U kući Vivienne Westwood

Net.hr
U kući Vivienne Westwood


U svemu što radi ona pokazuje svoju nonšalantnost i indiferentnost prema društvenom statusu i svemu onom što slava donosi. Njen dom u Londonu pravi je dokaz. 

Kako i sama potječe iz radničke obitelji, sve kuće Viviene Westwood, a bilo ih je svega nekoliko, bile su skromno, gotovo asketski uređene. Westwood je nakon mladosti provedene u Welsu i dolaska u London početkom sedamdesetih godina živjela u malom stančiću u londonskoj radničkoj četvrti Clapham. U tom je prostoru, poprilično skučenom, živjela i stvarala svoje ekscentrične kreacije sve do 2000. kada je već bila itekako priznata od mainstream kulture i obožavana od slavnih i aristokracije.


Takav način života nije bio nipošto neki njezin hir ili snobizam, već je za nju značio povratak vlastitim korijenima. Izložena kritikama nekih novinara koji su bili skandalizirani činjenicom da zvijezda modnog svijeta poput nje živi u stanu za socijalu, preselila se u kuću koju je kupila u istoj četvrti. Kuća koja je sagrađena u 18. stoljeću nekad je pripadala majci kapetana Cooka, a sastoji se od desetak prostorija raspoređenih na četiri kata.


U početku je Westwood zadržala svoj spontani način života okruživši se samo s nekoliko komada rabljenog namještaja, jednim frižiderom i s mnogo knjiga. Potom je zajedno sa suprugom Andreasom Kronthalerom počela preuređivati prostorije u kući u svome originalnome stilu. Rezultat su mali, topli ambijenti ugodni za život. Kuća podsjeća na mješavinu teatra i književnog salona.


U uređenju prevladava mješavina stilova iz prošlosti s pokojim komadom modernog dizajna, umjetničkim djelima Tracey Emin, lampama iz 60-ih te starinskim radioprijemnicima, nomadskim tepisima, kao i najrazličitijim tkaninama s potpisom Westwood. Zidovi su obloženi ručno oslikanim francuskim tapetama, dok se gotovo u svakome kutu kuće nalaze hrpice knjiga. Westwoodica drži i uramljenu fotografiju filozofa Bertranda Russella, koji kao neki kućni duh bdije nad njezinim domom. Ako ste gost u kući Westwood, domaćica će vas poslužiti čajem iz servisa Westwood koji je dizajnirala za tvrtku Wedgwood.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak