Proljetno čišćenje

Zena.hr
Proljetno čišćenje


Dolazi proljeće i idealno je vrijeme za uređenje i osvježenje doma 
Dolazak proljeća pravo je vrijeme za osvježenje doma. No ovo vas ne treba odmah asocirati na težak rad i iscrpljivanje dok trčite po kući. Sljedeći savjeti će vam pomoći i pokazati vam laganiji način za obavljanje ovog, mnogima od nas omraženog, posla.

Nekoliko dana prije samog čišćenja prošećite po kući, proučite što sve treba napraviti po kući. Prvo se usredotočite na veće dijelove i područja koja su vam najvažnija, a to su obično namještaj, kućanski aparati i podovi. Jednom kad završite sa tim dijelom posla, ostalo će biti brzo gotovo. Ovaj početni plan bit će dobar orijentacija za to što vas čeka i pomoći će vam izbjeći gužvu jednom kad započnete sa dodatnim, manje važnim aktivnostima. Pobrinite se da imate sve što vam je potrebno za veliko čišćenje – sva sredstva za čišćenje, krpe, metle i slično, kako bi što lakše i brže očistili kuću. Također pripremite vreće za smeće i veće kartonske kutije u koje ćete staviti smeće ili u koje ćete staviti stvari koje treba premjestiti.

U čišćenje uključite obitelj, jer čak i najmanje oduševljen član obitelji može vam mnogo pomoći i tako vas rasteretiti. Čistite sobu po sobu, od vrha kuće prema dolje. Tako će vam biti lakše nego da pokušate napraviti 10 stvari odjednom. Osim toga osjećat ćete zadovoljstvo zbog obavljenog posla nakon svake očišćene sobe.

Spremanje sezonske odjeće

Kad dođe toplije proljetno vrijeme, treba spakirati tople pulovere, kapute i drugu zimsku odjeću. Spremanje sezonske odjeće je jednostavan postupak, pridržavate li se nekoliko jednostavnih pravila. Pobrinite se da su kutije i prostori u koje spremate sezonsku odjeću čisti, da je prostor hladniji, taman i suh, kako bi odjeća bila u dobrom stanju do druge zime.

Provjera električnih aparata

Očekujemo da će nas električni aparati dobro služiti svaki put kad ih zatrebamo, no ponekad zanemarujemo njihovo održavanje. Proljeće je idealno vrijeme da provjerite da li vaši aparati dobro rade. Očistite kondenzatorsku spiralu na hladnjaku, i za to upotrijebite četku za brisanje prašine sa dužom drškom i usisavač. Ova spirala se obično nalazi na stražnjoj strani hladnjaka i teško ju je doseći, pa ćete možda trebati pomaknuti hladnjak malo naprijed . Tako ćete lako očistiti prašinu koja bi vam čak mogla uzrokovati probleme sa radom hladnjaka.  Odmrznite led u zamrzivaču i dobro očistite unutrašnjost. Temeljito očistite hladnjak, pećnicu, perilicu suđa i perilicu rublja. Antibakterijskim sredstvima očistite ventilacijske i klima uređaje.

Rješavanje smeća

Kod velikog čišćenja obavezno se riješite smeća i suvišnih stvari iz kuće. Nemojte se bojati baciti stvari. Ako nešto niste koristili proteklih godinu dana, vjerojatno vam neće nedostajati. Također provjerite kuhinjske i kupaonske ormariće. Izbacite sve lijekove, kozmetiku i hranu kojoj je protekao rok trajanja. Uz pomoć 4 kutije odvojite stvari koje su za baciti, one koje trebate sačuvati, prodati ili pokloniti. Istu metodu primjenite na papire koji su vam se nakupili u kući.

Uređenje garaže/podruma/tavana

Iako ovo spada u stvarno temeljito čišćenje, vjerujem da i na te prostorije trebate obratiti pažnju. Bez obzira želite li očistiti te prostorije ili samo izbaciti stvari, bilo bi dobro to učiniti. Organizirajte police, ormare, kutije u koje ćete pospremiti Božićne ukrase, sportsku opremu koja vam neće uskoro trebati ili druge stvari koje nemate gdje drugo staviti, a mogle bi vam zatrebati.

Prostor oko kuće

Proljeće je idealno vrijeme za pripremu terena oko kuće za proljetne i ljetne aktivnosti. Očistite vrtni namještaj i terasu. Izravnajte travnjak, podrežite biljke i po potrebi oblikujte živicu. Provjerite u kakvom vam su stanju ograda, vrata i prozori.  Ne bi bilo loše da zaštitite travnjak od korova i štetočina. Uz malo truda, dvorište će biti spremno za ljetne zabave.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak