Hidromasazni bazeni

Hidromasazni bazeni


Kao i prilikom svake veće kupovine (stan, kuća, automobil,...) i kupovina hidromasažnog bazena predstavlja put od Vaše želje do izdvajanja određene sume novca za proizvod koji ste želeli.Neko od pitanja koje ćete sebi postaviti prilikom ovog putovanja će sigurno biti: 

  • Kako da znam koji model hidromasažnog bazena odgovara mojim potrebama
  • Kako izabrati kvalitetan proizvod i pouzdanog proizvođača?
  • Kako da znam da li dobijam maksimalno za svoj novac?

U nastavku želimo da Vam, sa deset jednostavnih pitanja i odgovora, olakšamo ovaj put i omogućimo da izaberete bazen prema Vašim potrebama i da dobijete maksimum za sumu novca koju planirate da izdvojite za njegovu kupovinu.


1. Koliko novca planirate da izdvojite za kupovinu hidromasažnog bazena?

Ako prvi put kupujete hidromasažni bazen odgovor na ovo pitanje nije lako dati. Razlog tome je što najčešće ne znate koje cene možete da očekujete. Raspitajte se kod nekoliko prodavaca i tražite da Vam daju cenovnik bazena koje nude. Samo poređenje cena Vam neće puno pomoći, ali ćete videti koliko ovakav proizvod može da košta. Posle toga treba da definišete svoj budžet za kupovinu i da krenete dalje.

2. Za šta bi se koristio Vaš hidromasažni bazen?

Kao najčešći razlog prilikom kupovine bazena kupci navode da je to zabava tj. želja da u njemu provedu vreme sa porodicom i prijateljima. Ako je ovo i Vaš razlog savetujemo Vam da razmotrite nabavku bazena većih dimenzija (mimimum 2 x 2 m) i sa što većim brojem sedišta (6, 7, 8,...). Ako, pak, nameravate da bazen koristite sami onda je bolje da je to model sa dva ili tri sedišta. Ako je bazen prvenstveno predviđen za terapeutsku hidromasažu onda pažnju treba obratiti na oblik sedišta i raspored mlaznica na njima. Naravno moguća veličina bazena je uslovljena i veličinom prostora tj. slobodnom površinom gde želite da postavite bazen. Najčešće veći bazeni imaju i višu cenu. Postoje i manji ali skuplji bazeni zbog kvalitetnije osnovne i dodatne opreme koja je ugrađena u njih.

3. Kakav tip hidromasažnog bazena želite?

Na tržištu postoje nekoliko različitih tipova hidromasažnih bazena kao što su: ugradni bazeni, prenosivii bazeni, bazeni sa prelivnim kanalom,... Izbor tipa hidromasažnog bazena zavisi najviše od mesta instalacije i njegove namene.

4. Gde planirate da postavite hidromasažni bazen?

Od mesta instalacije bazena zavisi veličina i tip bazena koji želite da kupite. Ako je u pitanju instalacija unutar objekta treba obratiti pažnju da pod može da izdrži ukupnu težinu bazena sa vodom i korisnicima. Takođe treba proveriti da li je moguće bazen uneti u objekat kroz postojeća vrata. Ako se bazen postavlja napolju, na dvorištu ili terasi, bitno je proveriti kvalitet izolacije bazena da biste imali manje troškove za struju potrebnu za rad grejača za zagrevanje vode u bazenu. Najčešće su bazeni sa strane izolovani termoizolacionom penom ili panelima, a na gornju površinu iznad vode se postavlja termoizolacioni poklopac. Ukoliko je moguće, postavljanje bazena i mesto njegove instalacije treba da planirate unapred tj. u ranoj fazi izgradnje kuće ili uređenja dvorišta.

5. Koji faktori utiču na kvalitet hidromasaže i predstavljaju pokazatelj kvaliteta bazena?

a) Broj i snaga ugrađenih pumpi. Ako je na bazenu instalirana samo jedna pumpa, onda posebnu pažnju treba obratiti na njenu snagu. Ako je snaga mala (npr. manja od 1,75 kW) u pojedinim delovima bazena pritisak vode može biti slab i neće Vam pružiti zadovoljavajuću hidromasažu tj. pritisak vode deluje samo na površinu kože ali ne i dubinski na mišiće. Ako imate više instaliranih pumpi onda imate mogućnost da vam pritisak na svim mlaznicama bude jednak. Druga prednost bazena sa više pumpi je to što vam se pruža mogućnost da isključite dotok vode na onim sedištima koje trenutno ne koristite, a time i da štedite struju.

b) Broj, raspored i tip ugrađenih mlaznica. Da biste imali potpunu hidromasažu potrebno je da bazen ima nekoliko različitih tipova mlaznica. Njihov raspored na pojedinim sedištima vam obezbeđuje pritisak na pojedine mišićne grupe (ramena, gornji deo leđa, donji deo leđa, noge, stopala,...). Pojedini bazeni se izrađuju sa malim brojem mlaznica i njihovim neplanskim rasporedom tako da, osim efekta talasanja vode, ne dobijate odgovarajuću hidromasažu. Dobro je ukoliko su mlaznice hromirane jer se tako njihov vek produžava (otpornije su na mehaničke udare od plastičnih mlaznica, a doprinose i lepšem izgledu bazena). Mlaznice koje rotiraju bi trebale da u sebi imaju kuglične ležajeve koje im produžavaju radni vek i obezbeđuju bolju hidromasažu.

c) Kako je rešeno filtriranje vode u bazenu. Najčešće se u bazen ugrađuju pamučni, zamenjivi filteri. Treba proveriti njihov broj i veličinu. Od toga zavisi kvalitet prečišćavanja odnosno koliki protok vode je moguć kroz filtere tj. koliko često u toku dana sva količina vode prođe kroz njih. Druga bitna stvar je da li bazen ima ozon generator tj. uređaj za ispuštanje ozona. Ozon je najefikasnije sredstvo za ubijanje bakterija i sprečava stvaranje naslaga algi u cevovodu bazena. Takođe doprinosi manjoj potrošnji hlora, koji se dodaje u bazen posle svakog korišćenja.

d) Kvalitet materijala od kog je izrađena školjka bazena. Školjka bazena se najčešće izrađuje od Lucite Acrylic materijala koji je otporan na hemikalije koje se koriste za tretman vode. Međutim da bi materijal imao odgovarajuću otpornost na mehanička oštećenja (ogrebotine) mora biti zaštićen posebnim slojem tvrdog materijala. Sa ovim slojem površina bazena će izgledati kao nova dugi niz godina. Ako je moguće, sama površina bazena još treba da je presvučena Microban antibakteriološkim slojem koji sprečava razvoj bakterija i algi u mikroporama na površinei školjke.

6. Šta se preporučuje od dodatne opreme?

Na tržištu se kao dodatna oprema za bazene najčešće nudi podvodno osvetljenje, CD/radio uređaj sa vodootpornim daljinskim upravljačem, oprema za aromaterapiju, vodopad, vodoskok,... Ova oprema je prvenstveno namenjena da Vaš boravak u bazenu učini još prijatnijim ali nema uticaja na kvalitet hidromasaže. Normalno dodatna oprema utiče i na visinu cene bazena.

7. Gde možete dobiti više informacija o tehničkim karakteristikama bazena i njihovoj dodatnoj opremi?

Na žalost na našem tržištu ne postoji časopis ili internet prezentacija koja se bavi tematikom hidromasažnih bazena. Međutim, kako su kvalitetni bazeni na našem tržištu najčešće proizvedeni u SAD-u, Kanadi ili u Evropi, na internet prezentacijama samih proizvođača ili njihovih ovlašćenih distributera možete dobiti sve neophodne informacije. Ključne reči za pretraživanje su: hot tub, spa, whirpool, hidromasažni bazen.

8. Šta da očekujete u pogledu garantnih rokova i servisnog održavanja bazena?

Hidromasažni bazen je proizvod u kome treba da uživate dugi niz godina tako da posebnu pažnju treba da obratite na garantne rokove za pojedine komponente bazena definisane od strane proizvođača. Tu spadaju elektro komponente (komandna jedinica, upravljačka tabla, grejač, ozonizator), razvod vode (pumpe, ventili, cevovod), školjka bazena, noseća konstrukcija... Po pravilu skuplji modeli bazena imaju duže garantne rokove iz razloga što se u njih ugrađuju kvalitetnije komponente. U razgovoru sa prodavcem možete saznati kako je organizovan servis i koje im je vreme odziva i rok isporuke rezervnih delova.

9. Da li postoji mogućnost da isprobate hidromasažni bazen pre kupovine?

Ovo je pitanje koje svakako treba da postavite svakom prodavcu prilikom kupovine bazena. Na taj način ćete se detaljnije upoznati sa samim proizvodom, njegovim tehničkim karakteristikama, načinom upravljanja kao i kvalitetom hidromasaže koju može da Vam pruži. Takođe ćete bolje upoznati prodavca i firmu koja treba da Vam servisira bazen tj. moći ćete da saznate koliko poznaju proizvod koji prodaju (što je vrlo bitno kako prilikom instalacije bazena tako i posle puštanja u rad kada ćete imati bezbroj pitanja u vezi rada i održavanja). Treba da znate, da sa ovakvim proizvodom, koji nije standardni kućni proizvod, u mnogome zavisite od prodavca i njegovog znanja i brzine reakcije na svaki problem koji možete da imate.

10. Koje su cene hidromasažnih bazena na našem tržištu?

Možemo Vam reći da su, prema našem iskustvu, cene kvalitetnih hidromasažnih bazena na našem tržištu u sledećim okvirima:

  • bazeni manjih dimenzija sa tri ili četiri sedišta – od 6.000 do 9.000 EUR-a
  • veći bazeni (6, 7, 8 sedišta) sa manje dodatne opreme – 10.000 do 14.000 EUR-a
  • veći bazeni (6, 7, 8 sedišta) sa luksuznom opremom – 15.000 do 25.000 EUR-a

Naravno ove cene su samo orjentir koji može da Vam pomogne prilikom traženja Vašeg hidromasažnog bazena i zavise prvenstveno od proizvođača i njegove politike formiranja cena.

Na tržištu se danas mogu naći i hidromasažni bazeni jeftiniji od ovih cena koje smo naveli. U pitanju su uglavnom "no name" proizvođači, odnosno bazeni čiji proizvođači nisu niti poznati, niti priznati. U principu, za ovakve proizvode ne treba gledati isključivo cenu – hidromasažni bazen treba da bude kvalitetan i dugotrajan, i naravno – siguran, jer ipak je u pitanju spoj vode i struje.   [31.07.2007.]

Upoznajte spa bazen
Hidromasažni bazen nije proizvod koji se kupuje "kataloški". Zbog toga je Ostral na više mesta u Srbiji postavio svoje bazene kako bi budući kupci mogli da se bolje upoznaju sa proizvodom, i ukoliko žele - isprobaju bazen. Kontaktirajte nas i zakazaćemo sastanak najbliže Vama.   [03.05.2007.]

Pogledajte vise


Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak