Bolja spavaća soba

Ivana Radovanović Net.hr
Bolja spavaća soba


Ponavljanje je majka znanja i što se tiče dizajna! Samo zato što ste legli u krevet ne znači da ćete i zaspati. Spavaća soba kao mjesto koje ima puno uloga zahtijeva pomno planiranje. Krenite! 


Mjesto za relaksiranje uvijek se treba doimati mirno i toplo. To se u spavaćoj sobi održava kroz mnoge elemente – zidove, zastore, posteljinu, pa prije svega trebate odabrati kolorističku temu. Tople boje kao crvena, narančasta i žuta približavaju površine i čine sobu manjom, dok hladne nijanse plave, ljubičaste i neke nijanse zelene povećavaju. Orijentacija sobe isto tako pojačava ili smanjuje intenzitet odabranih boja. Npr. ako vaša soba gleda na jug uvijek će biti puna svjetla, pa ne birajte previše jarke boje, a ona na sjever uvijek dobiva samo hladno plavkasto svjetlo pa će joj toplije boje odgovarati. Ublažit ćete dugačku usku sobu tako da obojate kraće krajnje zidove mrvicu tamnije od ostalih pa će se soba činiti više kvadratična. Ako hoćete uštediti, uvijek možete obojati samo jedan zid koji naglašava neki detalj u sobi. Nikad ne birajte boje prema malim uzorcima, nego prebojite veću površinu papira pa ih prenosite od zida do zida uspoređujući boju tokom dana dok se svjetlo mijenja.

Garderobe


Što manje nereda u spavaćoj sobi, lakše se opustiti i zaspati, a ima mnogo načina da se pospremi odjeća i svi njeni dodaci. Pogledajte svoju odjeću i procijenite koliko vam otprilike prostora treba, i onda taj prostor udvostručite. Ako imate manju sobu, najbolje je napraviti zidne ormare prema mjeri jer iskorištavaju svaki milimetar prostora učinkovito.
Ako koristite otvoreno vješanje opet morate uskladiti odjeću sa temom boje u sobi i držati sve jako uredno. Za koju god da se varijantu garderobe odlučite, osigurajte dovoljno prostora za sve čarape, cipele, šešire... Osim uobičajenih polica i ladica, danas su dostupne i košare koje daju ležerniji izgled.

Podovi


Podovi trebaju biti jednako topli i zvučno izolirani. Najbolje rješenje za spavaću sobu je pod od drveta ili tepisona i to uvijek u neutralnoj boji tako da ostane u pozadini. Drveni su podovi topli, lako se čiste, ali nedostatak može biti održavanje, manje skupa alternativa može biti laminat. Bilo kakav pod da odaberete, detalji poput tepiha daju boju i stil sobi. A njih je najlakše promijeniti...

Rasvjeta


Glavni element sobe je osvjetljenje. Osigurajte si više vrsta svjetla, neka koja će stvoriti romantičnu, prigušenu atmosferu i neka koja će vam omogućiti čitanje krevetu. Prema tome najbolje da prekidači budu i kraj vrata i kraj uzglavlja. Svjetla unutar garderobe i ormara su jednako jako korisna. A ona za provjeru u ogledalu najbolje da su postavljena sa strane, i da padaju na vas ne na ogledalo. I najbitnije da si postavite takvu rasvjetu sa kojom se naugodnije osjećate, jer spavaća soba je mjesto gdje želite izgledati najbolje.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak