Én-tér-kép, avagy a nappali napjainkban

Interieur Magazin Global-Report
Én-tér-kép, avagy a nappali napjainkban


A nappali a ház vagy a lakás központi tere. Itt éljük mindennapjainkat, a békés családi együttlétek, a baráti találkozások és az édes-kettesben töltött tévékapcsolgatások is itt zajlanak. A nappali azonban jóval több egy bútorokkal megtöltött térnél. Úgy is mondhatnánk, egyfajta személyiséglenyomat, hiszen minden egyes szeglete rólunk árulkodik. 

Otthoni újra feltöltődés: a wellness

 

A modern, zaklatott életvitel egyre inkább előtérbe helyezte a teljes kikapcsolódás, az otthoni újra feltöltődés, a wellnes fogalmát. A bűvös szócska nem csupán a sport- és szállodaszektort hódította meg. A testi-lelki kényeztetés, a szervezet egyensúlyának helyreállítása ma már a bútorszektor szereplőit sem hagyja hidegen. Nem véletlen hát, hogy a tavalyi kölni Möbelmesse a wellnes fogalma köré szerveződött tereket és persze bútorokat kínált. Ennek jegyében a nappali terét alapvetően meghatározó ülőbútorok az elmúlt egy-két évben már nem csupán ülőalkalmatosságok, hanem olyan sokfunkciós, furfangosan kitalált, széthajtható, kinyitható, elemekre bontható és azok összetolásából átalakítható bútordarabok, amelyek a hagyományos kanapé funkció mellett heverőként, ágyként, rekamiéként egyaránt szolgálnak. A nagy, trenddiktáló gyártók és a kisebb cégek kínálatát egyaránt jellemzi ez a fajta szemléletváltás.

 

Ha már túl vagyunk a házi szauna izzasztásán, vagy az otthoni konditeremben, esetleg a fürdőszobában elhelyezett sportszerek, többfunkciós kondigépek fogyasztó-izomnövelő használatán, sőt a masszázssugarakkal dédelgető zuhanyon, irány a kanapé, vagyis az ágy!


 

A sokfunkciós ülőbútor szép példáját mutatta be a nagy francia gyártó, a Ligne Roset idei kollekciójában. Az egyre népszerűbb ifjú titán, Arik Levy, szerényen Arik névre keresztelt ülőbútora esetében az ülőfelület, illetve a háttámla és karfa együttese egymástól teljes mértékben széttolható, némi forgatással és átszervezéssel a kanapé kényelmes ággyá alakítható. Más elven működik Pascal Morgue 2001-ben RedDot díjjal jutalmazott Smala ülőbútora, amely lehajtható karfával és háttámlával készül, s természetesen szintén ággyá alakítható.

 

 

Kényelmes ülőszigetek, és ággyá nyitható kanapék 

A rugalmas alakíthatóság, a sokoldalú felhasználási lehetőség vezérli a német Franz Fertig gyár ülőgarnitúráit is. A 250 éves múlt kézműves tradícióit mind a mai napig őrző cég a modern életvitelhez szabja bútorait. A Twinset kanapé ágyként, sarokgarnitúraként, sezlonként egyaránt szolgál, sőt a tervezők a kiegészítőkről sem felejtkeztek el. A többfunkciós ülőbútorok népszerűvé válásával pedig mintha sok évtizedes rabláncaikat rázhatták volna le a deignerek. Az utóbbi évtizedek szigorú minimál irányzata, a geometrikus, egyenes kontúrokkal megrajzolt kanapék mellett egyre változatosabb, színesebb, és tapintásra késztető kárpitokba öltöztetett bútordarabok születnek. A pink, a narancs, a rozsdaszín, a pisztáciazöld teljes jogú tagjává váltak a divatos színpalettának, nem is szólva arról, hogy a visszatérni látszó hatvanas évek divatja, a manapság oly sokat emlegetett retró visszahozta a csábító, melegséget árasztó gömbölyded vonalakat, a nyolcvanas évek rövid időre fellobbant újra-divatja pedig a szigetszerűen elrendezett, íves, vagy ovális sarokelemekkel lezárt ülőszigeteket, hatalmas, süppedős párnázattal, sok-sok lábzsámollyal.


A központban álló ülőbútorok természetesen mind elöl-, mind hátulnézetüket tekintve ugyanolyan igényességgel készülnek, azaz térbe állíthatók, körbejárhatók, sőt egyes íves, sarokelemmel kialakított modell esetében valóságos elterülő szigetként hívogatnak a nappali közepén. Ma egyébként már minden az individuális bútortervezésről szól, hiszen mind a nappali falak, mind a szekrényrendszerek, mind az ülőbútorok elemekből építkeznek, modulárisan építhető fel a leginkább illő, számunkra leginkább megfelelő összeállítás. Az olasz Doimo csoport új fejlesztésű szofái szintén a kényelem szolgálatáról, illetve a hagyományos formai megoldásokat feldobó részletekről szólnak. Kifejezetten a bátrak bútora a szinte lebegő hatást adó háttámlával készülő, moduláris Chat szisztéma szinte végtelenített elemrendszerével. Figyelmet érdemel sok más társával együtt a Zeus kanapé is, amely kihajtható lábtámasszal és dönthető háttámlával készül.


          

A kényelmes ülőszigetek, és persze az ággyá nyitható kanapék határozzák meg a szintén olasz Vibieffe kínálatát. A legnemesebb modern hagyományok és klasszikus értékrend tisztelete egyaránt megjelenik kollekciójukban. Egyik legszebb szériájuk a Bauhaus hagyományait felelevenítő Sign ülőrendszer. Ugyanez a geometrikus vonalvezetés, a kifinomult arányrend és a nemes alapanyagok határozzák meg egy másik olasz gyártó, a CTS Salotti számos modelljét, megunhatatlan, nagystílű eleganciával tervezett, robosztus, kényelmet ígérő ülőbútorait.

 

Örömteli, hogy immár szlovák bútorgyártás is képes csodákra, hiszen a Domark bútorgyár kellemes, polgári eleganciát sugalló ülőbútorokat kínál. A kárpitos bútorok persze elképzelhetetlenek dohányzóasztalok és egyéb kiegészítők nélkül. A három évtizedes múltra visszatekintő olasz Fiam gyár a legnagyobb nevű designerek üvegbútorait kínálja.

 

 

Mediterrán hangulatra, könnyed enteriőr

 

 

A személyességnek, az én szerepének talán még soha nem volt ilyen jelentősége mint napjainkban. A bútorgyártók és tervezőik merészebbnél merészebb megoldásokkal, mindentudó bútorokkal kápráztatnak el minket. És nem csak a struktúra, a működési elv bővül évről évre, de soha ilyen széles stíluspalettán nem mozgott a bútorok divatja, mint manapság. Minden megengedett, a lényeg, hogy a sok apró részletből felépülő egész rólunk szóljon.


A Wittmann bútorai például mind a mai napig kézműves technikával, kiváló minőségű marhabőrrel kárpitozva készülnek. A cég tervezői között tudhatók a kortárs bútortervezés legnagyobbjai: Paolo Piva, Matteo Thun vagy Hannes Wetts -tein. Figyelemre méltó az olasz Calia cég bőrkanapéja, a tiszta formáival, harmonikus arányrendjével nemes megjelenésű Osé. S ha már a bőrnél tartunk, megemlíthejük a Hacienda egyedi megrendelésre készülő, névre szóló bőrfoteljét, amelyen kis réztábla jelzi a tulajdonos személyét. Vladimir Putyin orosz államelnök vagy Michael Schumacher autóversenyző büszkélkedhet egy-egy ilyen becses darabbal.


 

Aki mediterrán hangulatra, könnyed enteriőrre vágyik, nem csalódhat az olasz Varaschin gyár örökérvényű rattanbútoraiban. A télikertekben, nappalikban, teraszokon egyaránt jól mutató darabok egyik legszebbike a francia directoire korszak formavilágát újrafeldolgozó, ívesen formált Dea. A kézműves munka szeretetéről, a faanyagok szépségéről, a részletek szeretetéről, az apró kiegészítők fontosságáról mesélnek a francia Grange, a spanyol Zaragoza Mobiliario és az olasz Arte Brotto cég kollekciói, amelyek esetében minden egyes bútor unikum. A Grange történeti stílusokat megidéző, modern formában újragondoló kínálata mesés utazásokra invitál: a francia directoire, India titokzatos világa, a francia gyarmatosítók kora egyaránt megjelenik. A spanyolok Marsella kollekciójának polgári eleganciája, a bútorok finom kidolgozású intarziaberakás.

 

Forrás: Interieur Magazin


 

Cikk forrása