Spavaća soba: intimnost, odmor i vreme za sebe

Snežana Tufegdžić Poslovnazena
Spavaća soba: intimnost, odmor i vreme za sebe


Po feng šuiju, način na koji je uređena spavaća soba utiče na spavanje, zdravlje, emotivni i seksualni zivot. Kada je ova prostorija pretrpana nameštajem, to utiče i na kvalitet odmora i zdravlje, i često se dovodi u vezu sa hroničnom neispavanošću i umorom, teškim buđenjem i ustajanjem.Pretrpanost nameštajem utiče nepovoljno na emotivni i seksualni zivot ("Postaje dosadno u odnosu", ili "U našem odnosu više nema maštovitosti i uzbuđenja"). Osećanje zaglavljenosti pojačavaju loša prirodna i veštačka osvetljenost, kao i blokiran vidik sa prozora spavaće sobe (npr. kada je preko puta velika zgrada).

Na san i emotivni život utiče i blizina spavaće sobe ulaznim vratima. Što je ova prostorija bliža ulazu u prostor, to su oni koji tu spavaju izloženiji spoljašnjim uticajima (spoljašnje obaveze tada često "kvare" trenutke opuštanja, dolaze iznenadni gosti, drugi se mešaju u organizaciju života...), a san je isprekidan i lak.

Na funkciju ove prostorije utiče i položaj kreveta: krevet bi idealno trebalo da se nalazi na mestu najudaljenijem od ulaza u sobu, jer je tu energija najstabilnija (ova pozicija podstice opuštenost, pa tako i dubok san, što opet ostavlja energiju za odnos sa partnerom...).

Kada je krevet uglavljen između dva regala ili kada nad glavom spavača "visi" most (ili police), to može ispuniti osećanjem nesigurnosti, pritiska ili težine, a može biti i izvor glavobolja. Po feng šuiju, najbolje je da oko kreveta postoji slobodan prostor, jer to energiji omogućava da diše, i simbolično predstavlja slobodan prostor za nova poznanstva ili razvoj postojećeg odnosa.

 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak