A sokarcú nappali

Global-Report
A sokarcú nappali


A nappali a lakás egyik legfontosabb helyisége: ha nincs hálószobánk, itt alhatunk, ha van, a vendégeket szállásolhatjuk itt el. Különálló ebédlő vagy dolgozószoba hiányában hangulatos étkező-, munka sarkot rendezhetünk itt be. Hogy mi mindenre lehet használni, konkrét példákon mutatjuk be.
Aludni, enni...

 

Alvásra 

 

Megszokott dolog, hogy a nappaliban van egy kihúzható kanapé, amely alkalmanként vendégágyként használható, saját hálószoba hiányában pedig a házigazdák fekhelyeként funkcionál. Annyira hozzászoktunk már ehhez a változathoz, hogy nem is igazán keresünk már alternatívákat. Pedig léteznek. Ebben az enteriőrben például a sarokkanapéhoz éjszakára egy zsámolyt tolnak, és pompás, négyzet alakú ágy válik belőle. Igaz, ez elsősorban a közepes termetű emberek számára megfelelő, de nem is ez a legfontosabb, hanem maga az ötlet. Ez pedig azon alapszik, hogy egy kétszemélyes fekhelyet össze lehet állítani több ülőbútorból is: zsámolyok, kanapék, stb. Természetesen még jobb, ha görgőkkel vannak ellátva, hiszen senkinek nincs ínyére naponta tologatni egy böhöm nehéz kanapét... De vessünk egy pillantást az enteriőrre is. A falakat a színhasználat osztja meg: alul fehérek, fölül narancssárgák. A fehér falfelületet a különböző magasságban elhelyezett polcok és komódok, illetve kis fülkék teszik dinamikussá.

 

  

Étkezésre

 

A családi ebédekhez vagy vacsorákhoz egy átlagos családnak nincs szüksége túl nagy asztalra, de azért dohányzóasztalt sem használhatnak erre a célra. A helyzet ideális megoldása a magasság szerint állítható asztal. Jelen esetben az asztal magassága 40-74 cm között állítható. Étkezéskor az amúgy alacsony asztalt nemcsak magasabbra állítják, de a konyhába vezető ajtó mellé teszik, így a konyha és az étkezőhely közötti távolság minimálisra csökken. Az étkezőhely közelében nem árt, ha van egy komód vagy szekrény, amelyben az étkészletet, illetve az asztalterítőket tartják. Általában az asztal megvilágítását függő lámpatestekkel oldják meg, de az állítható étkezőasztal számára, amelynek magassága folyton változik, inkább az álló vagy asztali lámpák használata ajánlott.

 

 

A vendégvárás gyerekjáték

 

Vendégek fogadására

 

Minél érdekesebb és változatosabb a nappali, annál jobban telik az este a barátokkal: vacsora az étkezőasztal mellett, majd egy finom ital a kandalló mellett, esetleg filmnézés, aztán heverészés a kanapén. A megvilágítás szintén széles skálán váltakozik: az éles, ünnepitől a puha, intim fényig. Az enteriőr elmés beosztása lehetővé teszi a vendégek csoportosulását érdeklődési kör szerint. De mindenekelőtt azt kell figyelembe venni, hogy általában az asztal mellett folyik a társalgás. Ezért nagyon fontos, hogy a székek kényelmesek, puhák legyenek. Különösen közkedveltek a karfával is ellátott modellek, amelyekben könnyedén ellazulhatunk. Ráadásul körülbelül ugyanannyi helyet foglalnak el, mint a hagyományos székek. Ebben az enteriőrben az étkező részt látványosan elkülönítették a helyiség többi részétől: dobogóra helyezték, szekrénysorral elzárva. Az izolált mini-ebédlő lehetővé teszi a házigazdának, hogy étkezés után a vendégekkel együtt visszavonuljon pihenni, későbbre halasztva a piszkos edények gondját. A pihenőövezet három külön darabból van kialakítva, amelyek fontos szerepet töltenek be a szoba berendezésében. Színük, formájuk, stílusuk alapján egységes egésznek hatnak, s ezt a harmóniát erősítik a sárga falak és a bolyhos szőnyeg.

 

 

Gyerekeknek

 
  

A gyerekek, még ha pompás gyerekszobájuk is van, szeretnek a szülőkkel egy helyiségben tartózkodni, különösen, ha a nappaliról van szó. Ezért ezt a helyiséget nagyon körültekintően kell kialakítani, meg kell határozni a "játékszabályokat". Például pontosan el kell dönteni, hogy tévénézéshez a hatalmas kanapé biztosít helyet, amelyen a kicsik kedvükre ugrándozhatnak. Ebben az esetben a kanapénak természetesen legyen cserélhető huzata, és legyen kellőképpen stabil. Jelen esetben a szülők ezt az óriási kihúzható kanapét azért vették, hogy vendégágyként használják. De a gyerekek birtokukba kerítették, ezen hancúroznak. A kanapé nagyon széles, de mivel alacsony, nem zsúfolja be a teret. Vele szemben egy hatalmas, padhoz hasonló darabot helyeztek el, amely nemcsak kitűnő ülőhelyet, de rengetek fiókjával praktikus tárolót is biztosít a családnak. A padlón puha, hosszú szőrű szőnyeg kínál újabb játszóhelyet a gyerekeknek, a házi feladat elkészítéséről pedig az ablaknál található egyszerű asztal gondoskodik. Az enteriőrt a régi csillár teszi rendkívül dekoratívvá.

 

 

Munka és kikapcsolódás

 

Dolgozni

  

Hogyha állandó jelleggel otthon dolgoznak, akkor egy dolgozósarok kialakítása alapvetően fontos. Ezt a részt el lehet határolni polcokkal, kisasztalokkal, nagyobb polcrendszerrel, vagy – ami még jobb – tolóajtós válaszfallal. Abban az esetben, ha az otthoni munka csupán időszakos jellegű, akkor elég egy munkafelületet szentelni neki. Esetünkben az íróasztalt száműzték a nappaliból, hiszen túlságos sok helyet foglalt, helyette a rég elfelejtett, lehajtható asztallapos szekretert részesítették előnyben. A régi forma új tartalommal telítődött: a masszív ajtó mögött a kihúzható, billentyűzetet tartó panellap rejtőzik. A „dolgozó” szekrény szintén jó döntés: a külsőre hagyományos szekrénynek tűnő darab hasznos technikai apróságokat rejt magában. Hogyha notebook-kal dolgoznak, az olyan remek szekreterek a legelőnyösebbek, amelyeknek rengeteg praktikus fiókjuk van. Jelen esetben a szekreter teteje 180 fokos szögben felnyitható; a dolgozósarok kissé sötét (ezért jobb az ablak mellett kialakítani), de a megfelelően elhelyezett világítótestek megoldhatják a problémát. Ez a dolgozóasztal a könyvespolc mellett található, ahol a munkához szükséges könyvek, iratok elérhető távolságban vannak. A hatalmas méretű könyvespolc elegánsan simul bele a szintén fehér háttérbe, optikailag tágasabbá téve a teret.

 

 

Kikapcsolódásra

 
 

A nappali az egész család szobája. Ezért nagyon fontos a térosztás, vagyis az, hogy néhány különböző funkciót betöltő sarkot létesítsünk a helyiségben. Így az egyes családtagok nyugodtan olvashatnak, tévézhetnek anélkül, hogy zavarnák egymást. Pontosan ez jelenti a kikapcsolódást. Ebben a helyiségben is elkülönítettek néhány sarkot: a kanapéval ellátott rész a többségé, a fotelekkel, heverővel ellátott pedig a magányosoké. Az ablak közelében éles fényű állólámpa gondoskodik a jó megvilágításról, illetve kisebb lámpatestek az intimebb fényről. A helyiségben kandalló is van, az élő tűz forrása. Az építészek azt mondják, hogy ha a lakás a legfelső emeleten található (márpedig itt egy tetőtéri szobáról van szó), akkor a kandalló jelenléte megengedett. Az itt látható modell speciális üvegfallal ellátott, amely teljes mértékben biztonságos a gyerekekre nézve is.


 

Cikk forrása