטים קדומים, מנהגים מסורתיים, טקסי פולחן מאגיים, מסיכות צבעוניות וטבע פראי, הוליד התייחסות עיצובית מיוחדת.

אל החנויות והשווקים המערביים מיובאים פריטים אותנטיים מתוך הזירה השבטית ונוצרים חפצים המבטאים את ההשקפה האפריקנית על פי פרשנות מערבית מודרנית.

לטענת אוה סמואלוב, מעצבת הבית של ה'דיזיין סנטר', העיצוב האפריקני הפך בשנים האחרונות לטרנד והשפעתו ניכרת היטב. "מקורו של צבע הוונגה הפופולרי, לדוגמה, הוא בעצים באפריקה והדפסי חיות כמו זברה, ג'ירפה ונמר מתבססים על עיצובים אפריקנים מקוריים".

אווה קימחי מ'קמחי תאורה-שפיים' אומרת שהיבשת השחורה סוחפת אחריה את מעצבי העל. "הסגנון האפריקני בא לידי ביטוי בעיצובים המדגישים חומרים מקוריים ובמראה הטבעי כמו עור וקנבס", מתארת קמחי. "הדפסים אקזוטיים, הלקוחים מעולם החי והטבע, והשילוב המיוחד בין הגוונים והאלמנטים יוצר פסיפס צבעוני, עשיר ויוצא דופן".

לדעתה הפריטים האפריקנים משרים תחושה של צניעות ואצילות. "הם יוצרים אווירה שעם היותה חמימה, נינוחה וקלילה, משדרת מסתורין, חכמה עתיקה ושורשיות, וכל זאת מבלי לשעמם לרגע".


 
סטודיו נפר

צביעה באגוזים ושורשים

אפריקה היא יבשת עצומה, נופיה כמו גם תוצריה המעוצבים משתנים מאזור לאזור, ממדינה למדינה ומשבט לשבט. אולם, כשמדברים על סגנון אפריקני מתכוונים לסגנון המסורתי של אפריקה השבטית, זו שטרם הפכה להיות מוזנת מהציוויליזציה המערבית. זו אפריקה שמייצרת באופן ידני פריטי מסורת, לאו דווקא לצרכי ייצוא, אלא למטרות פנים שבטיות.

מסתבר שעל אף ההבדלים בין השבטים הרבים, יש ביצירתם הרבה מן המשותף, כמו למשל, שימוש מסיבי בעצים.

לדברי בועז קידר, מרצה לעיצוב ושותף ב'טלר קידר- עיצוב ואדריכלות', האקלים האפריקני הלוהט משפיע על סוג העצים שגדלים באפריקה. העצים הם חומר הגלם הבסיסי והנפוץ ביותר שניתן לראות בעיצוב האפריקני, ובעיקר בדרום.

"מדובר בעצים צפופים, כבדים, דחוסים וכהים עם אחוז גבוה של שמן. הצפיפות והכבדות שלהם הופכת אותם לאיכותיים ועמידים מאוד" אומר קידר, "פופולאריים במיוחד הם עצי הטיק, המהגוני, האיפאה, הבובינגה והוונגה. היופי של העץ האפריקני טמון בכך שעל אף צפיפותו הרבה הוא ניתן לליטוש בצורה מושלמת, שומר על יציבות וניתן לגימור מעולה".

בשל צפיפות העץ, גם הטקסטורות של העיצובים האפריקנים גסות ומחוספסות יחסית. קידר: "העיצוב האפריקני נעשה בעבודת יד או בטכנולוגיות ישנות, לכן המוצר נראה חסר אחידות או בלתי מדויק. אך דווקא אי האחידות הזו היא שמעניקה לחפצים האפריקנים את אופיים הייחודי".

לדברי גל יערי, מייסדת 'wind and water ', מאפיין נוסף של העיצוב האפריקני הוא עץ האבוני. "האבוני הוא עץ אפריקני מוגן, בעל צבע מיוחד במינו, שבשל נדירותו נאסר על השימוש בו. התעשייה מנסה לייצר גוונים שמדמים את הגוון המיוחד הזה."

העיצוב האפריקני משתלב עם סביבתו ויצרני רהיטים ומעצבי חפצים עושים שימוש בחומרים נגישים. כך ניתן לראות שימוש ברטאן, נצרים, במבוק וחבלים קלועים, בשילוב עם עצים. לצביעת בדים משתמשים פעמים רבות האפריקנים באגוזים ובשורשים.


 
בית שכטר

בעקבות השמש

גם הבנייה האפריקנית מתמזגת עם הסביבה ומתבססת על חומרים פשוטים ונגישים. במרכז אפריקה הבתים בנויים מחימר ובוץ. קידר: "מדובר בשיטות בנייה מאוד ותיקות, כאשר התצורה של הבית מתחשבת בתנאי האקלים. כך למשל, לבתים יש חללים גבוהים על מנת ליצור אוורור פאסיבי. קירות הבתים עבים ומאובזרים במרזבים מיוחדים המיועדים לימים גשומים. מרזבים אלה נראים כאוזניים והם הפכו לאלמנט פיסולי נפוץ בהשראה אפריקנית".


הטקסטיל האפריקני מושתת על דוגמאות גרפיות שחוזרות על עצמן בתבנית. הגוונים הבולטים הינם צבעים טבעיים, שמעניקים את הגוון הייחודי לבד. אין כמעט כחול בבד האפריקני, אך יש מבחר עשיר של צבעי אדמה. גוונים חמימים ומאירים שמסמלים את השמש השולטת ביבשת.

קידר מספר שבארץ ישנם אומנים שמביאים לישראל את אפריקה בדרך אותנטית, אך בעוד שפעילותם מוכרת היטב בחו"ל, אך כמעט ולא זוכים לחשיפה ראויה בארץ. אמנים אלו יוצרים ומוכרים קרמיקה אתיופית מרהיבה, רקמה אתיופית ויודאיקה.

במפעל של עמותת פשר מועסקות נשים אתיופיות ורוקמים, שהגיעו לאחרונה למרכז הקליטה. המפעל מייצר מוצרים המשלבים רקמה אתיופית, שטיחי קיר, מפות, וילונות, ראנרים, תמונות רקומות ומוצרי יודאיקה.

העיצוב האפריקני נחלק, כאמור, לשניים: עיצוב בהשראה אפריקנית, (כמו למשל ריהוט בגוון המדמה את גוון עץ הוונגה אך עשוי מחומר אחר), ויבוא של פריטים אפריקנים אותנטיים.


 
איקאה

תפקיד פולחני

פיליפ בולקיה, אחד השותפים בחנות 'אומה' ביפו, המייבאת פריטים אפריקנים מיוחדים, מסביר שהפריטים נאספים על ידי השותפים מאזורים שונים כמו חוף השנהב, סנגל ועוד. הסגנונות הם בהתאם לחלוקה לשבטים, על פי הסגנונות, הפולחנים והאמונות.

"בתרבות האפריקנית - המושג אמנות לשם אמנות כמעט ולא קיים", הוא מסביר. "אמנות זהו מושג מופשט. לחפצים המעוצבים יש בדרך כלל תפקיד פולחני- ברכה לבית, תפילה לפוריות, גירוש רוחות רעות והרגעת זעמו של האל".

לדברי בולקיה, ניתן להבדיל בין סגנונות שונים בין השבטים. שבט חוף השנהב למשל מתמקד בייצור פריטים רומנטיים, המתייחסים למושגי יופי ומקושטים במיוחד.

מינה חיימוביץ', בעלת 'מינה- בית של עיצוב' טוענת אף היא ש"האומנות האפריקנית לא נועדה לקישוט, אלא לפונקציונליות פולחנית. לדוגמה, פסלוני חיות, על פי תפיסתם, מגרשים שדים ופסלי פריון תורמים להגדלת השבט ולהתחזקותו".

לפי בולקיה, היופי בעיצוב האפריקני האותנטי טמון בכך שהוא נעשה בעבודת יד מאומצת. הריהוט האפריקני גדוש בשרפרפים נמוכים, שולחנות וכסאות של מלכים וראשי שבטים. הפיסול בעץ בעל רמת חריטה עשירה וכולל בעיקר חפצים שימושיים כמו קערות העשויות מעץ ישן בעיקר בגוון כהה. בולקיה טוען שהאינטליגנציה ניכרת בעבודת היד. "העיצוב האפריקני נוטה למינימליזם וליצריות, חושניות ואקספרסיביות. יש בו אסתטיקה מיוחדת במינה".


 
מימין לשמאל: קסייה - מוזיאון א"י ו-SKINIT

כסא עם נוצות

ב-wind and water ב'דיזיין סנטר' מציעים מבחר גופי תאורה ופריטים דקורטיביים בהשראת העיצוב האפריקאי - שנדיליר משברי קליפות קוקוס, מנורה עומדת מענפי עצים ועיטורים של צדפים וזרדים על גופי תאורה אחרים.

גל יערי, מייסדת 'Wind & Water' מספרת שהעיצוב האפריקני, שמאפיין את הלודג'ים בספארי מהווה השראה לשפה עיצובית שלמה. לדבריה: "זהו שילוב של מייצגי הקולוניאליזם המערבי ושל חומרי גלם מקומיים - עלי בננה, עורות של חיות, צדפים, קש, קטניות מיובשות ועוד - כבסיס לייצור פריטים דקורטיביים".

על פי מרטין אור, מנכ"ל 'אולטרה תאורה', עיצוב אפריקני אינו מתאפיין דווקא בחפצים שמגיעים מאפריקה , אלא בפריטים המשלב אלמנטים שמשדרים את התרבות האפריקנית.

באחד מגלגולי העיצוב אימצה קבוצה של מעצבים צרפתיים גישות אפריקניות ויצרה סדרה של ריהוט ותאורה בעלי מוטיבים אפריקניים מוקצנים כמו כסא שעל משענתו תקועים נוצות של בעלי כנף אפריקאים.

עיצוב אפריקני יכול להיות גם פריט המזכיר בצורתו משהו מהתרבות האפריקנית, כך לדוגמא ב'אולטרה תאורה' ניתן למצוא מנורה עומדת , בעלת 3 רגליים המזכירה חצובה עליה תולים האפריקנים סיר מתבשל.

'קסטיאל' מציעים מגוון פריטים בסגנון האפריקני המסורתי: הדום עשוי בולי עץ טבעיים, מגשים מעץ שורש מאפה וקופסאות מעץ קוקוס.

ב'אולטרה תאורה' תוכלו למצוא גוף תאורה, שעשוי כולו מקליפות עץ שנשרו, ולדמיין שאתם יושבים לרגלי עץ בג'ונגל עבות מתחת לשמש האפריקנית.

 

מתוך: מגזין DO