Az étkező szerepe

Global-Report
Az étkező szerepe


Zártkörű ebéd vagy családi vacsora, a konyhában vagy az étkezőben – cikkünkben arra keresünk választ, mikor melyik a legjobb megoldás. Néhány érdekes ötletet mutatunk be, hogyan tehetjük ünnepivé a hétköznapokat! 

Nagy és kicsi étkezőasztalok

 

Étkező: mi legyen benne?

Hogyha a lakás méretei lehetővé teszik, rendezzünk be különálló helyiséget az étkező számára. Ilyenkor kötelező módon kell lennie benne tároló szekrénynek, ahol az edényeket tartjuk, így a terítés jóval egyszerűbbé válik, hiszen nem kell minden egyes darabot külön behordanunk a konyhából. Klasszikus enteriőrben a tárlóbútor lehet magas, modern lakásokban azonban a kevésbé terjedelmes darabok mutatnak jól (kb. az asztallal egy szintben levők), amelyek nem fedik be a falat, láthatóvá teszik annak szép textúráját. Ideális eset, ha két asztalt tudunk tartani az étkezőben: egy nagyot székekkel a főétkezésekhez, illetve egy fotelekkel, puffokkal körülvett kisebbet a délutáni kávézáshoz, teázáshoz. 


 

Étkező vagy konyha?

 

A konyha általában a lakás legkedveltebb helyisége. Hatalmas mennyiségű pénzt szánunk kialakítására, néha csaknem annyit, mint a lakás többi részére együttvéve. Európában néhol a konyha pusztán kisegítő helyiség, dolgozóhelynek számít, míg másutt a lakótér reprezentáns része. Az újépítésű lakások többségében a konyha összeolvad az étkezővel, tehát a tűzhely és a hűtőszekrény társaságában étkezünk majd. Megfelelő térben ez nem jelent problémát, de mindig vegyük fontolóra, hogy érdemes-e takarékoskodni a konyha területével az étkező javára.Asztal: kerek vagy négyszögletű?

 

A kerek asztalok tágabb lehetőségeket nyújtanak, a vendégek kényelmesebben ülhetnek mellette, nagyobb a mozgásterük. Egy 110 cm-es átmérőjű asztal mellett könnyedén elfér akár hat ember is. A kerek asztal közelebb hozza az embereket egymáshoz, jóval intimebb, bensőségesebb légkört teremt: mindenki látja a másikat, senkinek nem kell előre- vagy hátrahajolnia, ha beszédbe akar elegyedni a mellette ülővel. Ráadásul senkinek nincs több vagy kevesebb helye, mint a társának – mindenki egyformán kényelmesen ülhet. Akkor azonban, ha túlságosan nagy az asztal átmérője, nehezebben érhetők el a középre helyezett tárgyak, ezért a túlságosan nagy asztalok nem a legmegfelelőbbek étkezés céljára. A kerek asztal rendkívül jól mutat, ha földig lehulló abrosszal takarjuk le, de ez sok esetben kényelmetlen is lehet.


 

Terítékek, dekoráció


Hová helyezzük?


 

Vegyük azt az esetet, amikor az asztal a közösségi lakótérben helyezkedik el. Az ablak mellé, vagy a szoba közepére helyezzük, nincs jelentősége, hiszen egészen más dolog a fontos. Az asztalt olyan módon kell elhelyezni, hogy a konyhából az asztalig megtett út a legrövidebb és a legkényelmesebb legyen. Ráadásul az étkezőcsoport (asztal és a székek) ideális esetben nem zárja el a terasz vagy balkon kijáratát, és nem torlaszolja el a szekrényeket. Az asztal elhelyezkedésének optimális távolsága tehát: 75 cm-re a faltól, 120 cm-re a szekrényektől és az ajtóktól.  


Szükség van terítőre?


  

 

A klasszikus stílusú, díszes asztalhoz elengedhetetlen, ilyenkor használhatunk például önmagában mintás damasztabroszt. Nagyon jól mutatnak a világos terítők, de a sötét színekhez is hozzá lehet szokni. Képzeljék el, milyen pompásan mutat egy halványlila vagy fekete abrosz, természetesen, hogyha a terítékkel is harmonizál. Az abrosz valamilyen könnyű, jól mosható anyagból készüljön. A bélésanyagból vagy fehérítetlen lenvászonból készült abroszok elsősorban a nem konvencionális asztalokhoz illenek. Bánjunk csínján az élénk, világos mintákkal, ezek csak egyszínű edények mellett néznek jól ki. És most figyelem: hogyha az asztalnak különleges formája van, vagy valamilyen egzotikus fafajtából készült, nem érdemes letakarni. Fedjék fel nyugodtan gyönyörű textúráját, a fa erezetét. Ha ezt túlzásnak érzik, tegyenek az asztalra kisméretű matt alátéteket. 
 

Mivel kápráztassuk el a vendégeket?

  

Szokatlan alakú székekkel is megtehetjük, amelyek például műanyag pohárra emlékeztetnek, de a legegyszerűbbe az asztal dekorációjával dobhatjuk fel a hangulatot. Válasszanak egy témát, például a sakkot: minden kiegészítő fehér-fekete, a szalvéták kockásak, az asztalon sakkfigurák. De választhatnak más, merészebb témákat is, a dekoráció elvileg bármi lehet: biliárdgolyók, játékautók, kagylókkal teleszórt homok, kávészemek. De lehet petrezselyemcsokor, fokhagyma és paprika, vagy akár makaróni átlátszó edényben.


 


 

Cikk forrása